11. září 2012 • 17:59

Z českého freedivera je „docent“, potopil se do sta metrů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český freedivingový tým začal na mistrovství světa týmů ve francouzském Nice skvěle. Pětatřicetiletý Michal Rišian se poprvé v kariéře v královské disciplíně konstantní zátěž s ploutvemi, při které závodník plave vlastní silou dolů i zpět, potopil pod hranici sta metrů.



Elitní klub volných potápěčů, kteří se vlastními silami dostali pod magickou metu sta metrů, má dalšího člena. Michal Rišian si v první disciplíně světového šampionátu týmů v Nice, konstantní zátěži s ploutvemi, nahlásil největší hloubku ze všech a bezpečně se dostal na hranici 102 metrů i zpátky na hladinu.

 „Ve sto metrech je modro, je tam všude tmavá modrá. Tady je modrá strašně krásná. Moře je absolutně čisté, viditelnost je odhadem čtyřicet metrů,“ popisoval Rišian. „Je to jeden z mála výkonů na závodech, kdy člověk překoná sto metrů. Mám z toho hroznou radost.“

Michal Rišian se poprvé potopil pod 100 metrů
Video se připravuje ...

Rišianův nejlepší výkon před startem světového šampionátu zatím činil 95 metrů. Už v tréninku se zlepšil na 103 metrů, do oficiálních statistik se mu ale až počítá o metr horší výsledek ze závodu.

„Lajnu mu nastavili minutu padesát předem. I přes organizační nedostatky to ale zvládl. Už je z něho docent,“ použil freediverskou hantýrku pro borce pod sto metrů reprezentační trenér Martin Zajac.

V disciplíně konstantní váha s ploutvemi závodníci plavou do předem stanovené hloubky, kde musí utrhnout cedulku a dostat se s ní na hladinu. Český rekord drží bývalý světový rekordman Martin Štěpánek výkonem 122 metrů. Světový rekord patří Rusovi Alexeji Molčanovovi, který letos dosáhl výkonu 125 metrů.

Další český reprezentant Martin Valenta dnes doplaval do hloubky 74 metrů, ve čtvrtek jde na start Miroslav Ševčík, který se chce ponořit do hloubky 70 metrů. Světový šampionát pak bude pokračovat bazénovými disciplínami.

Čeští freediveři začali mistrovství světa skvěle
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud