18. ledna 2018 • 16:58

Česká krasobruslařka se předvedla! Březinová zajela na ME osobní rekord

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká krasobruslařka Eliška Březinová útočí na své nejlepší umístění na mistrovství Evropy. Po osobním rekordu v krátkém programu jí na šampionátu v Moskvě patří dvanáctá příčka. Dosud byla na ME nejlépe patnáctá v letech 2014 a 2015. Vede domácí Alina Zagitovová, která se na necelých šest desetin přiblížila světovému rekordu a v krátkém programu předčila i dvojnásobnou evropskou i světovou šampionku Jevgeniji Medveděvovou.



Jednadvacetiletá Březinová na rozdíl od svých mužských kolegů z reprezentace krátký program nepokazila. Vydařila se jí kombinace dvou trojitých toeloopů. U trojitého lutzu a dvojitého axelu pak neměla tak jisté výjezdy, přesto si známkou 52,06 bodu vylepšila zhruba o tři desetiny osobní rekord.

Ačkoliv startovala hned ve druhé rozjížďce, vyneslo ji to až na dohled první desítky. Před sobotní volnou jízdou na ni ztrácí přibližně dva body. "Jsem strašně ráda, že se podařila kombinace tři-tři. Mrzí mě asi nejvíc ta chybička u toho axela, to bylo úplně zbytečné. Bodově jsem strašně spokojená," uvedla na svazovém facebooku.

Jednoznačně nejobtížnější krátký program předvedla úřadující juniorská mistryně světa Zagitovová. Všechny skoky včetně netradiční kombinace lutzu s rittbergerem měla ve druhé polovině jízdy. Poprvé dostala za krátký program známku přes 80 bodů a přiblížila se na 58 setin světovému rekordu slavnější krajanky Medveděvové.

Osmnáctiletá Medveděvová závodila poprvé od listopadu, kdy po závodě Grand Prix v Japonsku začala léčit prasklinu v zánártní kůstce. Chyběla jí obvyklá suverenita, zaváhala při výjezdu z dvojitého axelu. Na tréninkovou partnerku Zagitovovou ztrácí 1,7 bodu a hrozí, že by poprvé od listopadu 2015 mohla utrpět porážku.

Ze třetího místa na ni bude navíc útočit Italka Carolina Kostnerová, která si ve třiceti letech vylepšila osobní rekord na 78,30 bodu a za Medveděvovou zaostala jen o 27 setin bodu.

Volné jízdy žen v sobotu uzavřou soutěžní program šampionátu v Moskvě.

Ruský pár vládl sportovním dvojicím

Rusové Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov díky skvělé volné jízdě obhájili evropský titul v kategorii sportovních dvojic. Finálovou část soutěže na krasobruslařském šampionátu v Moskvě vyhráli o více než dvanáct bodů a posunuli se z pátého místa ke zlatu. V součtu za sebou nechali o více než deset bodů krajany Xenii Stolbovovou a Fjodora Klimova.

Domácí reprezentanti obsadili kompletní stupně vítězů, třetí skončili Natalia Zabijaková a Alexander Enbert. Ti za sebe o pouhou setinu bodu odsunuli Francouze Vanessu Jamesovou a Morgana Ciprese, kteří vedli po krátkém programu.

Tarasovová s Morozovem kvůli pokaženému krátkému programu ani nenastupovali v nejsilnější závěrečné rozjížďce. Ve volné jízdě zabojovali zařazením čtverného twistu a čistým předvedením všech plánovaných prvků. Vylepšili si osobní rekord o čtyři body, poprvé v kariéře získali za volnou jízdu více než 150 bodů a čekali, co předvedou jejich soupeři.

Nakonec se jim nikdo ani nepřiblížil. Stříbrné olympijské medailisty Stolbovovou a Klimova připravil o šanci na titul mimo jiné partnerčin pád po trojitém salchowu. Stolbovová volnou jízdu oplakala, ale nakonec poprvé od roku 2015 získali medaili. Byla to jejich pátá stříbrná z velkých akcí, vedle toho mají bronz z ME 2012.

První cenný kov při druhém startu na ME vybojovali Zabijaková a Enbert, kteří byli loni pátí. Obhájci bronzových medailí Jamesová a Cipres sice zařadili odhozený čtverný salchow, ale jinak ve volné jízdě udělali řadu menších chyb a o setinu se propadli na čtvrtou pozici. Na nevděčné bramborové příčce skončili na ME potřetí.

Česká republika v této kategorii zastoupení neměla. Anna Dušková s Martinem Bidařem nemohli obhajovat loňské sedmé místo, protože se partnerka teprve před Vánoci vrátila na led po operaci kolena. Chyběli také obhájci stříbra Aliona Savchenková a Bruno Massot z Německa, kteří dali přednost přípravě na olympiádu.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Moskvě:

Ženy - po krátkém programu: 1. Zagitovová 80,27, 2. Medveděvová (obě Rus.) 78,57, 3. Kostnerová (It.) 78,30, 4. Sotskovová (Rus.) 68,70, 5. Rajičová (SR) 61,01, 6. Östlundová (Švéd.) 56,04, ...12. Březinová (ČR) 52,06.

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Tarasovová, Morozov (Rus.) 221,60, 2. Stolbovová, Klimov 211,01, 3. Zabijaková, Enbert (všichni Rus.) 210,18, 4. Jamesová, Cipres (Fr.) 210,17, 5. Marcheiová, Hotárek 204,20, 6. Della Monicaová, Guarise (všichni It.) 192,38.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud