Martin Hašek
17. listopadu 2023 • 18:45

Velký návrat Ledecké. Co je třeba k úspěchu: zdraví i vítězný adrenalin

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Když se Matterhorn uvolí, čekání Ester Ledecké na další lyžařský start ve Světovém poháru se v sobotu zastaví na 611 dnech. Sněhová obojživelnice má vtrhnout do sjezdu z Zermattu do Cervinie (11.45, PP ČT sport a Eurosport) a konečně tak nechat za sebou dlouhou bolavou etapu, kterou způsobila loňská zlomenina klíční kosti a dvě následné operace. Vytyčila si cíl bojovat o jeden z rychlostních malých křišťálových glóbů. A je v pozici, aby to opravdu dokázala. Jaké faktory ovlivní její comebackovou sezonu?

  • ZDRAVÉ TĚLO

    Tohle je naprosto zásadní moment. Poté, co se v loni v srpnu Ester Ledecká zranila na skateboardu, rekonvalescence neprobíhala hladce. První operace nevyšla na sto procent a STR musela přijmout nabídku svého vlivného sponzora a jít na další zákrok. Přišla tím na lyžích o celou zimu, vrátila se jen na dva jarní závody na snowboardu.

    „Už se cítím úplně v pohodě, děláme všechno jako normálně. Už jsem zapojila do přípravy shyby, kliky, to doháním ty svoje bicáky…“ líčila s úsměvem před měsícem na tiskovce, kde ukazovala obnovené svaly.

    Klíčové je, aby vydržela fit i dál. Ledecká dlouhodobě bojuje s problematickým stavem zad. Od kalamity na OH 2014 v Soči, kde trpěla jak zvíře s vyhřezlou ploténkou, pravidelně cvičí a potíže drží u ledu. Občas se ale stále objeví, především ve chvílích přechodu na prkno.

    Ester Ledecká na předsezonní tiskové konferenciFoto CNC/Kopáč Karel

  • VÍTĚZNÝ ADRENALIN

    Vítězný pocit je pro ni jako benzin v nádrži. Ledecká z něho čerpá sílu a zároveň strádá, když ho nemůže mít. Aby ho ukojila, v předlouhé pauze závodila i na semaforech s nic netušícími řidiči kolem.

    Zní to jako vtipná historka, ale jen dokumentuje nastavení STR. V předsezonních analýzách se sice v rychlostních disciplínách tradičně hovoří především o Sofii Goggiaové, Corinne Suterové a po minulé zimě i Ilce Štuhecové, ale Ledecká se chce zase rychle připomenout.

    Může si vzít příklad právě z příběhu Štuhecové, která mezi dva tituly světové šampionky ve sjezdu z let 2017 a 2019 vměstnala vážné zranění kolene.

    Ester Ledecká na předsezonní tiskové konferenciFoto CNC/Kopáč Karel

  • RYCHLÁ PRKÝNKA

    Slovinka Štuhecová taky v minulé sezoně dokázala, že obnovená značka Kästle rychle srovnala krok s konkurencí. Když vloni v létě Ledecká odešla od gigantu Atomic, byl to docela šok. Ale brzy se ukázalo, že nové lyže jsou pořádně rychlé. Společnost se sídlem v rakouském Hohenemsu a továrnou v Novém Městě na Moravě, kterou vzkřísil český podnikatel Tomáš Němec, navíc závodnicím nabízí možnost rychlé zpětné vazby při vývoji lyží.

    „Každá z holek má lyže nastavené podle toho, jak jí sedí. Nejde tedy o úplně standardní lyže. Máme štěstí, že máme fungující fabriku, v níž můžeme lyže upravovat ve velmi rychlém čase. V řádu hodin a dní,“ vysvětluje Markus Weeger, marketingový ředitel Kästle.

    Po změně pravidel, která dál neumožňují používání fluorových přípravků na mazání lyží, má navíc nová firma na trhu výhodu. Už od loňska používala vosky bez zakázané látky, a s nimi v minulé sezoně Štuhecová vyhrávala. A navíc se dotáhla na špičku ohledně skluznic a struktur lyží.

    „V posledních letech jsme s našimi skluznicemi hodně pokročili. Jsou stále důležitější a důležitější, jejich výrobní stroje jsou dražší. Lidé, kteří je umí používat, jsou hodně vzácní. Jsme rádi, že takové v týmu máme,“ říká Weeger. „Právě i v tom spočívá dnešní ladění lyží. Není už o voscích, mazání, ale právě o skluznicích. O celkovém vývoji. A v tom jsme připraveni.“

    Markus Weeger z Kästle během rozhovoruFoto Vít Chalupa

  • KOUZELNÍK TSCHUNTI

    Další klíčový moment? „Můžete mít ty nejlepší lyže, jenže zároveň potřebujete i někoho, kdo je dokáže připravit,“ říká Weeger.

    A právě proto je v STR teamu věhlasný servisman Guntram Mathis zvaný Tschunti. Fachman, který v minulosti pracoval pro Bodeho Millera nebo Alexise Pinturaulta. Pracuje přímo v sídle firmy v Hohenemsu. S Ledeckou si navíc sedli i osobně, Mathis se vrhl i do přípravy snowboardů.

    „Tschunti je nejen skvělý servisák, ale i fajn brácha, fajn člověk, který mi vždycky řekl: Hele, dej si radši o jízdu míň, ať můžeš zítra jezdit o to víc…“ vysvětlovala Ledecká. „Lyže a prkna jsem měla perfektně připravené, fungovalo to.“

    Ester Ledecká během tréninku sjezduFoto Profimedia.cz

  • TRENÉRSKÝ ŠTÁB

    Mathis je jedním z důkazů, jak se tým kolem Ledecké za poslední léta zprofesionalizoval. Dnes jsou v něm hned tři fyzioterapeuti a početný štáb kvalitních trenérů.

    V seznamu, který před začátkem sezony STR Team poskytl, jsou jako lyžařští trenéři uvedeni Franz Gamper a vracející se Ondřej Bank, který Ledecké prospívá expertízou při hledání té nejrychlejší linii na svahu.

    Jako lyžařský trenér je zmíněn i Robert Trenkwalder, spojka Ledecké v marketingovém gigantu Red Bullu, jenž zařídil i loňskou druhou operaci zlomené klíční kosti.

    Naopak dlouholetý lyžařský kouč Tomáš Bank v seznamu stojí jako koordinátor lyžařského týmu. Má tak na starosti především organizaci a logistiku. Takzvaným head coachem a kondičním trenérem je Zuzana Ledecká, maminka Ester.

    Ester Ledecká na předsezonní tiskové konferenciFoto CNC/Kopáč Karel

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud