17. listopadu 2023 • 15:50

Hlavní soupeřky Ledecké: tygřice, „ségra“ i hvězda na lyžích z Česka

Autor: mrs
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Ester Ledecká v sobotu absolvuje na lyžích první závod Světového poháru od loňského zranění klíční kosti. Trojnásobnou olympijskou šampionku čeká návrat při sjezdu ve švýcarském Zermattu. Kdo jsou největší rivalky, které jí můžou zkomplikovat cestu zpět na stupně vítězů?

  • Sofia Goggiaová

    O této italské závodnici mluví Ester Ledecká jako o „ségře“. „Máme podobné rodinné zázemí, naše povahy jsou si blízké a jezdily jsme za stejnou lyžařskou stáj,“ vysvětlila česká hvězda. A v čem jsou naopak rozdílné? „Zdá se mi, že Sofia víc riskuje, v tomhle to máme jinak.“ Goggiaová v uplynulé sezoně získala malý křišťálový globus ve sjezdu. A doma má celkově už čtyři (2018, 2021, 2022, 2023).

    Sofia Goggiaová během tréninkuFoto Reuters

  • Ilka Štuhecová

    Slovinská hvězda, která jezdí na stejných lyžích jako Ledecká. Obě využívají vybavení značky Kästle, kterou vlastní český miliardář Tomáš Němec. V minulých letech prožívala Štuhecová útlum, ale v poslední sezoně i díky spojení s novou značkou opět vystřelila na špičku. „Ilka je fakt strašně dobrá, vybabrala se z úrazu a měla parádní sezonu,“ chválí konkurentku i samotná Ledecká. Ve Světovém poháru se Slovinka v minulém ročníku umístila na celkovém druhém místě ve sjezdu.

    Ilka Štuhecová v akci na svahuFoto Profimedia.cz

  • Federica Brignoneová

    Univerzálka, která startuje ve všech disciplínách. Nejsilnější je však v super-G a obřím slalomu. V minulé sezoně se stala první italskou závodnicí v historii, která vyhrála kombinaci na mistrovství světa. Doma v Itálii se jí díky rychlosti a síle začalo přezdívat „La Tigre“ – v překladu tygřice. Nadcházející sezona by mohla být její poslední v kariéře. „Odjezdím tuto sezonu a pak uvidíme,“ říká třiatřicetiletá závodnice.

    Italská univerzálka Federica BrignoneováFoto ČTK/AP

  • Corinne Suterová

    Olympijská vítězka ve sjezdu z Pekingu a mistryně světa z roku 2021. K co nejlepším výsledkům jí prý pomáhá sledování starých závodních videí americké hvězdy Lindsey Vonnové. „Když jsem byla mladší, vždy jsem k ní vzhlížela. Když jsme se poprvé potkaly, byla jsem úplně mimo a neřekla jsem ani slovo,“ smála se Suterová. „Líbí se mi, jak lyžuje a jak agresivně najíždí do zatáček. O podobný styl se snažím i já.“

    Corinne Suterová na tréninku sjezduFoto Reuters

  • Lara Gutová-Behramiová

    Trojnásobná olympijská medailistka. V minulé sezoně získala malý křišťálový globus v super-G. Před tímto ročníkem však začala přemýšlet o konci kariéry. „Jela jsem na soustředění do Argentiny. Bylo tam zataženo, vlhko a mě bolela kolena. Ptala jsem se sama sebe: Má to smysl? Pár týdnů na to jsem ale trénovala ve Švýcarsku. Svítilo slunce, sjezdovky byly perfektní a já si uvědomila, jak to miluju,“ říká dvaatřicetiletá závodnice, jejímž manželem je fotbalista Valon Behrami. Na svém kontě má celkem 37 vítězství ve Světovém poháru, což před ní dokázalo pouze šest závodníků.

    Lara Gutová-BehramiováFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud