6. ledna 2022 • 18:35

Koudelka vypadl v 1. kole a skončil 37. Turné ovládl Kobajaši

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Japonský skokan na lyžích Rjoju Kobajaši vyhrál podruhé v kariéře Turné čtyř můstků a navázal na titul z roku 2019. Vedle trofeje, Zlatého orla, obdržel rekordní odměnu sto tisíc švýcarských franků (2,4 milionu korun). V závěrečném dílu v Bischofshofenu skončil Kobajaši pátý, poprvé ve Světovém poháru slavil vítězství Rakušan Daniel Huber.



Češi se stejně jako v minulém ročníku ani jednou v prestižním seriálu nedostali mezi bodovanou třicítku. Roman Koudelka dnes skončil na 37. místě.

Pětadvacetiletý Kobajaši ovládl závody v Oberstdorfu, Ga-Pa i ve středu v Bischofshofenu, kde se skákalo jako náhrada za zrušenou soutěž v Innsbrucku. Lídr Světového poháru sice nezopakoval rok 2019, kdy jako třetí muž v historii získal ceněný skokanský Grand Slam po triumfech ve všech čtyřech kláních, Turné ale ovládl suverénně s náskokem 24,2 bodu před Norem Mariusem Lindvikem. Třetí místo obsadil další norský skokan Halvor Egner Granerud.

Všechny čtyři závody Turné vyhrál jako první Němec Sven Hannawald v sezoně 2001/02 a rok před Kobajašim i Polák Kamil Stoch. Japonec mohl jako první získat Grand Slam podruhé, místo toho je sedmým skokanem, který o něj přišel v posledním závodu. Naposledy se to stalo v sezoně 2004/05 Finovu Jannemu Ahonenovi, kterého v Bishofshofenu porazil Rakušan Martin Höllwarth.

Koudelka, který se dostává do formy po operaci kolena, naznačil zlepšení v kvalifikaci a skokem dlouhým 135 metrů v ní obsadil sedmnácté místo. V závodu se spustil z nižšího nájezdu a dopadl na 124 metrů. Bulharovi Vladimiru Zografskému vyšel pokus skvěle, telemark předvedl na metě 130,5 metru a český reprezentant se nevešel ani mezi pětici postupujících poražených.

Další dva čeští svěřenci slovinského trenéra Vasji Bajce vypadli v odpolední kvalifikaci, v které byl Viktor Polášek na 66. místě a Filip Sakala diskvalifikován.

Čeští skokani se od začátku olympijské sezony trápí a dosud se ve Světovém poháru do druhého soutěžního kola nedostali. Ve čtyřech závodech Turné si alespoň první kolo zaskákali jen Polášek na úvod v Oberstdorfu a nyní na závěr Koudelka v Bischofshofenu.

Kvůli pandemii koronaviru se podruhé za sebou skákalo před prázdnými tribunami.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud