Romana Barboříková
6. ledna 2024 • 20:08

V druhé lize řádil, ve SP se Nor trochu ztrapnil: jel trestné kolo navíc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro úvod sezony ho poslali do druhé ligy, tedy do IBU Cupu. Tam Nor Johan-Olav Botn řádil jako loni jeho zkušenější kolega Johannes Thingnes Bö. Jenže hned při prvním startu na nejvyšší úrovni si připsal kousek, kterým se biatlonisté moc nechlubí. Po střelbě vleže obkroužil místo tří čtyři trestná kola. „Naštěstí nebojoval o stupně vítězů, to by to bylo horší,“ poznamenala k tomu někdejší lyžařská hvězda Petter Northug.



Jako kdyby se do biatlonu vrátila Gabriela Soukalová, ovšem tentokrát v mužském podání. Norský závodník Johan-Olav Botn na svou premiéru ve Světovém poháru asi hned tak nezapomene.

Čtyřiadvacetiletý norský talent si vstup do nejvyšší biatlonové ligy zajistil díky famózním výsledkům v nižším IBU Cupu, který i nyní s přehledem vede. Ovládl tam pět z osmi závodů jednotlivců. A tak mohl v novém roce naskočit do SP.

A také v něm se zapsat do paměti minimálně norských fanoušků. Ovšem takhle to určitě nechtěl. V pátečním sprintu létal na trati, v celkovém hodnocení mu patřil nejrychlejší běžecký čas. Jenže Botn skončil až na 26. místě.

Na vině byla horší střelba pramenící z nervozity. „Měl jsem pocit, že to mám pod kontrolou, dokud jsem neměl zalehnout. Najednou jsem začal být hrozně nervózní a vzrušený. Byl to opravdu špatný stav pro dobrou střelbu,“ popisoval pak televizi NRK. Výsledek? Tři chyby při střelbě vleže.

Jenže to nebylo všechno. Pak přišel moment, který se dá tak trochu považovat i za biatlonový trapas. Místo tří trestných kol je totiž obkroužil čtyři.

„Nevím, co se tam stalo. Samozřejmě jsem si myslel, že jsem šel tři, ale zřejmě jsem se spletl. Jenže v podmínkách, jaké v Oberhofu panují, to byla snad nejhorší možná příležitost pro takovou chybu,“ chytal se za hlavu Botn.

Mladíka se zastal ale i expert NRK, legendární běžec na lyžích Petter Northug. „Kdyby to byl boj o pódium, bylo by to horší, bylo by to zklamání. Ale teď si myslím, že v tom sám vidí humor,“ poukázal Northug.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud