Martin Pešout
12. ledna 2023 • 19:18

Tradiční značka stíhá dominantní Karlovarsko. Už to není o parník, hlásí kouč Liberce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po loňském fatálním neúspěchu v extralize se volejbalisté Dukly Liberec vrací do špičky ve velkém stylu a dotírají na dlouhodobě dominantní Karlovarsko. A nikdo nepochybuje o tom, že to je velkou zásluhou zkušeného kouče Martina Démara, který přišel pod Ještěd před probíhající sezonou.



Démar rozdělil svou dosavadní sportovní kariéru mezi Českou republiku a Francii, kde strávil jako hráč a později trenér ve dvou obdobích celkem třiadvacet let.

„Když jsem se předloni vrátil z ciziny domů, byl jsem rád za trenérskou šanci v Příbrami. A vážím si i současného angažmá v Dukle Liberec. Poznávám, že jsou tady lepší možnosti, než v bývalém klubu. Tím nechci říci, že bych měl něco proti Příbrami, to rozhodně ne,“ říkal trenér Démar už v průběhu podzimní části ročníku.

Za rok a půl v české extralize už měl nějaký čas na to, aby si utřídil trenérské dojmy a poznatky z domácího volejbalového prostředí.

„Moc si to užívám. Potěšilo mě, že liga jde nahoru. Vnímám velký posun ve výkonnosti. Je tady spousta kvalitních cizinců, ale i českých hráčů. Zpočátku se zdálo, že Karlovarsko je oproti ostatním o parník vepředu. Zasluhuje velký respekt za to, jak bojuje v Lize mistrů. A k tomu vede i ligu. Teď s největším favoritem držíme jako Dukla Liberec krok, což je pro mě pozitivní zjištění,“ pokýval hlavou Démar.

Byť jsou pro český volejbal zápasy Karlovarska na nejvyšší evropské scéně svátkem, Démar si všiml ze svého pohledu i několika negativ ohledně srovnání s „jeho“ Francií.

„Mrzí mě, že zdejší haly jsou v extralize poloprázdné. Ve Francii jsou plné. Lidi tam sportem žijí. Myslím, že by si volejbal v Česku zasloužil větší podporu od měst, aby to bylo pro ně vizitkou a hrdostí,“ zamyslel se liberecký trenér.

Liberec v domácí lize stíhá Karlovarsko
Liberec v domácí lize stíhá Karlovarsko

Na lavičce Dukly navazuje na své zkušené trenérské předchůdce. „Vím, že velký kus práce tady odvedl za dvanáct let Michal Nekola. Já jsem převzal tým v létě po Petru Bromovi, což je další trenérská osobnost. Navíc oba dosáhli v minulosti s Libercem na mistrovské tituly. A nebylo pro mě jednoduché přijít do klubu s takovou historií a úspěchy,“ uvažoval Démar.

Zajímavostí je, že s někdejším libereckým koučem Michalem Nekolou spolupracoval jako asistent u české reprezentace.

„Mohu vzpomenout na mistrovství Evropy v Polsku v roce 2017, kde jsme měli výborný tým. Byla to skvělá jízda,“ vybavil si svoje působení na reprezentační lavičce. I v této pozici uplatnil svoje zkušenosti z dřívějšího vlastního hráčského působení v národním týmu.

Démar se už nechce příliš ohlížet do minulosti, naplno se soustřeďuje na současnost. „Už na podzim jsem říkal, že si postupně hledám svoje místo v Liberci, který je uznávanou sportovní adresou. Snažím se začlenit do dění v klubu a svou prací přesvědčit, že sem patřím,“ dodává Martin Démar.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud