Romana Barboříková
18. prosince 2023 • 17:10

Biatlon po třetině: návrat krále, trápení i naděje pro Davidovou. Co výstřelky?

Vstoupit do diskuse
2
  • Biatlonová sezona má za sebou první třetinu, co se v ní událo?Biatlonová sezona má za sebou první třetinu, co se v ní událo?FOTO: Koláž iSport.cz

    Trápení. Právě to spojovalo v samotném úvodu další sezony biatlonového Světového poháru několik hvězd. Mezi nimi i ta největší – suverén minulého ročníku Johannes Thingnes Bö. Těžkou hlavu ze střelby měla zase česká jednička Markéta Davidová. Jak se zajely nové bezfluorové vosky? A jakými výstřelky biatlonisté rozptýlili a zaujali fanoušky?

  • Strádání a pak návrat krále

    Nad jeho dominancí v minulé sezoně kroutili hlavou i znalci. Johannes Thingnes Bö byl nedostižný a ostatní jezdili v podstatě o druhá místa. V úvodu nového ročníku ale byla situace jiná. V Östersundu byl jeho nejlepším umístěním v jednotlivcích bronz ve vytrvalostním závodu, ve sprintu byl 18. a ve stíhačce 15.

    „Trochu nervózní už jsem z toho byl, ale vždy to chce neztrácet hlavu, jet dál a čekat na ten den, kdy se to prolomí,“ hlásil po stíhacím závodu v Hochfilzenu, kde konečně vyhrál.

    Kde byl problém? Asi to celé začalo pákou s bráchou Tarjeiem, při které si pohmoždil loket. To ho pak trochu brzdilo i na trati, kde je to podle něj s bezfluorovými vosky víc silové. Ani střelba ale nebyla taková, jako v minulé sezoně. Tam měl průměr 88 %, nyní po třech dílech SP to je 86 (na stojce jen 85). Ale už je zase zpět, v Lenzerheide byl druhý ve sprintu, stíhačku a závod s hromadným startem ovládl.

  • Německé překvapení

    V úvodu sezony všichni očekávali, zvlášť po testovacích závodech v Sjusjoenu, norskou dominanci, i s ohledem na používání nových bezfluorových vosků. Jenže ta nějak nepřišla. Místo toho v Östersundu začal překvapovat jiný národ. Němcům se dařilo jak v závodech žen, tak u mužů. Pro přehled tyto výsledky: vytrvalostní závod - Franziska Preussová a Venessa Voigtová (2. a 3. místo), Roman Rees a Justus Strelow (1. a 2.). Philipp Nawrath 1. ve sprintu, 2. ve stíhačce.

    Rakouská zastávka v Hochfilzenu se jim sice ani trochu nepovedla, ale v Lenzerheide už byli zase na výsluní: Benedikt Doll 1. místo ve sprintu, Nawrath 3. v téže disciplíně.

    Výsledkem je, že po třech zastávkách SP je průběžně Preussová pátá a němečtí muži jsou jediní, kdo narušuje norskou hegemonii na prvních osmi příčkách (Nawrath 6. místo, Doll 8.)

  • Maminka Justine válí

    Čekalo se, jak zvládne návrat do biatlonového kolotoče po únorovém narození dcerky Come. A také trochu po skandálu s kreditními kartami uvnitř francouzského týmu. Tam právě Justine Braisazová-Bouchetová obvinila kolegyni Julii Simonovu. Ale v tuto chvíli je zcela jasné, že Braisazovou-Bouchetovou ani jedno z toho nijak negativně nepoznamenalo. Naopak na trati letí jako střela a i ty jí zasahují terče zatím dost slušně – úspěšnost na střelnici má sedmadvacetiletá Francouzka 85 %.

    Když tyto dva faktory sečtete, přidáte tři individuální vítězství z Lenzerheide i dobré výsledky z Hochfilzenu, vyjdou z toho pro Braisazovou-Bouchetovou vánoce laděné do žluta, tedy průběžné vedení SP.

  • Těžká hlava Davidové

    Bylo na ní vidět, jak je z toho zoufalá a bezradná. Markéta Davidová se v úvodu sezony trápila hlavně střelecky. Ačkoliv po první části tohoto ročníku SP nemá žádný závod s čistým střeleckým kontem, přesto už byl vidět v Lenzerheide značný pokrok. „Doufám, že už jsme přišli na to, čím to bylo a můžu na tom zapracovat o Vánocích. Každopádně jedničky už jsou lepší než trojka,“ našla už i sama česká biatlonistka optimističtější slova. Ve sprintu v Hochfilzenu totiž vestoje minula třikrát, k tomu jednou vleže. V Lenzerheide už to bylo na každé položce jen jednou. „Střílet nuly je hrozně těžké, tak doufám, že to udržím alespoň na této vlně,“ přála si Davidová.

    I zahraniční hvězdy jako Tiril Eckhoffová věří, že se Češka zase vrátí mezi špičku. „Ona střílet umí. Jen v biatlonu to prostě chce nemyslet,“ řekla Norka.

  • Vosky: je to dobré, není to dobré

    Velkým otazníkem snad pro všechny bylo, jak bude vypadat první sezona, a to nejen v biatlonu, s vosky bez fluoru. Všichni se obávali nadvlády Norů, kteří měli ve vývoji ohromný náskok. V prvních závodech tomu tak rozhodně nebylo, jenže přemrzlý sníh v Östersundu měl prý svá specifika. S příjezdem víc na jih už ale byla situace zcela jiná. Třeba v mužském sprintu v Hochfilzenu byly co do běhu na prvních pěti místech Norové. U žen, kde se výrazně Norům startovní pole obměnilo, dominance tak výrazná není, i když Tandrevoldové to běhá rychle.

    To čeští biatlonisté v prvních závodech lyže chválili, pak vůbec ne a na konci Östersundu to zase bylo lepší. „Přišli jsme na něco, co v prvních závodech fungovalo, pak jsme to chtěli zlepšit a ono to bylo ještě horší. Ale pak jsme zjistili, kde byl problém a poslední dva závody byly zase dobré,“ vysvětloval servisman českého týmu Samuel Závalec.

  • Zbraně: záměna, výstřel v hotelu i zatoulaný zásobník

    Při závodech se občas stane, že závodník upadne a zbraň si poškodí, a tak si na střelnici musí vzít záložní. Jenže Jonáš Mareček si ji musel měnit z úplně jiného důvodu. Před startem si totiž omylem vzal malorážku svého kolegy Mikuláše Karlíka, a tak oba čekala před první střelbou neplánovaná výměna. Šlo ale spíš o kuriózní záležitost.

    To Norové museli řešit závažnější trable. Sturla Holm Laegreid ve Švýcarsku omylem vystřelil ze své zbraně v hotelu, kde výprava bydlela. Místo tréninku „nasucho“, tedy bez náboje, jeho malorážka vystřelila naostro. Naštěstí pouze do zdi a nikoho nezranila. Laegreid ale pak musel vše dlouho vysvětlovat na policii a byl vyřazen z nedělního závodu s hromadným startem.

    O stejném víkendu Norové čelili ještě jedné potenciální diskvalifikaci, Endre Strömsheim ale nakonec ze situace vyšel bez úhony. Při jedné ze střeleb vestoje mu vypadl zásobník, Nor pak musel sundat lyže a lovit jej v prostoru za hranou střelnice. Jenže tam je během závodu vstup závodníkům z bezpečnostních důvodů zakázán. Celou situaci přezkoumávala jury, která se nakonec rozhodla Strömsheima netrestat.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud