7. září 2016 • 09:00

Biatlonový šampionát do Ruska? MOV dělá zmatek, zlobí se funkcionář

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Viceprezident mezinárodní biatlonové unie Max Cobb obviňuje Mezinárodní olympijský výbor, že ve skutečnosti netrvá na svých doporučeních neudělovat Rusku významné mezinárodní šampionáty. Cobb tvrdí, že i proto IBU přidělila MS v roce 2021 Ťumenu ve volbách, v kterých proti němu stálo i české Nové Město na Moravě.



Mezinárodní sportovní federace dostaly od MOV původně doporučení, aby zmrazily aktivity vedoucí k udělování šampionátů Rusku v reakci na obří dopingový skandál v zemi. Kvůli němu byla do poslední chvíle v ohrožení účast Rusů na olympijských hrách v Riu a na paralympiádě, která začíná ve středu, bude dokonce ruský tým úplně chybět.

V rozporu s tímto doporučením však biatlonová IBU minulý týden přidělila šampionát v roce 2021 Ťumenu, mezi poraženými přitom zůstalo Nové Město na Moravě, které uspořádalo vrcholně úspěšné mistrovství světa v roce 2013.

Podle serveru insidethegames nicméně doporučení MOV platí jen pro budoucí kandidatury a netýká se těch, které odstartovaly už před vypuknutím dopingovém skandálu v Rusku. Viceprezident IBU Cobb tvrdí, že mají funkcionáři zmatené informace.

„Vypadá to, že MOV od politiky zmražení ustoupila,“ řekl Cobb. „A protože to MOV neoznámil veřejně, vypadá to, že stále podminovává svou odpověď na největší dopingovou krizi v historii.“

Mluvčí IBU uvedl, že situace kolem Ťumenu byla během olympiády v Riu diskutována se zástupci MOV tak, aby organizace neporušila doporučení vydaná v souvislosti se zprávou nezávislé vyšetřovací komise WADA.

Prezident norské biatlonové federace Erlend Slokvik nicméně rozhodnutí delegátů IBU udělit pořadatelství ruskému Ťumenu zkritizoval a označil ho za skandální.

„Tyto emoce má mnoho lidí,“ uvedl Cobb.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud