Martin Hašek
27. ledna 2023 • 12:25

Rivalita královen Krkonoš: kariéry proti sobě, šok, ostrá slova i respekt

Vstoupit do diskuse
0
  • Mikaela Shiffrinová ovládla slalom ve Špindlerově Mlýně před Petrou VlhovouMikaela Shiffrinová ovládla slalom ve Špindlerově Mlýně před Petrou VlhovouFOTO: Barbora Reichová / Sport

    Navzdory lednovému oteplení sníh ve Špindlerově Mlýně vydržel, ale opravdové horko teprve nastane. V Krkonoších se chystá další střet dvou tváří světového lyžování, jejichž rivalita baví globální publikum. Je plná dramatu i emocí. Mikaela Shiffrinová může vyrovnat rekord Ingemara Stenmarka, Petra Vlhová však před spoustou natěšených krajanů znovu zkusí urvat trochu slávy. Jak se jejich rivalita vyvíjela?

  • POPRVÉ SPOLU NA STUPNÍCH

    Jedna se narodila pod Tatrami, druhá vyrůstala v Coloradu, ale měly napsáno, že své kariéry rozpálí přímo proti sobě. Obě jsou stejný ročník, Shiffrinová je přesně o tři měsíce starší. Američanka vystřelila dřív, ve Světovém poháru debutovala ve Špindlerově Mlýně v roce 2011, dva dny před svými šestnáctými narozeninami. Vlhová taky dlouho nečekala, poprvé na stupních se sešly 12. listopadu 2016 ve slalomu v Levi. To už byla Shiffrinová olympijskou šampionkou a dvojnásobnou mistryní světa, Vlhová už zase měla za sebou své první vítězství v SP.

  • ŠOK V ASPENU

    Na jaře 2017 byla Shiffrinová na vrcholu. Potřetí za sebou vyhrála slalom na mistrovství světa a poprvé taky ovládla celkové pořadí Světového poháru. Na závěr sezony ji ale doma v Aspenu senzačně porazila Vlhová. „Jsme malá země, ale silná. Pro naši zem je to zvláštní chvíle,“ radovala se Vlhová. Shiffrinová jí úspěch přála: „Plakala štěstím. Znám ten pocit a je skvělé, když ho někdo zažije.“

  • REMÍZA V MARIBORU

    Tohle se v lyžařském světě jen tak nevidí. 1. února 2019 se Shiffrinová s Vlhovou díky na setinu stejnému času podělily o vítězství v obřím slalomu Světového poháru v Mariboru. Američanka sice po prvním kole vedla o 48 setin sekundy, její soupeřka ale předvedla skvělé finálové kolo. „Když jsem viděla Petřinu jízdu, říkala jsem si, že to bude těžké,“ řekla Shiffrinová. O měsíc později ve Špindlerově Mlýně si rozdělily po vítězství, Vlhová ovládla obří slalom, Shiffrinová slalom.

  • ZLATÁ PETRA

    Na světovém šampionátu 2019 v Aare byla Vlhová nejdřív trochu smutná, když v superkombinaci skončila o pouhé tři setiny sekundy stříbrá za Wendy Holdenerovou. V obřím slalomu, ale ve druhém kole předjela Němku Rebensburgovou a získala zlato.

  • NEJASNOST V JASNÉ

    Hodně divný pocit si Mikaela Shiffrinová odvážela ze závodů Světového poháru v Jasné koncem zimy 2021. Obě hvězdy spolu bojovaly o velký křišťálový globus a Shiffrinová před slovenskými fanoušky vyhrála úvodní slalom. V obřím slalomu po prvním kole vedla před Vlhovou o šestnáct setin. Pak ale její soupeřka zajela parádní jízdu, při níž poškodila jednu z branek. Její výměna se pak protáhla na dvě minuty, vymrzlá Američanka pak byla v cíli třetí a pěkně naštvaná. „Nemám to podložené, ale jakoby si řekli: Petra je v čele, uděláme něco, abychom se dostali do hlavy Shiffrinové,“ stěžovala si. Celkový triumf nakonec slavila Vlhová.

  • TRABLE V ČÍNĚ

    Dvě vládkyně ženského lyžování se na loňské olympiádě v Pekingu trápily. Vlhová skončila v obřím slalomu v druhé desítce a po prvním kole slalomu byla osmá. Do druhého kola ale dala všechno a vybojovala senzační zlato. To Shiffrinová byla snad nejsmutnější hrdinkou Her. Ve slalomu i obřím slalomu vyfičela v páté bráně, na závěr pokazila i týmový závod a odjížděla bez medaile. „Každý člověk na Zemi si prochází svými těžkostmi. Musíte se prostě zvednout,“ vzkázala fanouškům.

  • OSTRÉ SLOVÍČKO

    V téhle zimě je to velká jízda Shiffrinové v jedné z jejích životních sezon. Vyhrála už deset závodů, kromě slalomů a obřích slalomů taky super-G ve Svatém Mořici. Lyžuje ladně a elegantně a udivuje experty. Překonala už ženský historický rekord Lindsey Vonnové v počtu vítězných závodů v SP a ve Špindlu může dorovnat legendárního Ingemara Stenmarka. Slalom ve Flachau však vyhrála Vlhová a v euforii se nechala strhnout k vulgárnímu pokřiku se slovenskými fanoušky směrem k Shiffrinové. Hned se omluvila a Američanka to ocenila. „Ujistila jsem ji, že z mé strany to nebylo myšleno osobně a že věřím, že ví, že k ní jako člověku i úžasné sportovkyni chovám respekt a úctu,“ vysvětlila Vlhová.

  • BILANCE

    Mikaela Shiffrinová   Petra Vlhová
    239 Starty v SP 193
    84 Vítězství v SP 27
    132 Pódia v SP 65
    5 033 957 CHF Prize money  2 214 418 CHF
    2 – 1 – 0   Medaile na OH  1 – 0 - 0
    6 -2 – 3 Medaile na MS 1 – 4 - 1
    4 Velké křišťálové globy    1
    8 Malé křišťálové globy  4

     

    Vzájemná bilance v SP

    Mikaela Shiffrinová

      Petra Vlhová

    114

    Celkem 36

    58

    Slalom 21

    42

    Obří slalom 14*

    4

    Super G 0

    4

    Sjezd 0

    3

    Paralelní slalom 0

    3

    City závody 1

     

    *V obřím slalomu v Mariboru v roce 2019 obě vyhrály ve shodném čase

  • SHIFFRINOVÁ O VLHOVÉ

    „Považuju ji za velkou soupeřku. Dává mi hodně motivace, jenom když ji vidí závodit. Říkám si: Půjde do toho na sto procent, takže já musím taky. Posouvá mě to dál. Stejně tak to posouvá ji i další holky. Když jsem jen o trochu pomalejší a nedávám do toho všechno, ona tam je, aby si to vzala.“

  • VLHOVÁ O SHIFFRINOVÉ

    „Pro mě je čest s ní závodit. Někdy je těžší porovnávat se s někým, kdo pořád vyhrává. Děláte všechno pro to, abyste ho porazili, a stále vám to nevychází. Někdy je to trochu demotivující, ale i proto mě velmi potěšilo Flachau, kde jsem ji dokázala porazit a dovedla jsem vyhrát. Protože to svědčí o tom, že jsem opravdu silná. Porazit Mikaelu je momentálně skutečně těžké.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud