Romana Barboříková
23. listopadu 2023 • 04:50

Ženské hvězdy biatlonu: Obhájkyně v potížích, Öbergovy na lovu i Davidová

Vstoupit do diskuse
0
  • Elvira ÖbergováElvira ÖbergováFOTO: Profimedia

    Zatímco u mužů se bude opět řešit nadvláda Norů, v případě žen je hlavním tématem odchod řady úspěšných biatlonistek, jako Marte Olsbuová Röiselandová, Tiril Eckhoffová či Denise Herrmannová-Wicková. Dalším velkým tématem bude i to, zda obhájkyně Velkého křišťálového glóbu Julia Simonová dokáže, i přes potíže v podobě obvinění týmových kolegyň z krádeže, navázat na loňskou výtečnou formu.

    Pořadí žen v sezoně 2022/23
    (Velký křišťálový glóbus)
    1. Julia Simonová (Fr.)
    2. Dorothea Wiererová (It.)
    3. Lisa Vittozziová (It.)
    4. Denise Herrmannová-Wicková (Nem.)
    5. Elvira Öbergová (Švéd.)

  • Talent proměněný ve velký glóbus

    ELVIRA ÖBERGOVÁ (Švéd.)

    V první části minulé sezony se jí dařilo skvěle, byla jen 76 bodů za vedoucí Julií Simonovou. Jenže pak přišla nemoc, která jí zbytek ročníku výrazně zkomplikovala a také připravila o možnost bojovat o Velký křišťálový glóbus. „Byla to hodně hořká pilulka. Onemocněla jsem na mistrovství světa, tak jsem doufala alespoň v úspěch v SP. Jenže pak jsme přijeli do Nového Města a tělo nefungovalo, jak mělo,“ popsala mladší ze sester Öbergových. I na novou sezonu je skvěle připravená a doufá, že tentokrát už bude její honba za velkým glóbem úspěšná. Velkých úspěchů, třeba znovu na MS, by ale ráda dosáhla i její sestra Hanna.

    Umístění v minulé sezoně: 5. místo celkově v SP, 2. místo stíhací závod. Na MS v Oberhofu: 3. místo štafeta

    Statistiky v sezoně 2022/23: Úspěšnost střelby celkově: 88 %
    Úspěšnost střelby vleže: 89 %
    Úspěšnost střelby vestoje: 86 %
    Běžecký čas oproti průměru start. pole: -5 %

    Elvira ÖbergováFoto Profimedia

  • Obhájkyně ve stínu pochybností

    JULIA SIMONOVÁ (Fr.) 

    Vrstevnice Markéty Davidové se, stejně jako Češka, do minulé sezony hodně zlepšila v rychlosti střelby. A také v přesnosti. I to bylo důvodem, proč se brzy dostala do čela hodnocení SP, který nakonec i ovládla. Jenže už během sezony se vynořily problémy ve francouzském týmu. Na Simonovou padlo obvinění ze zneužívání kreditních karet týmových kolegyň. Francouzská jednička se připravovala i z tohoto důvodu individuálně, přesto hlásila před startem sezony dobrou formu. Otázkou ale je, jak moc ji rozhodí zmíněné potíže.

    Umístění v minulé sezoně: vítězka Velkého křišťálového glóbu, malý glóbus za stíhací a hromadný závod, 2. místo vytrvalostní závod, 3. místo sprint. Na MS v Oberhofu: 1. místo stíhací závod, 3. místo smíšená štafeta a závod s hromadným startem.

    Statistiky v sezoně 2022/23: 
    Úspěšnost střelby celkově: 89 %
    Úspěšnost střelby vleže: 93 %
    Úspěšnost střelby vestoje: 85 %
    Běžecký čas oproti průměru start. pole: -5 %

    Vítězka Světového poháru Julia SimonováFoto Profimedia.cz

  • Za pódiem v každém závodu

    LISA VITTOZZIOVÁ (It.)

    Byly doby, kdy se jí „povedlo“, že na jedné položce netrefila žádný z terčů. A pak zase závody, které jednoznačně ovládla. Teď se osmadvacetiletá Italka pyšní vyrovnaností. A hlavně výrazně vylepšenou střelbou. Zatímco ještě v sezoně 2021/22 měla průměr 74 %, v té minulé už to bylo 89, což je výrazný posun. „Vždycky jsem od sebe očekávala hrozně moc. Teď cítím, že jsem dosáhla nový mentální balanc. Změnila jsem se: víc si uvědomuju sama sebe a lépe se dokážu vypořádat s řadou situací. Vím, že dokážu bojovat o dobrý výsledek v každém závodě,“ popisuje nové sebevědomí Vittozziová.

    Umístění v minulé sezoně: 3. místo celkově v SP, 6. místo sprint, 4. místo stíhací závod, Na MS v Oberhofu: 1. místo štafeta, 5. místo sprint


    Statistiky v sezoně 2022/23:
    Úspěšnost střelby celkově: 89 %
    Úspěšnost střelby vleže: 88 %
    Úspěšnost střelby vestoje: 89 %
    Běžecký čas oproti průměru start. pole: -4 %

    Italská biatlonistka Lisa VittozziováFoto Petr Slavík (Český biatlon)

  • Stabilitou za úspěchy v SP

    DOROTHEA WIEREROVÁ (It.)

    Vždy na střelnici platila za kulomet. Tak rychle jako ona nedokázal pálit nikdo. Navíc úspěšně. Díky tomu získala také dva velké glóby. Jenže v posledních sezonách se jí tolik nedařilo a mnozí už ji začali odepisovat. Rodačka z Brunecku se ale vzepřela a v minulé sezoně předvedla, že pořád umí. V SP skončila celkově druhá. I nyní má v plánu všem dokázat, že jí biatlon stále jde. „Má síla spočívá ve stabilitě. Nikdy jsem nebyla typem závodnice, jejíž forma vrcholí na velkých akcích.“

    Umístění v minulé sezoně: 2. místo celkově v SP, 2. místo sprint, 3. místo stíhací závod, Na MS v Oberhofu: 2. místo smíšená štafeta, 3. místo štafeta.

    Statistiky v sezoně 2022/23: Úspěšnost střelby celkově: 88 %
    Úspěšnost střelby vleže: 93 %
    Úspěšnost střelby vestoje: 83 %
    Běžecký čas oproti průměru start. pole: -3 %

    Dorothea WiererováFoto sport

  • Hájí norskou čest

    INGRID LANDMARK TANDREVOLDOVÁ (Nor.)

    Tato sezona pro ni bude ohromnou výzvou. V norském týmu skončily opory Marte Olsbuová Röiselandová a Tiril Eckhoffová (která už ale do minulého ročníku kvůli zdravotním potížím nezasáhla). Je tedy otázkou, zda se právě Tandrevoldová, která byla v minulé sezoně SP nejúspěšnější Norkou, stane jejich ženskou jedničkou a naváže na četné úspěchy svých předchůdkyň. Už v testovacím závodu v Sjusjoenu ukázala, že tyto ambice rozhodně má.

    Umístění v minulé sezoně: 6. místo celkově v SP. Na MS v Oberhofu: 1. místo smíšená štafeta, 2. místo závod s hromadným startem.

    Statistiky v sezoně 2022/23:
    Úspěšnost střelby celkově: 85 %
    Úspěšnost střelby vleže: 94 %
    Úspěšnost střelby vestoje: 76 %
    Běžecký čas oproti průměru start. pole: -4 %

    INGRID LANDMARK TANDREVOLDOVÁFoto Instagram Ingrid Tandervoldové

  • České želízko

    MARKÉTA DAVIDOVÁ

    I v minulé sezoně platilo, že Davidová byla nejúspěšnější českou biatlonistkou (bráno celkově ženy i muži). Ve dvou závodech SP se dostala na bednu, také na MS dosáhla nejlepších výsledků. I v novém ročníku tak budou fanoušci zvědaví na její výkony, hlavně pak na MS na domácí půdě. Určitě by jí hodně pomohlo, kdyby dobrých výsledků dosahovali i jiní Češi a velká tíha neležela pouze na ní.

    Umístění v minulé sezoně: 9. místo celkově v SP, 5. místo ve sprintu. Na MS v Oberhofu: 5. místo v závodu s hromadným startem, 6. místo ve sprintu.

    Statistiky v sezoně 2022/23:
    Úspěšnost střelby celkově: 85 %
    Úspěšnost střelby vleže: 88 %
    Úspěšnost střelby vestoje: 83 %
    Běžecký čas oproti průměru start. pole: -4 %

    Česká biatlonistka Markéta DavidováFoto Blesk

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud