18. února 2024 • 17:10

Dvacáté zlato, Bö vyrovnal Björndalena! Davidová na závěr patnáctá, muži vzadu

Autor: nit, rb, ČTK
Vstoupit do diskuse
34
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Biatlonistka Markéta Davidová zakončila své účinkování na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě patnáctým místem v závodě s hromadným startem. O lepší umístění ji připravily tři nezdary na střelnici. Šestou zlatou medaili pro Francii na šampionátu získala Justine Braisazová- Bouchetová. Nor Johannes Thingnes Bö vyrovnal rekord svého legendárního předchůdce Ole Einara Björndalena, když vítězstvím získal dvacáté zlato z MS. Nechal tak zapomenout na šokující porážku Norů v sobotní štafetě. Češi končí bez medaile, ale sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář věří v budoucnost: „Trpělivost ke sportu patří.“ 



Před téměř třiceti tisíci diváky, mezi nimiž byli i prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala, předvedla Davidová bojovný výkon, ze čtyř položek však třikrát netrefila ránu, nulu předvedla jen při poslední střelbě.

„Je to takové mrzuté. U druhé ležky bych se ráda koukla na video. U stojky mě mrzí poslední rána, to byla moje chyba, to mě štve. Jsem ráda, že jsem to zakončila nulou,“ hodnotila Davidová pro Českou televizi.

Michal Krčmář v závodě s hromadným startem
Michal Krčmář v závodě s hromadným startem

Úplně bez chyby střílely vítězka Justine Braisazová-Bouchetová i stříbrná Italka Lisa Vittoziová. Francouzka přidala na šampionátu už třetí zlato, ale první z individuální disciplíny. Na Vysočině byla v sestavách vítězné smíšené i ženské štafety. Má taky stříbro ze sprintu a bronz ze stíhačky.

„Závod to byl nádherný. Podmínka je taková, že rozdíly v běžecké části jsou velké. Jedničky, které jsou ve škole uznávaný, tak tady v biatlonu neplatí, a ty nás hodně mrzí,“ hodnotil závod sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář v přímém přenosu ČT sport. „Markéta jela až do konce naplno, měla před sebou závodnice, snažila se každým metrem vylepšit umístění. Jela na doraz, dneska ji k výsledku do top šestky přibrzdila střelnice.“

Bö vyrovnal legendu

Poslední jízdu před šílícími ochozy ve Vysočina Areně si Johannes Thingnes Bö vychutnal naplno. V cílové rovince závodu s hromadným startem byl úplně sám, měl čas na to, aby z legrace vyzval diváky k ještě většímu lomozu. V posledních metrech se jim uklonil a pak svými prsty dopočítal do tří.

V Novém Městě na Moravě už předtím vyhrál stíhačku a individuální závod. V sobotu večer mu další zlatá medaile unikla kvůli střeleckému selhání kolegy Vetleho Christiansena, ale tentokrát už uspěl a třetím titulem z Vysočiny a dvacátým celkem vyrovnal Björndalena.

Dvěma českým zástupcům se moc nedařilo. Michal Krčmář začal závod dvěma chybami na první střelbě a nakonec dojel se čtyřmi minelami čtyřiadvacátý.

„Když začnete dvojkou v masáku, to vám předurčí vývoj toho závodu. Mrzí mě to. Za roky, co jsem ve světové špčice, jsem byl nejlíp připraven na masák, měl jsem dost sil. Ale opět mi to nešlo na ležce. Je to trápení, bohužel zas to podtrhlo můj výsledek,“ litoval Krčmář v první reakci pro Českou televizi.

Tomáš Mikyska dojel s třemi chybami šestadvacátý. Má za sebou ale životní šampionát, na kterém byl navzdory tréninkovému manku po letním zranění jedním z nejvýraznějších reprezentantů.

„Já jsem sem jel s tím, že možná jediné, co pojedu, bude štafeta. Nakonec jsem tady odjel všechny závody a udělal nejlepší výsledek v kariéře,“ uvedl Mikyska.

Rybář: Hateři píšou blbosti...

Národní tým skončil na MS podruhé za sebou bez medaile. Sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář si ale cenil podpory publika. V poslední dva dny šampionátu byla Vysočina Areny zcela naplněná a lidé znovu nadšeně fandili, i když se české medaile nedočkali.

„Všichni chválí fanoušky, zní to trošku jako klišé, ale vůbec není, je to realita,“ řekl Rybář. „Dneska jsou strašně populární sociální sítě, spousta haterů tam píše blbosti. Tady fanoušci dokázali, že fanoušci, kteří dokáží ocenit výkon, ti tady pořád jsou. Už kvůli nim bychom to měli dělat co nejlíp. Čeká nás dlouhá cesta, ale věřím, že medaile zase přijdou. Trpělivost ke sportu patří.“

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě - závody s hromadným startem:

Muži (15 km): 1. J.T. Bö (Nor.) 34:50,2 min. (1 tr. okruh), 2. Rastorgujevs (Lot.) -15,1 (0), 3. Fillon Maillet (Fr.) -33,0 (1), 4. T. Bö (Nor.) -42,1 (2), 5. Claude (Fr.) -1:02,5 (2), 6. Fak (Slovin.) -1:10,9 (1), ...24. Krčmář -2:52,2 (4), 26. Mikyska (oba ČR) -3:23,5 (3).

Ženy (12,5 km): 1. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 34:37,2 min. (0 tr. okruhů), 2. Vittozziová (It.) -31,2 (0), 3. Jeanmonnotová -56,7 (1), 4. Simonová (obě Fr.) -1:24,9 (3), 5. Voigtová (Něm.) -1:29,7 (0), 6. Hauserová (Rak.) -1:36,9 (1), ...15. Davidová (ČR) -2:28,8 (3).

Vstoupit do diskuse
34
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud