6. června 2010 • 10:10

Vysoká hladina Dunaje zrušila ME ve slalomu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu bylo v neděli ráno zrušeno. Důvodem je vysoká hladina Dunaje, která zaplavila umělý kanál v Čunovu v Bratislavě. Organizátoři nejprve sobotní program přesunuli na dnešek a doufali, že hladina vody klesne, ale nestalo se tak. Existovala ještě teoretická možnost, že by byly vyhlášeny výsledky kvalifikace jako konečné, ale i to jury nakonec neschválila.



"Kvůli souhrnu více faktorů se nepodařilo naplnit snižování hladiny vody, který stanovil krizový štáb mistrovství Evropy," konstatoval dnes šéf organizačního výboru Richard Galovič po ranním zasedání jury a organizačního výboru.

Podle posledních zpráv by se měl kontinentální šampionát konat v polovině září týden po mistrovství světa v Tacenu. Nový termín musí do dvou týdnů posvětit Mezinárodní kanoistická federace ICF.

Vysokou hladinu Dunaje způsobily výpadky energetických zdrojů v Gabčíkově, což způsobilo omezení provozu turbín. Negativně se podepsal také povodňový stav na české řece Moravě a nouzové vypouštění přehrad v Rakousku kvůli možnému nárůstu hladiny na horním toku Dunaje.

Podle zpráv povodňových komisí tak zůstane čunovská trať nejbližších čtyřiadvacet hodin zaplavená a není možné na ní závodit. Kanál je zatopený od spodu ze tří čtvrtin.

"Byla výhoda, že nás na to postupně připravovali, že to nepřišlo jako blesk z čistého nebe. Všichni jsme viděli, jak se to vyvíjelo, takže to nikoho moc nepřekvapilo," řekl ČTK kouč reprezentace Jiří Pultera.

Český svaz tak přijde o náklady na pobyt, navíc bude muset v září výjezd do Bratislavy platit znovu. "Ale je to pořád lepší, že to není pro nás zas tak daleko a budou nějaké závody, než žádné," vykládal kouč.

Jury rovněž nedoporučila, aby se jako konečné vyhlásily výsledky kvalifikace, český tým by tak získal dvě medaile díky třetímu místu kajakářky Marie Řihoškové a druhému kanoistky Kateřiny Hoškové. "Argumentovali, a zcela správně, tím, že kvalifikaci jede závodník jinak než semifinále a finále. Ti nejlepší se prostě šetří a nejedou naplno," vysvětloval Pultera.

Čtvrteční a páteční program v Bratislavě proběhl, zrušeny byly pouze kvalifikační jízdy hlídek. V pátek večer se organizační výbor kvůli předpovědi počasí rozhodl přesunout sobotní semifinále a finále na dnešek, kdy mělo do soubojů vstoupit deset českých lodí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud