29. března 2017 • 22:15

Dušková a Bidař sní o olympiádě, na MS postoupili jako patnáctí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař díky povedenému krátkému programu postoupila na mistrovství světa z patnáctého místa do volných jízd. Vedou čínští krasobruslaři Suej Wen-ťing, Chan Cchung, kteří byli na posledních dvou MS stříbrní. Za dnešní krátký program v Helsinkách dostali 81,23 bodu, čímž si upevnili pozici na druhém místě historických tabulek v této části soutěže. Kanadští obhájci titulu Meagan Duhamelová a Eric Radford jsou až sedmí.



Juniorští mistři světa z loňského roku Dušková s Bidařem v krátkém programu skočili sólový trojitý toeloop, trojitý twist i trojitý odhozený lutz. Jedinou drobnou chybu udělali při závěrečné piruetě, kdy nebyli synchronní. Sice získali o dva a půl bodu méně než na ME v Ostravě, ale i tak se prosadili ve startovním poli celkem 28 sportovních dvojic, z nichž drtivá většina prakticky nechybovala.

Dušková uznala, že světová konkurence je jinde než ta evropská. "Určitě je mistrovství světa více než o jednu úroveň výš. Všechny páry jsou velice vyrovnané a jsme velice spokojeni s tím, co jsme dnes předvedli," řekla České televizi. Pochvalu Češi dostali i od trenérky Evy Horklové. "My jsme hrozně rádi, že měla radost. Objala nás a vypadala hrozně šťastně," dodala česká krasobruslařka.

Seniorskému šampionátu dali přednost před obhajobou juniorského titulu také kvůli vidině možné olympijské kvalifikace. O té se bude rozhodovat až ve volných jízdách. "Zkoumali jsme, jak bychom museli dopadnout, abychom se kvalifikovali na olympiádu. Potom už o tom ale nesmíme přemýšlet," řekla Dušková.

Úřadující vicemistři světa Suej Wen-ťing, Chan Cchung na MS stejně jako při vítězném šampionátu čtyř kontinentů ukázali, že už je partnerka naprosto fit po operaci obou chodidel. Všechny obtížné prvky své jízdy zvládli s přehledem, při trojitém twistu ještě partnerka zvedla ruku nad hlavu. Vylepšili si osobní rekord. Vyšší známku za krátký program dostali jen Rusové Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov při triumfu na ZOH 2014.

Přes 79 bodů se i s drobnými chybami dostali němečtí reprezentanti Aliona Savchenková a Bruno Massot a úřadující mistři Evropy Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov z Ruska. zbytku startovního pole odskočili o více než čtyři body.

Třetí titul za sebou se vzdálil Kanaďanům Duhamelové a Radfordovi. Sice nespadli, ale po sérii menších chyb je od zlata dělí zhruba devět bodů.

Sportovní dvojice - po krátkém programu:
1. Suej Wen-ťing, Chan Cchung (Čína) 81,23, 2. Savchenková, Massot (Něm.) 79,84, 3. Tarasovová, Morozov (Rus.) 79,37, 4. Jü Siao-jü, Čang Chao (Čína) 75,23, 5. Zabjaková, Enbert (Rus.) 74,26, 6. Ilyushechkinová, Moscovitch (Kan.) 73,14, ...15. Dušková, Bidař (ČR) 63,36.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud