Romana Barboříková
6. února 2024 • 13:01

Češi na MS v biatlonu: nejisté jistoty, juniorští mistři i střelecký úkaz

Vstoupit do diskuse
7
  • Video se připravuje ...

    Spíš než očekávání je před MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě z pohledu české výpravy na místě víra. Největší hvězda Markéta Davidová se celou sezonu trápí na střelnici, Michal Krčmář doháněl záludným virem odloženou přípravu. Kdo další je v české nominaci a jakou má za sebou sezonu?

  • V předchozích sezonách byla jasnou českou jedničkou, jenže ta aktuální je její noční můrou. Čistě odstřílet se jí za šest zastávek SP povedlo pouze v jednom závodě. Sama už z toho byla zoufalá, často i plakala. MS může být novou příležitostí, v roce 2021 bylo její zlato také překvapením.

  • O minulý šampionát ostrostřelkyně vinou lapálií se žebry přišla, na ten domácí je připravena dobře. Vrátila se ke spolehlivé střelbě, brzdí ji pomalejší běh, ale v předchozích sezonách ukázala, že i na tom umí zapracovat. Díky přesné mušce je oporou ženské štafety, kde převzala roli finišmanky.

  • Stále hodně mladá, přesto už před rokem ukázala, že se velkých akcí nebojí, ve stíhacím závodu na MS skončila sedmá. V této sezoně je nejlépe postavenou Češkou, o osm bodů před Jislovou. V Anterselvě ji trápily zdravotní potíže. Když se z nich dostane, bude zajímavé ji na MS sledovat.

  • Před letní přípravou byla zařazena do B-týmu, to ji namotivovalo. Hodně jí pomohla i změna značky lyží, na kterých teď téměř létá. Ve střelbě se v některých závodech zdálo, že se posunula k lepšímu, jenže výkyvům se nevyhýbá. Své místo v ženské štafetě si ale upevnila.

  • Náhradnice ženského týmu pro MS se do sestavy dostala hlavně díky tomu, že na nedávném mistrovství Evropy na Slovensku měla z českých žen nejlepší výsledky. I v minulé sezoně se jí dařilo, na univerziádě v Lake Placid vybojovalo zlato v závodu s hromadným startem. Kromě toho tam byla čtvrtá ve stíhacím závodu, šestá ve sprintu a osmá ve zkráceném vytrvalostním. Studentka medicíny je členkou B-týmu, zatím neabsolvovala žádný ze závodů Světového poháru.

  • Jako jediný z reprezentace už zažil atmosféru domácího MS jako závodník. Před sezonou ale napadl jeho tělo cytomegalovirus a na dva měsíce musel vypustit trénink. Pak se mořil se střelbou, na poslední SP v Anterselvě neodcestoval, aby si odpočinul a dohnal dávky, které mu z léta chyběly.

  • Už minulá sezona naznačovala velký potenciál. Jeho bezstarostnost na střelnici by si přál kdekdo, jenže zranění kolene při letním MS ho zastavilo. Letos opět závodí a dalších 14 dní k dobru mezi Anterselvou a MS mu pomůže, aby byl platným členem štafet.

  • Celý program SP absolvuje už od sezony 2019/20. Na minulém MS byl členem úspěšné štafety, v aktuálním ročníku se však hodně hledal, zejména ve slabší střelbě vestoje. Relativně rychlý běžec hodně času promarní na střelnici, třeba mu domácí publikum pomůže k lepším výkonům.

  • Starty v SP si vysloužil až v druhé části sezony poté, co v IBU Cupu předváděl pravidelně dobré výkony. Pyšní se nevídanou úspěšností střelby, což může být prospěšné hlavně ve štafetách. V obou mužských, které letos absolvoval, vyčistil všechny terče. V rozletu ho brzdí pomalý běh.

  • Už předloni předčasně opustil juniorskou kategorii, aby sbíral zkušenosti v nejvyšší lize. Tady se pyšní dobrou střelbou, potřeboval by ale ještě zrychlit běh. Je stabilním členem mužské štafety a v domácím prostředí se bude chtít rodák z Nového Města předvést hlavně v ní.

     

     

Vstoupit do diskuse
7
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud