Martin Hašek
17. února 2024 • 13:30

Comeback Ledecké pokračuje. Ve sjezdu dojela desetinu za elitní desítkou

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další závod a další krok do špičky. Lyžařka Ester Ledecká skončila v sobotním sjezdu Světového poháru v Crans Montaně čtrnáctá a při druhém nejlepším výsledku sezony zaostala jen desetinu sekundy od nejlepší desítky. Závod ovládly Italky, Marta Bassinová poprvé v kariéře vyhrála závod ve sjezdu. Senzací bylo čtvrté místo Elvediny Muzaferijaové z Bosny a Hercegoviny.



Tohle je povedený comeback. Ester Ledecká se v Crans Montaně vrátila k lyžařským závodům na nejvyšší úrovni po třech týdnech a po tréninkové pauze, v níž léčila své dlouhodobé respirační problémy. Už v pátek skončila ve zkráceném závodě sedmnáctá. V sobotu pak předvedla další kvalitní výkon a skončila čtrnáctá, ve vyrovnaném poli ztratila jen 10 setin sekundy na desátou příčku, kterou zabrala její slovinská kamarádka Ilka Štuhecová. STR byla v sezoně líp zatím jen v lednovém super-G v Zauchensee, kdy skončila jedenáctá.

„Ester si je jízdu od jízdy jistější a výsledky jsou lepší,“ chválila ji expertka České televize Klára Křížová.

Ledecké vyšel start, na prvním mezičase byla sedmá. Pak ale ztratila rychlost v levotočivé zatáčce.

„Začala oblouk brzo, spodní lyže se jí dostala od podložky a musela oblouk dokončit nadvakrát,“ vysvětlila Křížová. „Mám pocit, že strašně moc chce, hrozně bojuje. Hrozně se snaží o co nejlepší výsledek. Trošku mi tam v její jízdě chybí lehkost.“

Ledecká se ale ve zbytku trati srovnala a v závěrečných pasážích nabrala vysokou rychlost. V posledních dvou sektorech zaznamenala devátý a šestý nejlepší čas. V cíli ji chyběla pouhá desetina na  Štuhecovou, která uzavírala top ten. Na druhou stranu o setinku porazila Italku Nicol Delagovou a o dvě Rakušanku Mirjam Puchnerovou.

„Pořád mám spoustu věcí, na kterých musím zpracovat, ale celkově si myslím, že jízda nebyla špatná. Musím to zanalyzovat s týmem, co bych mohla udělat líp. Dneska na rovině mě rozhodily boule, které jsem ani včera a předevčírem necítila,“ hodnotila Ledecká.

Závod naprosto ovládl italský tým. Marta Bassinová zvítězila s náskokem 54 setin sekundy před krajankou Federicou Brignoneovou. Ani jedna z nich přitom zatím nikdy sjezdový závod Světového poháru nevyhrála.

„Dnešní i včerejší sjezd je stavěný více pro závodnice, které mají výbornou obřákovou techniku,“ vysvětlila Křížová.

Třetí dojela Švýcarka Lara Gutová-Behramiová, páteční vítězka. Jen o 11 setin za ní na senzačním čtvrtém místě dojela v nejlepším závodě své kariéry Elvedina Muzaferijaová z Bosny a Hercegoviny.

Ledecká si čtrnáctým místem pojistila pozici ve sjezdařském žebříčku směrem k účasti ve finálovém závodě Světového poháru v Saalbachu.

„Vypadá to, že se celkově zlepšuju a taky se posunu žebříčkem nahoru, což je důležité směrem k finále a vzhledem ke startovnímu číslu,“ řekla Ledecká. „Musím zabojovat, abych měla lepší startovní číslo. Dneska rozhodně nebyla výhoda jet takhle pozdě. Ale prostě musím zabojovat.“

Ledeckou v Crans Montaně čeká ještě nedělní super-G.

„Moc se těším na zítřek,“ řekla Ledecká. „Trať byla fajn, ale jak jsou tady čtvrtý den vysoké teploty. Bohužel, když máte vyšší číslo, ten boj je těžší. Na rovině se tam rozjezdily boule, které jsem ani včera a předevčírem necítila.“

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud