Ivo Pospíšil
11. února 2016 • 05:00

Dům u trestného kola, boj o větší prostor. Takové je Presque Isle

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyměnili malebnou přírodu plnou medvědů za vesničku, kde trestné kolečko vede kolem baráku. A přesun si navíc vybírá daň. „Snažíme se dát do kupy Ondru Moravce, snad to nebude nic vážného,“ říká před čtvrtečními sprinty v Presque Isle trenér Zdeněk Vítek. V areálu, který pojme maximálně čtyři tisíce lidí, půjde o poslední závody před březnovým mistrovstvím světa v Oslu.



Už když odlétali do zámoří, věděli, že tohle bude spíše návštěva amerického venkova, než závody v bouřlivé kulise. A když po ještě ucházejícím Canmore zavítali nyní do Presque Isle, jen pokývali hlavou. Měli pravdu.

„Canmore je rekreační letovisko obklopené třítisícovými štíty, kdežto Presque Isle je obyčejné venkovské městečko v krajině ještě méně zvlněné, než je Vysočina,“ usmál se Zdeněk Vítek. A kam se podíváte, tam uvidíte, že je tak jako tak oproti Evropě nedostačující.

„V úterý jsme museli dvě hodiny tvrdě vyjednávat, abychom dostali větší prostory, do kterých by se nám alespoň vešlo naše vybavení. Lidé jsou ochotní, vstřícní, ale zázemí pro SP tu prostě nemají. Žádný takový areál v Evropě by nikdy závod podobného kalibru nedostal,“ řekl Vítek. Areál například pojme jen čtyři tisíce lidí – dva na tribuně, dva na trati.

„Když se podíváte, jaké se budují stadiony, megastavby a vše se zvětšuje, tak to tam prostě není. Na jednu stranu, za to si IBU může sama, dřív to nebylo tak velké, nemělo to takovou úroveň a zázemí bylo skromnější, ale když se to sem už dostalo, tak si na to člověk si na to zvykne a čeká to všude,“ usmíval se už před odletem Ondřej Moravec .

„Když jsem si navíc přečetl o tomhle, mám pocit, že na to od roku 2004 ani nesáhli. Tady v Evropě se o to perou neskutečným způsobem, aby mohli dostat pořádání svěťáku, snaží se to zvelebit, ale tam na to deset let nesáhnou. Nejsem z toho proto unešený. Spousta lidí řekne: Ty jo, ty jedeš do Ameriky, to je super, ale to já si neřeknu. Podle mě by to tam na tom místě být nemělo,“ řekl Moravec. 

Náročné cestování z Prahy do Canmore a teď z Canmore do Presque Isle si na něm už navíc vybírá daň. Po třináctihodinové cestě ze západního pobřeží Kanady na východní v USA totiž na něj padla horečka. „Snažíme se dát Ondru do kupy. Věřím, že to nebude nic velkého. Uvidíme, jakým směrem se jeho zdravotní stav bude vyvíjet,“ říká Vítek, jehož tým bydlí spolu v hotelu s Francouzi, Rakušany nebo Švýcary.

Co je navíc specifikem místní trati, je trestné kolo, které vede kolem domu. „Až jsem si vzpomněl na Letohrad, kde se také kdysi dávno jezdilo trestné kolo kolem baráku,“ usmál se Moravec a dodal:

„V Americe ten biatlon nemá takovou popularitu a podle mě není ten sport tak zajímavý, aby to vylepšovali jako je tady. Ono je ale na jednu stranu i zbytečné, protože když tam mají světák jednou za deset let, tak taky proč by to dělali,“ dodal český biatlonista.

PROGRAM SP V PRESQUE ISLE

Dnes

Sprint mužů (16.30)

Sprint žen (18.40) 

Zítra 

Stíhací závod mužů (17.30)

Stíhací závod žen (19.10)

13. února   Štafeta mužů (20:30)
14. února  Štafeta žen (18:10) 
Všechny závody vysílá ČT SPORT 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud