27. července 2021 • 19:15

Kladnem zatřásl neúspěch, mění tvář: útok na medaili se čtyřmi cizinci

Autor: Ondřej Jícha
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Volejbalisté Kladna mají za sebou nejhorší sezonu od návratu do extraligy. Na jaře skončili osmí, což je umístění, které všechny pořádně naštvalo. Kromě hráčů i majitele a trenéra Milana Fortuníka, který se rozhodl přes léto přebudovat kádr. Své si řekl i primátor města Milan Volf, jenž dotuje klub z městské kasy největší sumou ze všech sponzorů. V nadcházejícím ligovém ročníku tak Středočeši musí zabojovat opět o medaile.



Velký průvan se odehrál v létě v šatně kladenských volejbalistů. Bratři Vladimír a Jiří Mikulenkovi se rozhodli skončit na vlastní žádost. Opory Adam Zajíček s Filipem Křesťanem dostaly lepší nabídky od Karlovarska a Liberce.

Budoucnost slovenského nahrávače v týmu Filipa Palguta je nejasná. Majitel a trenér v jedné osobě Milan Fortuník tak musel pořádně obměnit tým a přilákal hned pět posil – jednu českou a čtyři zahraniční.

„Mysleli jsme, že k zásadnímu přebudování kádru došlo už loni, ale s některými hráči jsme se nedohodli, ač jsme s nimi chtěli pokračovat. Tým jsme tak museli letos stavět znovu,“ konstatoval Fortuník.

Na soupisku připsal více jmen než obvykle. Výčet posil je zřejmý. Na blok přichází Petr Špulák z pražských Lvů a dál samí cizinci – Nizozemec Gijs van Solkema (nahrávač), Lotyš Kristaps Platačs (univerzál), Fin Niklas Seppänen (smečař) a naposledy Američan David Hancock (blokař/univerzál).

Návrat na špici

Důvody tolika změn jsou jasné. Celkové osmé místo v extralize se v Kladně bralo jako velké zklamání a selhání. Fortuník hned po vyřazení ve čtvrtfinále rozvázal kontrakt s asistentem trenéra Tomášem Johnem a marketingovým manažerem Ondřejem Lencem, aby měl peníze na posily.

Tlačilo na něj i vedení města. Konkrétně samotný primátor Volf, který během minulé sezony postižené koronavirem výrazně pomohl finančně klubu a z městské kasy mu poslal osm miliónů korun, aby celek vůbec náročný ligový ročník přežil.

Kladno sice dostalo od svazu možnost, aby od nové sezony působilo i v ženské extralize. Tento návrh ale Volf bez váhání smetl ze stolu s tím, že odmítá dotovat další nejvyšší soutěž (ženy budou hrát 2. ligu), a že už do volejbalu dává peněz dost. Za to ovšem chce úspěch. Minimálně medailový nebo alespoň vítězství v poháru.

„Vždy chceme hrát o medaile! Pouze v minulé sezoně jsme měli čtvrtinový rozpočet a do toho zásahy covidu, proto osmé místo. Chceme se vrátit na ztracené pozice,“ vyhlašuje Fortuník. I proto přivítal v týmu kvarteto zahraničních posil.

Cizinci na rok

Když v Kladně naposledy působili Fin, Nizozemec a Američan, skončili Fortuníkovi svěřenci ve finále extraligy. Podobný výsledek by kladenský šéf rád zopakoval i nyní. Všechny cizince ale podepsal pouze na rok, zatímco Špuláka na tři.

„Zahraniční hráče je složité podepsat na delší dobu. Z jejich strany chybí vůle přijmout víceleté kontrakty, nicméně všichni mají chuť hrát za Kladno a dohodli se na podmínkách,“ vysvětluje Fortuník. Co bude za rok, zatím neví.

Pokud totiž zahraniční akvizice předvedou parádní výkony, jdou okamžitě za lepším v Česku, nebo míří do prestižnějších lig. „Takhle to bohužel bylo vždy od chvíle, co jsme v extralize. Úspěšní hráči odcházejí. Zkrátka nejsme tak finančně konkurenceschopní jako nejužší česká špička, ačkoliv zázemí je zde na vysoké úrovni,“ smutní kladenský majitel. V příštím létě se tak dá očekávat odliv cizinců. Fortuníkovo tajné přání je, aby se vykrystalizovala alespoň část hráčů, kteří budou chtít dál pokračovat v modrobílém dresu.

Další problém, se kterým se Kladno a Fortuník bude muset vypořádat, nastane zkraje sezony. Do týmu sice přibral hráče ze zahraničí, nicméně se jedná o zkušené reprezentanty. Kromě Američana Hancocka čeká zbytek cizinců zářijové mistrovství Evropy. Kompletní kádr se tak sejde až v druhé polovině září. Pouhých pár dní před startem nového ročníku extraligy (28. září se hraje 1. kolo).

„Uvidíme, jaká bude naše výkonnost. Nicméně spousta týmů přebudovala kádr a drtivá většina přilákala do svých řad hráče z venku. Nevím, jaké bude rozpoložení jednotlivých soupeřů,“ uzavírá Fortuník.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud