Romana Barboříková
29. února 2024 • 16:40

Bö útočí na Björndalenovy rekordy. Proč spolu nevydrželi na pokoji?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mistrovství světa to letos ještě nevyšlo. Johannes Thingnes Bö posbíral tři první místa, ale tím jen vyrovnal rekord Oleho Einara Björndalena. Oba jsou nyní na 20 zlatých. Také v triumfech ve Světovém poháru už to začíná mít biatlonová legenda nahnuté. Ačkoliv mladší Nor svého předchůdce ohrožuje na jeho pozicích, panuje mezi nimi vzájemný respekt. I když jednu perličku přeci jen Björndalen na Böa prozradil.



Rekordy jsou součástí sportu, stejně jako jejich překonávání. V Alpském lyžování se jeden letitý měnil v minulé sezoně. To když Mikaela Shiffrinová překonala hranici 86 výher ve Světovém poháru a na druhou příčku tak odšoupla lyžařský vzor Ingemara Stenmarka, jenž ukončil kariéru v roce 1989.

To v biatlonu dosavadní rekordman Oel Einar Björndalen končil až v roce 2018 a prvenství 95 výher ve Světovém poháru tak nedrží zase tak dlouho. Přesto je rád, že mu ještě nějakou dobu vydrží. „Rekord výher na mistrovstvích světa na tomto šampionátu padne, ale ten ve svěťáku bych si s dovolením ještě chvíli ponechal,“ nechal se slyšet během nedávného šampionátu v Novém Městě na Moravě.

Zatím vládne Ole

V tom prvním se nakonec mýlil, Johannes Thingnes Bö jeho 20 zlatých medailí prozatím jen vyrovnal, i když je vysoce pravděpodobné, že v příštím roce ve Švýcarském Lenzerheide se budou historické tabulky přepisovat.

Ani v SP k tomu s jistotou v této sezoně nedojde. Zatímco na MS jsou v tabulkách započítány individuální i týmové zlaté medaile, v SP je žebříček tvořen pouze z těch ze závodů jednotlivců. Björndalen má náskok 14 výher a ve zbytku sezony se pojede už pouze sedm závodů, ve kterých může Bö vylepšit své skóre.

Článek pokračuje pod grafikou

Fanoušci tak momentálně vedou debaty o tom, který z těchto dvou Norů byl/je lepším biatlonistou. Oni dva k sobě mají ale velký respekt. Podle Björndalena bylo poznat, už když mladší Bö přišel do norského A týmu, že je to velký talent. „Byl mladý, ale vždy byl vyspělý ve svém chování, vyspělý ve způsobu komunikace s lidmi. Byl oproti svým vrstevníkům tak o pět let napřed,“ vzpomínal na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě pro norskou televizi NRK.

Bö měl prý od samého začátku dobré vytrvalostní schopnosti, ke kterým se postupně přidávala i svalová hmota a tím pádem potřebná síla. „V neposlední řadě byl extrémně nebojácný. Když se připojil k týmu, neměl žádný respekt,“ zmínil v dobrém slova smyslu Björndalen. Ani tak ale tehdy nikdo netušil, že může být až tak dominantní, jako byl v minulé sezoně (16 individuálních výher).

S tebou bydlet nebudu

Björndalen však vytáhl i jednu historku, která jeho následovníkovi až tolik nelichotí. Při jedné z prvních společných akcí v roce 2012 měl totiž teenager Johannes sdílet pokoj se vzorem mnoha mladých biatlonistů. Pokorně si zabral místo nahoře dvoupatrové postele a zkušenějšímu kolegovi nechal větší dolní lůžko. Ani tak ale jejich spolubydlení netrvalo dlouho.

„Bylo to vzrušující, dokud jsem nezjistil, že v noci chrápe jako starý chlap. Pak už jsme spolu nikdy nebydleli. Většinou dostal jednolůžkový pokoj,“ ušklíbnul se Björndalen.

Tuto historku potvrdil i Bö. „Řekl, že nechce žít s někým, kdo tak chrápe.“

Stále úřadující rekordman v této sezoně někdejšího parťáka příliš nešetřil, jako expert norské televize TV2 jej mnohdy kritizoval za to, že se mu v aktuální sezoně tolik nedaří proto, že nevěnoval dostatek času tréninku. Ani to ale mezi nimi nevyvolalo žádný svár.

„Kdo je největším biatlonistou? Ole Einar. Jako krále biatlonu bych svým způsobem jmenoval jeho. I Martin Fourcade byl skvělý. Oba jsou vzory,“ prohlásil Bö.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud