8. ledna 2022 • 15:30

Biatlonisté ve smíšené štafetě devátí, vyšší kvóta pro ZOH je blízko

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká smíšená štafeta Jakub Štvrtecký, Michal Krčmář, Markéta Davidová a Jessica Jislová byla devátá při biatlonovém Světovém poháru v Oberhofu. Polepšila si díky tomu v obou kategoriích v olympijské kvalifikaci, kde drží po pěti místech pro hry v Pekingu, a zaznamenala nejlepší výsledek od bronzu na mistrovství světa 2020. Jasně vyhrálo Norsko. V závodě smíšených dvojic skončili Adam Václavík s Evou Puskarčíkovou dvanáctí, vyhrálo Rusko.



Štvrtecký na úvodním úseku při každé střelbě dvakrát dobíjel, ale nahradil to výborným během. Skvěle zajel především poslední kolo, v němž byl nejrychlejší ze všech včetně vedoucího Nora Tarjeie Böa a posunul se ze 22. místa po střelbě na osmou příčku při předávce. „Věděl jsem, že jsem v prvních dvou kolech měl ještě rezervu, tak jsem to mohl v posledním kole nakopnout,“ řekl České televizi.

Krčmář po rychlé a čisté ležce dvakrát dobíjel vestoje. Na rozdíl od Štvrteckého neběžel tak dobře a klesl na devátou příčku se ztrátou více než minuty a půl na čelo. „Necítil jsem se dnes na trati vůbec dobře. K tomu, aby to byl perfektní úsek, chyběl asi ten dobrý pocit na té trati,“ poznamenal.

S jediným dobíjením vestoje zvládla svůj úsek česká jednička Markéta Davidová. Podobně jako v pátečním sprintu si vedla výborně i na lyžích, na čelo nic neztratila a posunula české kvarteto na šestou příčku s odstupem necelých šesti sekund na třetí Itálii. Stejně jako ostatní ženy se musela vyrovnat s tím, že se běžela delší než obvyklá štafetová distance.

„Je znát, když ta štafeta je 7,5 kilometru místo šestky, zvlášť na tomhle těžkém okruhu. Bylo to těžké. Se střelbou jsem spokojená, mrzí mě ta jedna, ale to se stane. Měla jsem ze střelby lepší pocit než včera,“ hodnotila Davidová.

Finišmanka Jislová, které náročné tratě v Oberhofu nesedí, rychlým běžkyním na závěrečném úseku nedokázala konkurovat. Po čisté úvodní položce ještě odjížděla pátá s minimálním odstupem na třetí místo, ale na trati se znovu propadla, a když k tomu přidala tři dobíjení vestoje, odjížděla jako osmá. Ani tuto příčku neudržela, protože ji v závěrečném kole porazila o 48 sekund Finka Mari Ederová a odsunula ji na devátou pozici. Odstup českého týmu narostl na více než tři minuty.

Norsko dostal na prvním úseku do čela Tarjei Bö. Jeho mladší bratr Johannes navýšil náskok na více než půl minuty, který pak Ingrid Landmark Tandrevoldová a Marte Olsbuová Röiselandová s drobnými výkyvy udržely. Druhé Bělorusko na severskou velmoc ztratilo 23,1 sekundy. Třetí Francie už měla více než dvouminutový odstup. Těsně pod stupni vítězů skončilo spolufavorizované Švédsko, protože muselo absolvovat tři trestná kola.

O další navýšení náskoku v olympijském žebříčku před Slovinci a Švýcarkami se pak postarali Adam Václavík s Evou Puskarčíkovou v závodě smíšených dvojic. Dvanáctým místem „přepsali“ šestnáctou příčku z MS v Pokljuce, zatímco jejich soupeři se oproti minulosti nezlepšili. Václavík dobrým během a rychlou střelbou doháněl svá dobíjení a Puskarčíková při svém druhém úseku zazářila při střelbě vleže, kterou zvládla čistě za 28 sekund a dostala se na deváté místo. Vestoje ji ale potrápil vítr, musela na trestné kolo a propadla se na dvanáctou příčku. Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová ji pak sice předjela, ale Puskarčíková v cílové rovince předstihla Slovinku Niku Vindisarovou.

Vyhráli Rusové Anton Babikov a Kristina Rezcovová, kteří porazili o více než čtyřicet sekund Rakušany Simona Edera a Lisu Theresu Hauserovou. Třetí skončili Ukrajinci.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Smíšená štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (T. Bö, J.T. Bö, Tandrevoldová, Röiselandová) 1:28:51,4 (0 tr. kol + 6 dobíjení), 2. Bělorusko (Labastov, Smolskij, Alimbekavová, Solová) -23,1 (0+5), 3. Francie (Guigonnat, Desthieux, Bescondová, Simonová) -2:01,3 (0+11), 4. Švédsko -2:08,4 (3+10), 5. Rusko -2:08,9 (0+9), 6. Německo -2:10,7 (0+6), ...9. ČR (Štvrtecký, Krčmář, Davidová, Jislová) -3:18,3 (0+10).

Štafeta dvojic: 1. Babikov, Rezcovová (Rus.) 41:37,1 (1+12), 2. Eder, Hauserová (Rak.) -41,5 (1+13), 3. Tyščenko, Blašková (Ukr.) -1:03,6 (0+12), 4. Lazuski, Kručinkinová (Běl.) -1:15,2 (1+11), 5. Nelin, Skottheimová (Švéd.) -1:23,6 (2+12), 6. Claude, Lieová (Belg.) -1:24,8 (0+13), ...12. Václavík, Puskarčíková (ČR) -1:49,4 (1+12).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud