Martin Hašek
29. prosince 2021 • 10:45

Favorité Turné čtyř můstků: domácí hrdina i Nor s nevyřízenými účty

Vstoupit do diskuse
0
  • Stupně vítězů v Nižném Tagilu: první Halvor Egner Granerud, stříbrný Karl Geiger a Stefan Kraft. Všichni jsou favorité Turné čtyř můstků...Stupně vítězů v Nižném Tagilu: první Halvor Egner Granerud, stříbrný Karl Geiger a Stefan Kraft. Všichni jsou favorité Turné čtyř můstků...FOTO: Reuters

    Alpské arény budou kvůli koronaviru smutně prázdné, skokani na lyžích jsou ale připraveni přinést aspoň do obýváků svou tradiční show přelomu roku. Turné čtyř můstků dnešním prvním závodem v Oberstdorfu (16.30, PP ČT sport a Eurosport, ONLINE iSport.cz) začíná už posedmdesáté. A jedničkou na startu je zdejší rodák Karl Geiger, lídr Světového poháru může Němcům zajistit první celkový triumf od Grand Slamu Svena Hannawalda před dvaceti lety. Kdo jsou favorité?

  • KARL GEIGER

    V Oberstdorfu se narodil, dál v něm bydlí se svou ženou Franziskou a dcerou Louisou. V dnešním startu Turné na oberstdorfském můstku Schattenberg tak bude závodit jako domácí hrdina – Lokalmatador, jak říkají Němci. Před rokem úvodní závod vyhrál a útok na celkový triumf mu pokazilo až zklamání v Innsbrucku. Tentokrát má další šanci. V zimě je zatím skokanem s nejvyrovnanější formou, dvakrát vyhrál, třikrát byl druhý. Drží stabilní techniku a zvládá vypjaté chvíle.

    Němec Karl Geiger vyhrál první závod SP skokanů na lyžích v Nižním TagiluFoto Reuters

  • RJOJU KOBAJAŠI

    Jestli je Geiger hlavní favorit, Kobajaši není v předpovědích o moc daleko za ním. V zimě už vyhrál závody v Ruce, Klingenthalu a v Engelbergu, kde si s Geigerem ve dvou závodech rozdělili první a druhé místo. Japonec se v pořadí SP drží druhý, přestože přišel o několik závodů kvůli pozitivnímu testu na COVID. Zatím skáče v podobné pohodě jako před třemi lety, kdy vyhrál Turné a stal i celkovým šampionem Světového poháru.

    Rjoju Kobajaši se raduje z vítězství v závodě SP v KlingenthaluFoto ČTK

  • HALVOR EGNER GRANERUD

    Turné je pro šampiona minulé sezony Světového poháru třískou v srdci. „Myslím, že ho svrbí, co se tady stalo před rokem. Má s Turné nevyřízený účet,“ říká trenér norského týmu Alexander Stöckl. Granerud v minulém ročníku bojoval o vítězství do třetího závodu. Na svém prokletém můstku Bergisel v Innsbrucku ho ale potkala další katastrofa, ztráta pro finále v Bischofshofenu byla příliš velká. Letos v zimě měl potíže s technikou, ale v Engelbergu už byl zpátky ve formě.

    Norský skokan na lyžích GranerudFoto Instagram

  • KAMIL STOCH

    Polský tým zatím nezažívá vydařenou sezonu a český trenér Michal Doležal je pod tlakem médií i nespokojeného ředitele a bývalé skokanské legendy Adama Malysze. Zatímco předloňský vítěz Turné Dawid Kubacki je v těžké krizi, Stoch, trojnásobný šampion z posledních pěti ročníků a obhájce titulu, se stále drží na dohled špičky. Doležal strávil poslední dny před Turné úpravou kombinéz, technické know-how tradičně rozhoduje.

    Polský skokan na lyžích Kamil StochFoto Profimedia.cz

  • STEFAN KRAFT

    Nejlepší z Rakušanů má za pasem vítězství z Klingenthalu, zatím se mu ale nedaří držet vyrovnanou výkonnost. Dvojnásobný vítěz celkového Světového poháru a šampion Turné ze sezony 2014/2015 ale má na své straně zkušenost a technologickou sílu rakouského týmu. Vepředu můžou bojovat také Nor Marius Lindvik či Švýcar Killian Peier.

    Stefan Kraft se raduje z vítězství v závodě SP v KlingenthaluFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud