4. ledna 2012 • 09:17

Bauerova speciální zbraň: Po závodech inhaluje Vincentku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tradiční recept českých alergiků a astmatiků ještě z dob totality pomáhá běžci na lyžích Lukáši Bauerovi v náročném boji na Tour de Ski. Muž, kterého trápí časté záněty průdušek, během závodů inhaluje léčivou minerálku Vincentku.



Martyrium Tour de Ski začínal Lukáš Bauer se zánětem nosohltanu, přesto po polovině seriálu bojuje o umístění na stupních vítězů. Nemoc ustoupila i díky speciální kúře.

„Zdravotně bych měl být v pořádku. Po duatlonu v Oberstdorfu jsem musel hodně inhalovat Vincentku, měl jsem hodně chycené průdušky,“ vypráví Bauer.

Nejlepší český běžkař je astmatik a trápí ho častá nachlazení a virózy. Jako prevenci proto s sebou na závody vozí inhalátor na bázi ultrazvuku. Používá ho po závodech, kdy mu průdušky spálí mráz, nebo ve vlhkém ovzduší, které panuje v posledních dnech.

„V tomhle počasí musíte hodně ventilovat. Máme s sebou inhalátor a dýcháme páru z Vincentky, aby průdušky co nejrychleji zregenerovaly,“ vysvětluje Bauer.

„Doktor nás každý den poslouchá a kouká se nám do krku. Pokud se mu něco nezdá, hned zařazujeme tohle. Průdušky jsou moje slabé místo. Je jednoduché, aby se rozjel větší problém. Tohle nám může pomoct.“

Vincentka je silně mineralizovaná přírodní léčivá voda se zvýšeným obsahem jódu, fluoridů a kyseliny borité.

Po pěti z devíti etap Tour de Ski sice Lukáš Bauer ztrácí téměř minutu na třetího Rusa Alexandra Legkova, pořád má však slušnou naději bojovat o stupně vítězů.

„Lukáš je zdravý a to je nejdůležitější,“ říká reprezentační trenér Miroslav Petrásek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud