12. ledna 2018 • 19:40

Bolest Koukalové. Hledání příčin, odchod od týmu i konec tréninku

Autor: ivp, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Biatlonistka Gabriela KoukalováBiatlonistka Gabriela KoukalováFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Zdravotní stav se nelepší. Gabriela Koukalová musela svůj olympijský sen vzdát. V pátek oznámil šéf biatlonového svazu Jiří Hamza, že česká závodnice na Hry do Jižní Koreje nepojede a v této sezoně už do závodů nezasáhne. Jak se vyvíjel stav nejlepší české sportovkyně za rok 2017? Podívejte se na zásadní milníky smutného podzimu, kdy Koukalová bojovala s nepříjemnou bolestí lýtek. 

  • Červen 2017

    Gabriela Koukalová se na Facebooku pochválila, že nebyla v letadle na cestě k dalšímu svěťáku posledníFoto Facebook.com/GabrielaKoukalova

    Proháněla se zrovna začátkem měsíce na kole během soustředění v moravských Hnanicích, když v tu chvíli najednou ucítila pnutí v lýtkách. „Nemohla jsem pak ani slézt z kola a dojít do postele. Zjistili jsme, že mi přestaly pracovat lýtkové svaly. Měla jsem je celé vykřičované,“ říkala poté MF Dnes. A od té chvíle začala česká biatlonistka trénovat jen omezeně a bez intenzivního zatížení. Rovněž si dala i pět týdnů absolutního odpočinku. Jenže bolesti neustávaly.

  • Září 2017

    Na aktuální sezonu nebude vzpomínat Gabriela Koukalová v dobrémFoto Profimedia.cz

    Informace o bolesti lýtek se poprvé dostala na veřejnost. A Koukalová, která jinak chyběla stejně jako Ondřej Moravec na letním MČR, se vydává s týmovým fyzioterapeutem Romanem Karpíškem i za profesorem Pavlem Kolářem. „Je to chronické přetížení úponů a svalů, jež se u každého projeví jinak a jinde. Projevila se dlouhodobě nastřádaná chronická věc,“ říkal poté Karpíšek. Stejně tak i podotkl, že nejhorší má biatlonistka za sebou a vše by se mělo lepšit. Mýlil se.

  • Listopad 2017

    Účast na olympiádě pro Gabrielu Koukalovou definitivně padlaFoto Profimedia.cz

    Nelepšilo se. A ani o další dva měsíce později Koukalová výrazný progres neudělala. „Stále nemůže do intenzivního zatížení,“ řekl šéftrenér Ondřej Rybář po závěrečném soustředění v Imatře před startem SP. Potvrdil, že úvodní kola už biatlonistka nestihne a vše bude cílit směrem k olympiádě. Jenže ani následný model přípravy s týmem v průběhu SP v Östersundu nesplnil účel. „Byl to experiment, který nevyšel,“ uznal i šéf svazu Jiří Hamza. A pro další díl SP se už Koukalová začala připravovat individuálně.

  • Prosinec 2017

    Gabriela Koukalová do probíhající sezony nezasáhla kvůli zdravotním problémůmFoto Profimedia.cz

    Hochfilzen či Annecy opět probíhá bez ní, přičemž při hledání možných důsledků zranění zmíní i jinou techniku běhu, která jí byla naordinována „Nikdy jsem nebyla přesvědčená, že je to dobře, protože se mi od začátku zdála velmi náročná na chodidla i lýtka a pro závodnici s mou tělesnou konstitucí nevhodná,“ přiznala. Šéftrenér Ondřej Rybář se však hájil, že o tom neměl jediné indicie. Koukalová se dál připravuje sama v Obertilliachu a až na konci roku na skok zavítá do Česka, kde přebírá ocenění pro Sportovce roku. Otázky na její zdraví jsou však při následné tiskové konferenci zaraženy s tím, že v průběhu ledna bude vydáno oficiální prohlášení.

  • Leden 2018

    Gabriela Koukalová nezasáhla kvůli zdravotním potížím v této sezoně ani do jednoho závoduFoto Profimedia.cz

    Konec nadějí. Její zdravotní stav a kondice se prý nelepší a podle nejmenovaného zdroje deníku Blesk „Gabča netrénuje už od Vánoc.“ Necelý měsíc před ZOH v Pchjongčchangu a týden před závěrečnou nominací je definitivně jasné, že hlavní česká biatlonová naděje bude na vrcholné akci chybět. Oficiální punc padl v pátek, kdy informaci potvrdil šéf biatlonového svazu Jiří Hamza.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud