Martin Hašek
18. února 2024 • 14:00

Skvělá Ledecká: v super-G dojela v TOP desítce. Vylepšila sezonní maximum

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ester Ledecká je téměř po dvou letech zpět v nejlepší desítce Světového poháru. V nedělním super-G v Crans Montaně zajela nejlepší jízdu sezony a skončila osmá. Do top desítky se dostala poprvé od března 2022. Závod vyhrála Rakušanka Stephanie Venierová.



Tohle byla STR jako dřív! Ester Ledecká má za sebou na lyžích roční pauzu kvůli dvěma operacím klíční kosti, v této zimě ji zase trápily nepříjemné respirační problémy. V Crans Montaně se ale objevila konečně fit a předvedla nejlepší víkend od návratu k závodění. V pátečním sjezdu skončila sedmnáctá, v sobotním sjezdu se posunula na čtrnácté místo, jen desetinu od nejlepší desítky. A v nedělním super-G už na ni úspěšně zaútočila.

„Bravo! Moc pěkné… Ta jízda byla velmi povedená,“ hodnotila expertka České televize Klára Křížová. „Malinké chybky tam byly. Ale působí na mě, že se jízdu od jízdy čím dál tím víc sžívá s rychlostí i materiálem.“

Ledecká na trati lehce ztratila v první fázi závodu, ve třetím sektoru ale byla úplně nejrychlejší a v cíli byla na osmém místě, o 64 setin sekundy za vítěznou Rakušankou Venierovou.

„Dnešní závod byl fajn. Za celý víkend jsem prosolená víc než z moře. Jak tady tu sjezdovku solí, tak jsme všichni slaní,“ usmívala se Ledecká. „Trať byla pro mě lepší než ve sjezdu. Jak se jely dva tréninky sjezdu, dva závody, bylo znát, že trať byla dost rozsekaná. To dnešní super-G, i přesto, že jsem měla vysoké číslo, bylo příjemnější.“

Mezi nejlepší desítku se dostala poprvé od března 2022. Tehdy skončila sedmá ve sjezdu v Méribelu při generálce na světový šampionát 2023. O ten ale přišla, stejně jako o celou minulou sezonu na lyžích kvůli dvěma operacím zranění klíční kosti, kterou si poranila v létě 2022 na skateboardu. V aktuální sezoně zase Ledeckou už od začátku zimy trápily respirační problémy. Před třemi týdny kvůli nim absolvovala na klinice v Innsbrucku vyšetření plic.

„Vypadá to, že se celkově zlepšuju a taky se posunu žebříčkem nahoru, což je důležité směrem k finále a vzhledem ke startovnímu číslu,“ pochvalovala si Ledecká už po sobotním sjezdu. „Jsem ráda, že jsem se posunula v žebříčku sjezdu i super-G. Je pro mě důležité se po dlouhé pauze do toho postupně vracet.“

V Crans Montaně stála STR už čtyřikrát na stupních vítězů a i tenhle víkend si užila. Chválila organizátory za to, jak závody uspořádali, přestože na sjezdovce Mont Lachaux panovalo velké teplo.

„Klobouk dolů před pořadateli. Měli tam šíleně vojáků, kteří stříkali děly na sjezdovku sůl, aby to trošku tvrdlo. Je to speciální sůl, která udělá chemickou reakci, takže měkký, mokrý sníh ztvrdne do ledu,“ vysvětlovala Ledecká. „Jsem ráda, že jsem tady mohla být. Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších závodů. I kvůli tomu, jak je to tady připravené, i kvůli tomu, jací jsou tady lidi. Fanoušci vydrží až do posledního závodníka, všem zatleskají, tribuny zůstanou plné až do konce. A toho já si moc vážím, když fanoušci fandí každému a prožívají jízdu s každým závodníkem.“

Ledeckou teď čekají tréninky v Itálii, pravděpodobně ve středisku Ultental. Příští týden jsou na programu dva super-G ve Val di Fassa. Do konce sezony ji čeká ještě rychlostní víkend v norském Kvitfjellu, v březnu pak bude závodit ve finále Světového poháru v Saalbachu, kde má už jistou účast ve sjezdu.

SP v sjezdovém lyžování v Crans Montaně (Švýcarsko):

Ženy - superobří slalom:

1. Venierová (Rak.) 1:16,52, 2. Brignoneová -0,04, 3. Bassinová (obě It.) -0,15, 4. Miradoliová (Fr.) -0,28, 5. Hütterová (Rak.) -0,45, 6. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,46, ...8. Ledecká (ČR) -0,64.

Průběžné pořadí superobřího slalomu (po 6 z 10 závodů): 1. Gutová-Behramiová 360, 2. Hütterová 355, 3. Brignoneová 326, 4. Venierová 266, 5. Goggiaová (It.) 237, 6. Lieová (Nor.) 227, ...20. Ledecká 77.

Průběžné pořadí SP (po 31 z 41 závodů): 1. Gutová-Behramiová 1414, 2. Shiffrinová (USA) 1209, 3. Brignoneová 1128, 4. Vlhová (SR) 802, 5. Goggiaová 792, 6. Hectorová (Švéd.) 780, ...47. Ledecká 140, 69. Dubovská 73, 115. Jelínková (všechny tři ČR) 9.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud