29. ledna 2019 • 17:40

Davidová jako Koukalová: mají toho společného víc, než byste čekali

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
  • Mladá česká biatlonistka Markéta Davidová kráčí ve stopách Gabriely KoukalovéMladá česká biatlonistka Markéta Davidová kráčí ve stopách Gabriely KoukalovéFOTO: Koláž iSport.cz

    Český biatlon znovu zažívá euforii. Po přerušení kariéry Gabriely Koukalové trochu tápal, ale pak se rozjela Markéta Davidová. Dvaadvacetiletá biatlonistka ukázala, že je velkým příslibem pro celý český sport, na kontě má tři individuální medaile ze závodu Světového poháru. V čem jsou si obě závodnice podobné? Našli jsme toho celkem dost - posuďte sami.

  • Střelba

    Gabriela Koukalová od minulé sezony nezávodíFoto Profimedia.cz

    V jednom se shodují: stejně jako Gabriela Koukalová i Markéta Davidová si klidně poleží/postojí o nějaký čas na střelnici déle, než aby zbytečně kroutila trestné kolo. Zatímco ale Koukalová proslula precizností a úspěšností, Davidová se ve svém mladém věku stále stabilizuje. „Jsou to jiné střelecké typy. Jejich cesta je jiná a určitě bych Markét s Gabčou nesrovnával. Gabča byla i jistější, zatímco Markéta se k tomu dobírá,“ říká asistent trenéra Jiří Holubec. I zde ovšem Davidová letí vzhůru. Na začátku sezony měla v Pokljuce úspěšnost 75,7 %, v Ruhpoldingu 78,2 % a teď v Anterselvě 90 %.

  • Rychlost běhu


    Vítězný úsměv Markéty Davidové po triumfu ve sprintu SP v AnterselvěFoto Andrea Solero/ANSA via AP

    Bezchybná střelba je vždy předzvěstí vysokého umístění. I proto, že jak Koukalová, tak i Davidová se může opřít o rychlý běh, který je už v jejím prvním plném roce v SP častokrát mezi top 10. „Na lyžích a co se týče talentu, je Markét stejně jako Gabča talent od přírody. S takovýmto člověkem je paráda pracovat, protože je to jednoduché,“ usmívá se Holubec. Není to tak silové pojetí jízdy jako u Koukalové, Davidová má jinou techniku běhu – v závodu s hromadným startem v Anterselvě ale byla třetí nejrychlejší ze všech, rychlejší než vyhlášené „rakety“ Mäkäräinenová a Kuzminová.

  • Psychika

    Markéta Davidová se v hromadném startu vyšvihla na druhé místo a potřetí v kariéře stála na pódiových příčkáchFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    Je to další společný atribut. Raději od sebe nic nečekat, ale pak překvapit. Stejně jako u Koukalové, ani od Davidové nečekejte sebevědomá prohlášení. Opatrná skromnost však neznamená nedostatek sebevědomí. Je to jen krytí pro vlastní klid a psychické rozpoložení „Sama totiž dobře ví, že může být úspěšná,“ vypráví její bývalý kouč Jindřich Šikola. Na trati se již nelekne ani zvučnějších jmen, nebojí se být aktivní na lyžích, a ke klidu jí pomáhá i její faktor mládí. „Tím, že je stále první rok v SP, má nárok na chybky, jež ji lidé odpustí spíš než zkušenějším závodnicím,“ ví i Ondřej Rybář, sportovní ředitel.

  • Věk

    Markéta Davidová dorazila do cíle sobotní stíhačky vyřízená, z 1. místa po sprintu klesla na čtrnáctou poziciFoto Petr Slavík (Český biatlon)

    V tomhle má dokonce Davidová před Koukalovou mírný náskok. Svou první plnou sezonu v SP si zažívá o rok dříve než pozdější vítězka Světového poháru. Stihla dřív urvat první medaili. Stihla i dřív vyhrát závod SP. „Její potenciál je obrovský,“ ví Rybář a za Davidovou jsou i individuální juniorské úspěchy. „Už v dětství bylo vidět, že od kolébky má talent od boha,“ řekla na její adresu i Koukalová. Mezi mladými puškami v SP je jen Davidová, Ingrid Tandrevoldová, Julia Simonová a Justine Braisazová ve věku 22 let v top 25. Z těch čtyř má ale letos nejvíce individuálních medailí.

    GABRIELA KOUKALOVÁ   MARKÉTA DAVIDOVÁ
    20 let, 1 měsíc a 10 dní (SP Hochfilzen 2009 - sprint) První start v SP 19 let, 11 měsíců a 14 dní (SP Nové Město na Moravě 2016 - sprint)
    20 let, 3 měsíce a 18 dní (ZOH Vancouver 2010 - vytrv. závod) První start na ZOH 21 let, 1 měsíc a 8 dní (ZOH Pchjongčchang 2018 - sprint)
    22 let, 1 měsíc a 18 dní (SP Hochfilzen 2011 - sm. štafeta) První medaile v SP 21 let, 11 měsíců a 4 dny (SP Pokljuka 2018 - vytrv. závod)
    23 let, 1 měsíc a 13 dní (SP Pokljuka 2012 - sprint) První vítězství v SP 22 let, 22 dní (SP Anterselva 2019 - sprint)
    1-0-0 Počet medailí z jun. MS 1-2-1
  • Budoucnost

    Biatlonistka Gabriela Koukalová v dobách velkých úspěchůFoto Profimedia

    A ještě jedna společná vlastnost. Biatlonem v jejích očích svět nezačíná ani nekončí. Koukalová ráda po závodech malovala, zpívala, ryla či provozovala jinou uměleckou činnost, pro Davidovou je únikem ze sportovního světa studium Vysoké školy zemědělské či péče o koně. „To je pro ni také z hlediska psychiky dobře. Nejde biatlonem žít furt, to by se člověk zbláznil,“ ví Holubec. Přičemž tam, kde Koukalová v 28 letech přerušila kariéru, tam i Davidová cítí, že do podobného věku asi závodit nebude. „Zřejmě příští Hry a konec,“ říká s tím, že i ji láká práce v oboru, který studuje.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud