Martin Hašek
14. ledna 2024 • 04:50

Drsné lyžařské pády. Hvězdám končí sezony, co se stalo Kildemu a spol.

Vstoupit do diskuse
0
  • Během víkendu ošklivě upadlo hned několik lyžařů a lyžařek, vážná zranění jim ukončila sezonuBěhem víkendu ošklivě upadlo hned několik lyžařů a lyžařek, vážná zranění jim ukončila sezonuFOTO: Koláž iSport.cz

    Tohle nikdo nechce vidět. Svět alpského lyžování v posledních dnech a týdnech zasáhlo několik drsných pádů s vážnými následky pro postižené závodníky. Sezonu po nich musely ukončit i velké hvězdy. Extrémně smutné byly především tři dny na náročné sjezdovce Lauberhorn ve Wengenu, která poslala do nemocnice Alexise Pinturaulta či Aleksandera Aamodta Kildeho. Co se na sjezdovkách dělo?

  • Aleksander Aamodt Kilde (Wengen)

    Strašnou scénu sledovali fanoušci v cílovém prostoru sobotního sjezdu ve Wengenu. Nora Aleksandera Aamodta Kildeho, přítele Američanky Mikaely Shiffrinové, po dřině na 4270 metrů dlouhé trati Lauberhornu rozhodilo závěrečné esíčko. Oslabený virózou udělal v samém závěru na extrémně dlouhé a náročné sjezdovce chybu a těsně před cílem a v rychlosti 145 kilometrů v hodině se zřítil do záchranných sítí. Nechal za sebou krvavou skvrnu. Mrazivá scéna připomněla tragický moment z roku 1991, kdy na Lauberhornu dvacetiletý Rakušan Gernot Reinstadler upadl v podobné situaci, přelomil si pánev a způsobil si vnitřní zranění, kterým navzdory několika krevním infuzím podlehnul. Kilde byl naštěstí po incidentu při vědomí. Přiletěl pro něj vrtulník, ale zranění nakonec nebyla tak vážná. „Aleksander má vykloubené rameno a pořezané lýtko. Nic zlomeného nemá, je však hodně pomlácený,“ prohlásil lékař norské reprezentace Marc Jacob Strauss. Operaci se Kilde podrobil v Bernu už v sobotu večer.

  • Alexis Pinturault (Wengen)

    Technicky geniální Francouz byl dřív považován za krále obřího slalomu, ale ve Wengenu ve čtvrtek ukázal i své rychlostní předpoklady, když se ve sjezdu poprvé dostal díky devátému místu do top ten Světového poháru. V pátečním super-G se ale po dopadu ze skoku Silberhornsprung dostal do potíží, sednul si na patky lyží, za chvíli už se kutálel ve sněhu a do éteru pouštěl mrazivé zvuky své bolesti. Po nehodě byl vrtulníkem dopraven do nemocnice, kde zjistili přetržený kolenní vaz, což znamená konec sezony.

  • Marco Kohler (Wengen)

    Švýcarský tým ve čtvrtek ve Wengenu sice slavil premiérové sjezdové vítězství krále sezony Marco Odermatta, zároveň se ale strachoval o Marco Kohlera. Šestadvacetiletý závodník, který se v sezoně poprvé dvakrát dostal do nejlepší desítky ve sjezdu, startoval s číslem 35 a závod zakončil těžkým pádem v sekci Hanneggschuss. Kohler si přetrhnul kolenní vaz a způsobil si ještě další zranění v oblasti kolene. V sobotu byl operován na klinice Hirslanden v Curychu. „Pokud jeho rehabilitace půjde dobře, může se k závodění vrátit příští zimu,“ sdělil týmový doktor Walter O. Frey podle deníku Blick.

  • Kajsa Vickhoffová Lieová (Altemark/Zauchensee)

    V sobotním sjezdu mezi Altenmarktem a Zauchensee už byla Ester Ledecká připravená na start, ale pak byl závod přerušen kvůli ošklivě vypadajícímu pádu Kajsy Vickhoffové Lieové. Tahle Norka si prožila své už před třemi lety, když si v super-G ve Val di Fassa po pádu zlomila nohu. Tentokrát ji trápily daleké skoky. V Zauchensee upadla už v tréninku, v sobotním sjezdu znovu neustála dlouhý skok a skončila v záchranných sítích. Podle prvních informací se jí naštěstí nic vážného nepřihodilo.

  • Nadine Festová (Altemark/Zauchensee)

    Rakouská lyžařka Nadine Festová během pátečního super-G ve vysoké rychlosti narazila na branku, která ji rozhodila a způsobila nepříjemný pád. Festová pak navíc zůstala ležet na sněhu a nahlas si ulevovala od bolesti. I pro ni přiletěla helikoptéra a přenesla ji do nemocnice. Podle prvních zpráv vyvázla s pohmožděninami na holeni a rameni. „Zkazí vám to náladu. Vidíte, jak bezcitný umí sport být,“ reagovala pro ORF její týmová kolegyně Cornelia Hütterová, která závod vyhrála.

  • Marco Schwarz (Bormio)

    Rakušan Marco Scharz byl vedoucím závodníkem Světového poháru, když tři dny před Silvestrem utrpěl při sjezdu v Bormiu vážné zranění kolene. Přivodil si ho na nerovnosti v zatáčce, při nehodě si natrhnul vaz, poškodil si i meniskus a chrupavku. Po bolavém momentu skončil v záchranných sítích a sezona pro něj skončila. Hned druhý den prodělal operaci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud