14. ledna 2018 • 15:18

Vítková ve finiši vydřela bronz, sprinterský souboj vyhrála Finka

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Veronika Vítková i přes dvě chyby na střelnici vydřela bronzovou medaili v závodě s hromadným startem na 12,5 km na SP v Ruhpoldingu. Češka udělala dvě chyby na střelnici a v závěru ji přestihly Kaisa Mäkkärainenová s Laurou Dahlmeierovou, Vítková ale zvládla finiš s dlouho vedoucí bezchybnou Kanaďankou Crawfordovou. V dramatickém dojezdu dvou nejrychlejších závodnic pak slavila Finka o 8 desetin před domácí Dahlmeierovou. Mezi biatlonisty dojel na 15km trati Michal Šlesingr osmý, slavil Nor Johannes Bö.



Při úvodní položce vleže Vítková netrefila poslední ránu a byla průběžně čtrnáctá. Čistou druhou střelbou se posunula na sedmé místo a po třetí položce byla navzdory další chybě šestá. Na čelo stále ztrácela méně než půl minuty.

Závěrečnou položku vyčistila a díky chybám většiny závodnic z vedoucí skupiny se posunula na druhé místo se šestnáctisekundovou ztrátou na vedoucí Crawfordovou. V nejtěžším stoupání ale neodolala útoku Mäkäräinenové s Dahlmeierovou a na Kanaďanku ztrácela už bezmála dvacet sekund.

Nejlepší tři biatlonistky závodu s hromadným startem v Ruhpoldingu: Laura Dahlmeierová, Kaisa Mäkkäräinenová a bronzová Veronika Vítková.
Nejlepší tři biatlonistky závodu s hromadným startem v Ruhpoldingu: Laura Dahlmeierová, Kaisa Mäkkäräinenová a bronzová Veronika Vítková.

Ve druhé polovině závěrečného kola však zabojovala, Finka a Němka už se jí nevzdalovaly a všechny tři se přibližovaly ke Crawfordové. Na začátku cílové rovinky už byla Vítková s Crawfordovou v kontaktu a na posledních metrech se přes ni přehnala.

"Na Rosannu jsem si věřila, ač to pak už nevypadalo, že ji dojedu. Ona ale hodně tuhla, tak jsem to ještě v cílové rovince zkusila," řekla Vítková České televizi. Dramatický průběh závěrečného kola prožíval i trenér ženského týmu Zdeněk Vítek. "Už jsem skoro nevěřil, ale zvládla to," ocenil svou svěřenkyni.

Vítková se koncentrovala hlavně na závěrečnou střelbu. "Věděla jsem, že se tam dá posunout dopředu," poznamenala. Excelentní běžkyně Mäkäräinenová a Dahlmeierová na ni ale ztrácely jen pár sekund. "Poslední kolo jely obě výborně," uznala Vítková. I když v průběhu závodu se s Mäkäräinenovou dokázala držet, její nástup v závěrečném kole nezachytila. "V poslední kole už jsem toho měla plný zuby. Jsem strašně ráda, že to takhle vyšlo a že forma stoupá," dodala.

O vítězství o necelých pět sekund dříve bojovaly Mäkäräinenová s Dahlmeierovou. O osm desetin sekundy vyhrála Finka, která tak zaznamenala první triumf v aktuální sezoně SP. Navíc se dostala do čela průběžného pořadí seriálu před slovenskou reprezentantku Anastasii Kuzminovou , která byla se šesti chybami až třiadvacátá.

Na poslední chvíli se dostala do hromadného závodu další česká reprezentantka Eva Puskarčíková , která s pěti chybami uzavírala třicetičlenné závodní pole.

Šlesingr dojel osmý

Čeští biatlonisté na SP v Ruhpoldingu nenavázali na středeční medailové umístění Ondřeje Moravce , v závodě s hromadným startem na 15 km se nejlépe dařilo Michalu Šlesingrovi, který dojel osmý, Michal Krčmář byl se dvěma chybami 16. Ondřej Moravec po selhání na první střelbě skončil osmadvacátý. Zvítězil Nor Johannes Bö, o čtyři vteřiny za ním po famózní stíhací jízdě Martin Fourcade, který dvakrát chyboval na střelnici.

Čtyřiatřicetiletý Šlesingr se celý závod pohyboval v popředí, od třetí střelecké položky se usadil v první desítce. V závěrečném běžeckém kole byl ve skupině, která bojovala o páté místo. Nakonec dospurtoval jako osmý, čímž zopakoval svůj výsledek ze středečního vytrvalostního závodu.

Trenér mužského týmu Michael Málek ocenil, že Šlesingr po pauze zaviněné bolavým kolenem a lehkou virózou v Ruhpoldingu dobře střílel a solidně běžel. "Tady ty závody ho zastihly v dobré pohodě. Osmé místo je samozřejmě úplně supr," řekl České televizi.

Na umístění v první desítce, kde skončil v předchozích třech individuálních závodech v SP, tentokrát nedosáhl Krčmář. Srazila ho tři trestná kola. S výjimkou druhé položky vleže totiž pokaždé jednou minul. "Počínal si dobře na trati, bylo vidět, jak se dotahuje, ale tři jsou v kontaktním závodě moc," komentoval jeho výkon Málek.

Hned úvodní položka se stala osudnou druhému muži vytrvalostního závodu Moravcovi. Třikrát netrefil terč a odjížděl ze stadionu s více než minutovou ztrátou jako poslední. Pak už byl bezchybný, ale bez kontaktu s ostatními pomalu běžel a posunul se jen o dvě místa.

Johannes Bö se vrátil na nejvyšší stupeň po čtyřech závodech, kdy sice byl na pódiu, ale výhra mu unikala. Nezastavila ho ani jedna chyba při závěrečné střelbě. Lídra seriálu Martina Fourcadea za sebou nechal o 4,5 sekundy. Francouzský suverén si situaci zkomplikoval dvěma chybami při první střelbě vestoje. V té chvíli se propadl až na 15. místo, ale skvělý běh a přesná muška ho znovu vynesly na stupně vítězů. Třetí skončil další Francouz Antonin Guigonnat, který tak navázal na stejné umístění v prosincovém sprintu v Annecy.

Ženy - 12,5 km

1. Mäkäräinenová (Fin.) 34:05,6 (2), 2. Dahlmeierová (Něm.) -0,8 (2), 3. Vítková (ČR) -4,6 (2), 4. Crawfordová (Kan.) -5,2 (0), 5. Herrmannová (Něm.) -16,7 (4), 6. Domračevová (Běl.) -23,7 (3), 7. Vittozziová (It.) -25,8 (2), 8. S. Gasparinová (Švýc.) -31,7 (2), 9. Chevalierová (Fr.) -42,8 (1), 10. Vita Semerenková (Ukr.) -45,7 (2), ...30. Puskarčíková (ČR) -3:49,9 (5).

Průběžné pořadí SP (po 12 z 22 závodů):
1. Mäkäräinenová 489, 2. Kuzminová (SR) 470, 3. Wiererová (It.) 399, 4. Braisazová (Fr.) 376, 5. Herrmannová 342, 6. Dahlmeierová 336, 7. Vítková 332, ...28. Puskarčíková 147, 66. Jislová 18, 76. Zvařičová 9, 78. Davidová (všechny ČR) 6.

Muži - 15 km

1. J. Bö (Nor.) 37:11,2 (1 tr. okruh), 2. M. Fourcade -4,5 (2), 3. Guigonnat -8,4 (0), 4. Fillon Maillet (všichni Fr.) -12,6 (1), 5. T. Bö -14,2 (1), 6. Schempp -14,6 (1), 7. Peiffer (oba Něm.) -15,0 (1), 8. Šlesingr (ČR) -15,3 (0), 9. Doll (Něm.) -15,3 (1), 10. Fak (Slovin.) -29,7 (0), ...16. Krčmář -1:19,8 (3), 28. Moravec (oba ČR) -2:36,9 (3).

Průběžné pořadí SP (po 12 z 22 závodů):
1. M. Fourcade 666, 2. J. Bö 622, 3. Fak 430, 4. T. Bö 349, 5. Hofer (It.) 346, 6. Schempp 344, ...21. Krčmář 190, 25. Moravec 159, 37. Šlesingr 91, 69. Soukup 16, 74. Krupčík (oba ČR) 9.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud