13. září 2017 • 10:23

Trápení Koukalové v přípravě. Do zdravého člověka mám daleko, tvrdí

Autor: ivp, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Winter is coming – zima se blíží. Aby u nich ale heslo rodu Starků ze seriálu Hra o trůny nezačalo budit stejné obavy jako z příchodu ´jiných´. Necelé tři měsíce před startem olympijské sezony totiž čeští biatlonisté v čele s Gabrielou Koukalovou, Ondřejem Moravcem či Evou Puskarčíkovou řeší řadu zdravotních potíží. „Není to příjemné, ale ještě je čas,“ věří šéftrenér Ondřej Rybář. Právě Koukalovou v letní přípravě výrazně limituje bolest obou lýtek.



Měli se o víkendu ukázat svým fanouškům s předzvěstí nové sezony a na kolečkových lyžích předvést, že neztratili nic ze své rychlosti z minulých let. Jenže místo toho se domácí MČR v Letohradě neslo ve střídmém až opatrném duchu.

"Do zdravého člověka mám daleko. Lýtka mě bolí pořád. Jakmile se zkusím dostat do maximální zátěže, nejsem vůbec schopná odvádět výkony, na jaké jsem zvyklá. Ta bolest mě natolik limituje, že to prostě nejde. Ale aspoň už vydržím zhruba dvojnásobek, než když byly mé potíže v nejhorší fázi," řekla Koukalová v rozhovoru pro idnes.cz.

Problémy se poprvé objevily začátkem července po tréninku na kole. "Najednou jsem cítila pnutí v lýtkách, ocitla jsem se na pokraji sil a nemohla ani slézt z kola a dojít do pokoje. Zjistili jsme, že mi přestaly pracovat lýtkové svaly. Měla jsem je celé vykřečované," uvedla loňská vítězka Světového poháru.

Profesor Pavel Kolář jí řekl, že příčinou je přetížení achilovek. "Je to celé propojené. Achilovkami všechno začalo, pak mě bolely zadní úpony pod kolenem, potom také kolena a nakonec lýtka," řekla Koukalová.

Podle ní souvisí problémy nejspíš s tím, že během posledního roku měnila techniku jízdy na lyžích. "Proto jsem se neustále dostávala do výkonu na prsty, při čemž achilovku extrémně zatěžuju."

I když už je na tom lépe, musí denně rehabilitovat. Momentálně nedokáže odhadnout, jak je na to s výkonností. "Snad budu schopná absolvovat aspoň nějaké reprezentační testy, abych měla porovnání. To by mě mohlo i namotivovat. Pořád doufám, že do zimy bude vše dobré. Uklidňuju se tím, že mi ten současný dlouhý výpadek třeba i pomůže. Že si proto víc odpočinu a budu potom jako nová," řekla Koukalová pět měsíců před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, kde by ráda přidala další medaile ke dvěma stříbrům ze Soči.

Ještě se chleba neláme, ale mrzí nás to, říká Rybář

V Letohradě se nepředstavila ale ani další velká jména českého biatlonu. Ondřej Moravec jen v hledišti se svým psem Ronnym, opodál stála v civilu Eva Puskarčíková a Gabriela Koukalová nebo Adam Václavík nedorazili vůbec. „Není to příjemné,“ přiznal na stránkách biatlonového svazu šéftrenér Ondřej Rybář.

Jedenáct týdnů před úvodním podnikem SP v Östersundu, který oficiálně odstartuje dlouho vyhlíženou olympijskou sezonu, se totiž řada českých biatlonistů dostává z nečekaných zdravotních komplikací.

„Musíme se s tím vyrovnat. Stále jsme ve fázi přípravy, kdy se chleba ještě neláme, ale samozřejmě nás to hodně mrzí, protože jsme se chtěli fanouškům ukázat v plné síle,“ přiznal Rybář.

Výčet potíží je poměrně dlouhý. Eva Puskarčíková se zotavuje ze zranění ramene, Adam Václavík dává dohromady zlomenou nohu a Ondřej Moravec řeší postupný návrat po infekci jater.

„Měli jsme soustředění v Altenbergu, v Jablonci, u nás v Letohradě a po celou dobu jsem z toho měl zvláštní pocity. Bylo to nahoru a hned zase dolů,“ vyprávěl o víkendu Moravec. Proto později začal vše řešit s profesorem Liborem Vítkem z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Diagnóza sice nebyla úplně dobrou zprávou, ale současně se mi hodně ulevilo. Konečně jsem věděl, na čem jsem. Zřejmě jsem si virus přivezl z dovolené,“ přiznal Moravec, jinak trojnásobný olympijský medailista ze Soči. Byť na rozdíl od Václavíka může alespoň trénovat, jeho plán je přesto limitovaný.

„Mé denní zatížení se pohybuje od šedesáti do devadesáti minut a v intenzitách se dostanu přibližně na padesát šedesát procent maxima,“ vyprávěl Moravec. „Sice nic nezískávám, ale ani neztrácím. Za kariéru už mám odtrénováno hodně. Intenzivně se věnuji střelbě, při které se teď cítím opravdu komfortně. To mě drží v dobrém rozpoložení,“ ujistil český reprezentant, kterého 18. září čekají další zdravotní testy. A ty teprve rozhodnou, zda si bude moct naložit ještě víc.

I kvůli všem těmto absencím tak víkendové závody vyhráli mezi muži Tomáš Krupčík a Michal Krčmář. Mezi ženami naopak sprint, supersprint i stíhací závod ovládla Veronika Vítková .

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud