20. března 2024 • 20:00

Kdo končí v biatlonu: švédští šampioni ze ZOH, oblíbený Němec i pár otazníků

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
2
  • S biatlonem se po uplynulé sezoně rozloučil německý mistr světa i švédští olympijští vítězovéS biatlonem se po uplynulé sezoně rozloučil německý mistr světa i švédští olympijští vítězovéFOTO: Koláž iSport.cz

    V neděli v kanadském Canmore skončila biatlonová sezona. V té další už se několik stávajících jmen neobjeví. Sice jich není tolik jako před rokem a nejde o tak věhlasná jména jako loni, kdy se loučily Tiril Eckhoffová, Denise Herrmannová či Marte Röiselandová, ale přeci jen jsou. Konec kariéry ohlásil německý mistr světa z roku 2017 či dva zlatí olympijští medailisté ze Švédska. K nim ještě někdo možná přibude, otazník visí například nad Dorotheou Wiererovou. Olympijská sezona se už ale blíží…

  • Benedikt Doll

    Národnost: Německo
    Věk: 33 let
    Umístění v SP 2023/24: 13. místo (611 bodů)
    Největší úspěchy: 2x bronz na ZOH 2018 (stíhačka a štafeta), mistr světa 2017 (sprint), bronz na MS 2024 (individuální závod)

    Má za sebou jednu z nejlepších sezon v kariéře. I přes to po mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, kde získal bronz v individuálním závodě, překvapivě zvolal: Sein Ende! Oblíbený německý závodník vybojoval svůj největší úspěch na šampionátu v roce 2017, kdy v Hochfilzenu ovládl sprint před legendami Johannesem Thingnesem Böem (o 0,7 sekundy) a Martinem Fourcadem. Celkem na velkých akcích vybojoval osm medailí, ve Světovém poháru ovládl šest závodů (z toho dva v uplynulé sezoně), úspěchy sbíral také se štafetou. V neděli oslaví 34. narozeniny už jako bývalý biatlonista.

  • Mona Brorssonová

    Národnost: Švédsko
    Věk: 33 let
    Umístění v SP 2023/24: 14. místo (465 bodů)
    Největší úspěchy: zlato na ZOH 2022 (štafeta), stříbro na ZOH 2018 (štafeta), stříbro na MS 2019 (štafeta)

    Také členka úspěšné švédské štafety z posledních let končí na svém vrcholu. Ve Světovém poháru obsadila 14. místo, lépe na tom v kariéře nikdy nebyla, čtyřikrát skončila mezi elitní dvacítkou. Letos si zajela také nejlepší individuální výsledek, když v lednu skončila druhá ve sprintu v Ruhpoldingu. Největší úspěchy ovšem slavila se štafetou, se kterou získala stříbro na olympiádě v Pchjongčchangu a o čtyři roky později se v Pekingu stala olympijskou vítězkou. Týmové stříbro má také z domácího MS 2019, v Östersundu se ji dařilo také v individuálních závodech (5. místo ve sprintu, 6. místo v individuálu, 7. místo ve stíhačce).

  • Peppe Femling

    Národnost: Švédsko
    Věk: 31 let
    Umístění v SP 2023/24: 81. místo (7 bodů)
    Největší úspěchy: zlato na ZOH 2018 (štafeta), stříbro na MS 2021 (štafeta), bronz na MS 2023 (štafeta)

    Ve Světovém poháru skončil nejlépe na 38. místě v sezoně 2020/21. I tak si může říct: Jsem olympijský vítěz! V jihokorejském Pchjongčchangu před šesti lety opanoval s kolegy Jesperem Nelinem, Sebastianem Samuelssonem a Fredrikem Lindströmem štafetový závod před nabitými sestavami Norska a Německa. Na světových šampionátech později přidal ještě stříbro a bronz. Poslední sezonou se už nicméně protrápil, už neměl ani stabilní místo ve švédské nominaci pro Světový pohár. Na bodech dojel jen jednou ve stíhačce v Ruhpoldingu (34. místo).

  • Raido Raenkel

    Národnost: Estonsko
    Věk: 34 let
    Umístění v SP 2023/24: - (nezískal žádný bod)
    Největší úspěchy: 3x účast na ZOH (z toho 1x v biatlonu)

    Rodák z Rakvere vstoupil do biatlonového světa až v sezoně 2019/20. Do té doby reprezentoval Estonsko v běžeckém lyžování, ve kterém se ovšem příliš neprosadil. Byl specialistou na sprint, v celkovém pořadí Světového poháru ale končil až ve druhé stovce. Posledních pět sezon tak strávil mezi biatlonisty, ani zde ale velkou díru do světa neudělal. Nikdy se mu mezi elitou nepodařilo dojet na bodech, nejblíže byl loni v březnu v Novém Městě (44. místo ve stíhačce). Většinou se umisťoval na chvostu startovního pole, na velkých akcích dojel nejlépe na 51. místě, hned třikrát a pokaždé ve sprintu.

  • Přidá se ještě někdo další?

    O možném konci kariéry se spekulovalo například ohledně Tarjeie Böeho. Norská legenda v létě oslaví už 36. narozeniny, ale zabalit všechno po úspěšné sezoně, ve které až do závěrečného podniku proháněl mladšího bratra Johannese v boji o křišťálový glóbus? To příliš smysl nedává.

    Naopak bídnou sezonu má za sebou Dorothea Wiererová. Majitelka dvou křišťálových glóbů za triumf v celkovém pořadí Světového poháru zapsala v uplynulém ročníku jen jedno individuální umístění v TOP10, když na MS v Novém Městě na Moravě skončila desátá ve sprintu. V dubnu jí bude už 34 let, do domácí olympiády zbývají dva roky. Vydrží ještě?

    Nejstarším závodníkem ve startovním poli byl a zřejmě nadále bude Simon Eder z Rakouska. V 41 letech se výkonnostně už sice propadá, na střelnici ale stále patří k nejlepším a především nejrychlejším. „Vzhlížel jsem ke sportovcům s dlouhou kariérou, jako byli můj táta, Maurilio De Zolt, Ole Einar Björndalen, Anders Aukland nebo Jaromír Jágr,“ vyjádřil se v lednu na oficiálním webu IBU.

    A co český tým? Ten by dle vyjádření prezidenta svazu Jiřího Hamzy měl doznat změn v realizačních týmech, závodní sestava by ale měla zůstat stejná nebo minimálně podobná. Nějaký teoretický otazník visí nad pokračováním Markéty Davidové, která nezažila ideální sezonu. Že by ale tuzemský biatlon přišel o největší oporu posledních let? To si asi nikdo neumí představit…

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud