13. ledna 2012 • 15:33

Mé prádlo je asi moc sexy, rýpla si sjezdařka, které zabavili kalhotky

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lidé většinou vzbuzují pobouření, když se svléknou do naha. Slovinská sjezdařka Tina Mazeová ovšem vyvolala povyk prádlem, které měla na sobě. Jádrem problému nejsou sexy kalhotky, ale spodní oblek, který navléká pod závodní kombinézu. Švýcarům se zdálo, že jím porušuje pravidla.



Perfektními lyžemi, testováním kombinéz i postoje v aerodynamickém tunelu se snaží sjezdaři a sjezdařky ubrat setinky a posunout se k vítězství. Slovinku Tinu Mazeovou však podezírají Švýcaři ze zneužívání jiné zbraně – spodního prádla.

„Asi je pro ně to moje moc sexy,“ brala pohledná mistryně světa lapálie po druhém místě v super-G v Bad Kleinkirchheimu. „Už jsem na tohle téma slyšela tolik vtipů. Někdo říkal: Teď už si dospod nemůžu vzít, co chci. Tak pojedu bez spodního prádla. Stejně je dost teplo.“

Švýcaři si stěžovali, že její oblek odporuje pravidlům, která určují propustnost vzduchu 30 litrů na metr čtvereční a zakazují, aby se lyžaři oblékali do „igelitu“.

Tina Mazeová: Moje prádlo je pro ně asi moc sexyFoto ČTK
Až dosud se kontrolovaly kombinézy, jejichž vhodnost je stvrzena plombou. Jenže tentokrát došlo na spodní oblek, který dvojnásobná olympijská medailistka má.

„To není nic proti Tině, ale jde o to, aby si nikdo nemohl opatřit výhodu,“ uvedl sjezdařský trenér Stefan Abplanalp.

Prádlo sličné Slovinky sice prošlo měřením propustnosti vzduchu, ovšem zástupce Mezinárodní lyžařské federace ho nechal poslat na rozbor proto, že se zevnitř zdálo jaksi potažené plastem. Testy probíhají... Ve Švýcarsku.

„Vždycky se starám o to, aby Tina měla nejlepší materiál. Jednou jsme byli o krok napřed. A teď tohle,“ durdil se Andrea Massi, šéf týmu a partner Mazeové.

Český trenér Tomáš Bank přidává: „Když náhodu někdo něco vymyslí, velké sjezdařské národy to řeší, jsou v tomhle paranoidní. Z Tiny mají strach, protože jakmile má formu a začne si věřit, dělá šílené věci a začne být nebezpečná i na celkové vítězství ve Světovém poháru.“

Slovinská sjezdařka Tina Mazeová kvůli spodnímu prádlu čelí obvinění z porušování pravidel
Slovinská sjezdařka Tina Mazeová kvůli spodnímu prádlu čelí obvinění z porušování pravidel

Oblek Mazeové má vypadat úplně stejně jako u ostatních Slovinek, ale je z jiných materiálů. Podle některých zpráv vznikne výhoda, teprve když přilne ke kombinéze. Před nadcházejícími závody tak dostali sjezdaři i sjezdařky doporučení podobné obleky nepoužívat, dokud nebude jasno.

Lyžaři se obecně pohybují na hranici pravidel, co se týká rozměrů lyží nebo třeba výše podložek pod vázáním. Před plombováním se čaruje i s propustností kombinéz. Zatímco však u slalomářek aerodynamika nehraje takovou roli, v rychlostních disciplínách se řeší drobnosti.

„Snažíte se, aby helma byla dobrá, u některých závodnic se řeší boty,“ říká sjezdařka Klára Křížová. Používá se i kompresní oblečení, díky kterému svaly pracují lépe.

„Třeba Švýcarky, Italky mají spodní prádlo, na které obléknou tenounkou kombinézu a teprve pak si vezmou závodní. Italky měly na pohled latexovou kombinézu, ale určitě nebyla z latexu. Bude se to řešit dál.“

Tina Mazeová
Disciplína: sjezdové lyžování

Země: Slovinsko

Narozena: 2. května 1983

Největší úspěchy: 1. MS 2011 (obří slalom), 2. MS 2011 (superkombinace), 2. MS 2009 (obří slalom), 2. OH 2010 (obří slalom a super-G)

Průběžné pořadí v SP: 3. místo (celkově třetí byla loni) Vítězství v SP: 11 Stupně vítězů v SP: 32
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud