Romana Barboříková
6. května 2022 • 11:30

Změny v biatlonu: nový trenér mužů a americká posila. Co Davidová?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Egil Gjelland zůstává. To je skvělá zpráva pro tým českých biatlonistek. Zato u mužů dochází k očekávané změně. Ondřej Rybář si ponechává funkci sportovního ředitele a do role hlavního trenéra mužského A-týmu přichází Michal Málek. Jelikož se v uplynulé sezoně čeští biatlonisté trápili hlavně se střelbou, bude mít k ruce velkou posilu v podobě střeleckého kouče. Tím se stává Matt Emmons. A jak je to s další kariérou Markéty Davidové?



Hodně se o tom mluvilo po konci uplynulé, olympijské sezony. Zůstane norský expert Egil Gjelland, pod kterým se výrazně zvedl ženský tým, i nadále v českých službách? Kterou ze svých dvou funkcí pustí Ondřej Rybář, který současně vedl mužské áčko a byl sportovním ředitelem celého českého biatlonu? A zásadní otázka: Bude ve skvěle rozjeté sportovní kariéře pokračovat hvězda Markéta Davidová?

Všechny tyto otázky, zdá se, jsou již vyřešeny. Gjelland se s šéfem českého biatlonu Jiřím Hamzou dohodl na další spolupráci a už byl také v Česku na zahájení přípravy svých svěřenkyň. „Jsem přesvědčený, že můžeme společně dosáhnout na velké věci, když budeme pokračovat v tvrdé práci. Sám se snažím neustále hledat nové možnosti, jak se můžeme posunout. Pokud uděláme kroky správným směrem, tak může být český biatlon se sportovci, které má k dispozici, velmi silný,“ svěřil se Nor oficiálnímu webu Českého biatlonového svazu.

Zásadní otázkou pro českého fanouška bylo, zda bude mít Gjelland ve svém týmu k dispozici také současnou největší star Markétu Davidovou. Ta už dřív říkala, že je pro ni velmi důležitá také její budoucí civilní kariéra a ještě v posezonním rozhovoru pro iSport.cz uvedla: „Ještě mám nějaký čas rozhodnout se, zda nastoupím do další přípravy.“

Oficiálně se k tomu sice zatím nikdo nevyjádřil, ale Davidová figuruje v soupisce ženského A-týmu pro sezonu 2022/2023. A ačkoliv nyní odpočívá na zasloužené dovolené, už také plní zatím individuální tréninkový plán.

Součástí ženského týmu zůstává i dosavadní Gjellandův asistent Jiří Holubec.

Jako střelecký trenér u mužů nastupuje někdejší americký střelec Matt Emmons, manžel české olympijské vítězky Kateřiny
Jako střelecký trenér u mužů nastupuje někdejší americký střelec Matt Emmons, manžel české olympijské vítězky Kateřiny

K velkým změnám naopak dochází u mužů. Těm se sice, ve většině případů, v minulé sezoně dařilo běžecky, ale velkou slabinou byla střelba. Jako nový hlavní kouč přichází místo Ondřeje Rybáře Michael Málek. Ten má velkou výhodu v tom, že hodně členů současného A-týmu zná z juniorské kategorie.

„Nejdu do neznámého prostředí tím, že poslední tři roky byl juniorský tým hodně provázaný s tím mužským. S klukama se navzájem známe a vím, že je v nich potenciál. Chci pokračovat v práci, kterou jsme začali,“ ujistil pětačtyřicetiletý kouč.

K ruce mu bude další velká posila. Jako střelecký trenér u mužů nastupuje někdejší americký střelec Matt Emmons, manžel české olympijské vítězky Kateřiny. Emmons v minulých letech pracoval s americkými biatlonisty. Jelikož ale celá rodina žije v Česku, dává tato nová spolupráce smysl i z tohoto pohledu.

„Michal zná nastupující generaci kluků asi nejlépe ze všech, dlouho s nimi pracoval jako trenér juniorů. U Matta zase věřím, že přinese do týmu novou energii a pozvedne střeleckou výkonnost. Ondra Rybář by nyní měl jako sportovní ředitel propojovat jednotlivé týmy a ještě víc se zaměřit na rozvoj českého biatlonu,“ dodal Hamza.

Cesta za snem: Kolikrát stojím na hraně, před čtyřmi roky jsem chtěla končit, říká Charvátová
Video se připravuje ...

Emmons ale bude k ruce i ostatním mimo mužské áčko. „Matt je zařazen do mužského A-týmu, ale v jeho kompetenci je také B tým. Může za ním klidně přijít i některá z holek. Nemáme tu dva týmy, které mezi sebou soupeří. Naopak, mezi trenéry by měla fungovat vzájemná spolupráce,“ řekl k tomu nyní už jen sportovní ředitel Rybář.

Všechny týmy a jejich trenéři už zahájili přípravu na další sezonu, ve které se fanoušci mohou těšit třeba na závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě na přelomu února a března. Vrcholy, ke kterým budou všichni směřovat, budou MS v Novém Městě na Moravě v roce 2024 a olympijské hry 2026. Emmons si ale už teď udělal představu o schopnostech svých nových svěřenců.

„Vím, že kluci makají, mají zkušenosti a jsou talentovaní. Nějaké věci už jsem zjistil, jaké má kdo silné a slabé stránky. Jsme na začátku sezony, která bude dlouhá. Jsem zvědavý, jak si povedeme,“ prozradil Američan oficiálnímu webu českého biatlonu.

Složení české reprezentace pro sezonu 2022/23

A tým žen: Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Eliška Teplá

A tým mužů: Michal Krčmář, Adam Václavík, Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Jonáš Mareček

B tým: Vítězslav Hornig, Tomáš Mikyska, Kristýna Otcovská, Tereza Vinklárková

Kdo ukončil po minulé sezoně kariéru

Eva Puskarčíková, Tomáš Krupčík, Milan Žemlička, Natálie Jurčová

Cesta za snem: Ideální je, když si ze střelnice nic nepamatujete, říká Krčmář
Video se připravuje ...

Seznam se: Jessica Jislová má dvě tetování a prozradila tajemství před rodiči
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud