4. února 2020 • 10:00

Nominace na MS v biatlonu: Vítková po letech chybí, nahradí ji juniorka

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobná olympijská medailistka Veronika Vítková přijde kvůli vleklým zdravotním problémům o biatlonové mistrovství světa v italské Anterselvě. V nominaci české reprezentace je místo ní juniorka Tereza Vinklárková.



Jednadvacetiletá Vinklárková doplnila již dříve jasné kvarteto Markéta Davidová, Eva Kristejn Puskarčíková, Lucie Charvátová a Jessica Jislová. Mužskou sestavu tvoří Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a Michal Šlesingr.

Mistrovství světa začne v Anterselvě v nadmořské výšce okolo 1600 metrů smíšenou štafetou příští čtvrtek 13. února a vyvrcholí 23. února závody s hromadným startem.

Eva Kristejn Puskarčíková a Markéta Davidová samozřejmě nechybí v nominaci českého týmu na MS v biatlonu
Eva Kristejn Puskarčíková a Markéta Davidová samozřejmě nechybí v nominaci českého týmu na MS v biatlonu

Jednatřicetiletá Vítková měla v přípravě dýchací problémy a v sezoně startovala jen na prvním dílu Světového poháru. V Östersundu obsadila 45. místo ve sprintu a vytrvalostní závod kvůli únavě vzdala.

Od té doby trénovala individuálně a začátkem ledna otestovala formu na Českém poháru v Jablonci nad Nisou. Sice sprint vyhrála, ale nemohla jet naplno a rychle se unavila.

Na vrcholné akci bude Vítková chybět poprvé v kariéře. Od své premiéry na MS v roce 2008 v Östersundu absolvovala všechny významné soutěže, devětkrát MS a třikrát olympijské hry. Je členkou zlaté a bronzové smíšené štafety z MS, stříbrné z OH a má olympijský bronz ze sprintu.

Vinklárková se na světovém šampionátu představí poprvé. „Bude to pro ni úplně nová zkušenost. Měla by si to užít, nestresovat se a učit se,“ řekl norský trenér českých biatlonistek Egil Gjelland.

Brněnská rodačka ještě nikdy nejela závod Světového poháru. Na nedávném mistrovství světa juniorů byla Vinklárková pátá, šestá a třináctá. V lednu absolvovala IBU Cup v Osrblie, kde skončila ve zkráceném vytrvalostním závodě dvacátá a s Vítězslavem Hornigem byla pátá ve smíšených dvojicích.

Šlesingr díky štafetě

Krčmář, Moravec a Štvrtecký si účast na MS zajistili výkony a postavením ve Světovém poháru. Další dva vzešli z návrhu trenéra. „Nebylo to úplně jednoduchý,“ řekl kouč Zdeněk Vítek. I pro Václavíka nakonec rozhodlo umístění v SP. „A pro nesporné kvality ve štafetě jsme vzali Michala Šlesingra,“ konstatoval Vítek, proč je v nominaci s kariérou se loučící trojnásobný medailista z mistrovství světa Šlesingr, který před 13 lety právě Anterselvě získal stříbro a bronz.

Češi absolvují závěrečnou přípravu v italském středisku Ridnaun. „Budeme se snažit trošku srovnat s vyšší nadmořskou výškou a doladit drobné věci, ale čtrnáct dnů před mistrovstvím už se s tím úplně moc udělat nedá,“ řekl Vítek.

VIDEOGRAFIKA: Který český biatlonista vybojoval nejvíc bodů v SP? Koukalová to nebyla
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud