10. ledna 2014 • 17:51

Česká paráda! Soukalová v Německu vyhrála, Vítková je třetí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

České biatlonistky předvedly před blížící se olympiádou v Soči senzační výkon. Gabriela Soukalová vyhrála závod Světového poháru v německém Ruhpoldingu, její týmová kolegyně Veronika Vítková skončila na třetím místě. Dva zástupce na stupních vítězů český biatlon nikdy v historii neměl. Soukalová si zároveň upevnila vedení v celkovém pořadí Světového poháru.



Soukalová od začátku patřila se startovním číslem třináct mezi nejrychlejší biatlonistky, pořadím se však propadla po jedné chybě na první střelbě vestoje. Přesto díky kvalitnímu běhu útočila i nadále na stupně vítězů, kam se dostala po dvou chybách největší soupeřky Domračevové na poslední položce vestoje.

Připsala si tak šesté vítězství ve Světovém poháru v kariéře, medailové umístění vybojovala poosmé. Do závodu startovala s červenožlutým číslem jako vedoucí žena Světového poháru i jako lídr disciplíny, neboť stejný závod vyhrála letos v Östersundu. V obou hodnoceních si tak upevnila vedoucí pozici.

"Říkám si, že jsem docela klikař," nechtěla Soukalová své vítězství přeceňovat. Do letošní sezony vytrvalostní závody ráda neměla, nyní vyhrála druhý takový za sebou. "Takže to teď je jedna z mých oblíbenějších disciplín," pousmála se.

Šťastná Soukalová. Česká biatlonistka zvítězila v závodě SP v RuhpoldinguFoto ČTK/AP

Vítková byla sice o něco pomalejší na trati, ale předvedla skvělý střelecký výkon. Byla jednou ze dvou biatlonistek, které zvládly střelbu bez chyby. Po poslední položce měla na Soukalovou manko 11 sekund a útočila dokonce na zlato.

V závěru však Vítkové, která vynechala středeční štafetu kvůli lékařskému vyšetření, došly síly a neudržela náskok před Domračevovou, s níž prohrála nakonec o 4,3 sekundy. Na stupně vítězů se dostala potřetí, dosud byla dvakrát druhá, naposledy ve sprintu na začátku sezony v Hochfilzenu.

"Gábina (Soukalová) jednu netrefila, byla to docela nepřesnost, ale vynikajícím během dosáhla na vítězství, zasloužila si to, podala skvělý výkon," řekl trenér reprezentace Jindřich Šikola České televizi. Střelecká nula u Vítkové se podle něj hodně počítá.

"Sice běžela průměrně, dalo by se běžet lépe, ale také má velkou pochvalu," uvedl. "Olympiáda je však hodně daleko, musíme zůstat při zemi," upozornil Šikola.

Dalším dvěma českým lyžařkám Evě Puskarčíkové a Jitce Landové se nedařilo a nepostoupily do nedělního stíhacího závodu, v němž budou Soukalová s Vítkovou opět velkými favoritkami na stupně vítězů a dokonce na vítězství.

Závod SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Ženy - vytrvalostní závod 15 km: 1. Soukalová (ČR) 40:32,6 (1 tr. minuta), 2. Domračevová (Běl.) -34,3 (2), 3. Vítková (ČR) -38,6 (0), 4. Hildebrandová (Něm.) -52,8 (1), 5. Bergerová (Nor.) -1:03,5 (1), 6. Džymová (Ukr.) -1:06,5 (1), 7. Skardinová (Běl.) -1:06,8 (0), 8. Valj Semerenková (Ukr.) -1:17,1 (2), 9. Souliéová (Andorra) -1:18,3 (1), 10. Mäkäräinenová (Fin.) -1:29,8 (2), ...71. Puskarčíková -6:17,6 (4), 86. Landová (obě ČR) -8:12,5 (7).

Průběžné pořadí SP (po 10 z 22 závodů): 1. Soukalová 366 b., 2. Domračevová 338, 3. Valj Semerenková 338, 4. Mäkäräinenová 332, 5. Bergerová 321, 6. Starychová (Rus.) 291, 7. Vítková 286, ...49. Puskarčíková 42, 62. Tomešová (ČR) 21.

Gabriela Soukalová krátce poté, co zvítězila v závodě SP v biatlonu v německém Ruhpoldingu
Gabriela Soukalová krátce poté, co zvítězila v závodě SP v biatlonu v německém Ruhpoldingu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud