14. března 2014 • 19:20

Děsivý pád Hájka! Skokan zázračně vyvázl, v sobotu může skákat

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrůzostrašnou nehodou skončil pro skokana na lyžích Antonína Hájka první závodní den na světovém šampionátu v letech na lyžích v Harrachově. Při dobržďování po druhém skoku mu vypnula lyže a zblízka narazil hlavou a horní částí těla do hrazení. Podle prvních zpráv ale není vážněji zraněn a dokonce není vyloučeno, že bude v sobotu v soutěži pokračovat.



„Snad dobrý. Je natlučený, podle mě dost. Krk, hrudník bude zablokovaný, uvidíme, jak to stáhnou ty svaly,“ říká ortoped Vladislav Hospodár.

„Pokud se to povede udržet ve stavu, aby se to do rána nestáhlo, tak by to mohlo být zítra relativně v pohodě. V tuhle chvíli nevypadá na žádné vnitrohrudní nebo vnitrobřišní poranění, končetiny dobré.“

VIDEO: Antonín Hájek měl štěstí v neštěstí

Hájka sice z dojezdové plochy odvezli záchranáři na nosítkách. Rychlý odvoz sanitkou z areálu se ale nekonal. Závodníka vyšetřili lékaři v týmových buňkách.

„Není třeba, aby jel do nemocnice,“ ujišťuje Hospodár. „Budu ho chvíli hlídat. Jedině je nebezpečí, že je natlučená slezina. Kdyby bylo riziko, okamžitě uděláme kroky, které se udělat mají.“ Hájkova nečekaná nehoda ovlinila i ostatní členy českého týmu, kteří byli v tu chvíli ještě na věži před druhým kolem.

„Čekal jsem na věži, viděl jsem, jak Tomičku nakládají. Je to tady trošku nebezpečnější, nájezd je trošku kratší. Když to přimrzne, těžko se dobrzďuje. Taky mi k tomu moc nechybělo,“ líčil Jakub Janda.

Karambolu se nevyhnul ani Jan Matura, který sice svůj skok bezpečně dokončil, ale v dojezdové zóně mu vypnulo vázání na jedné lyži.
„Samozřejmě to není úplně rovné, to není nikde. Na nějaké hroudě my tam vypla lyže, byl z toho takový polopád,“ vysvětloval Matura. „Viděl jsem Tondu, snažil jsem se brzdit dřív. Vypla mi lyže a bylo z toho tohle.“

Antonín Hájek měl obrovskou smůlu obešlo se to však bez zranění
Antonín Hájek měl obrovskou smůlu obešlo se to však bez zranění

Když se Roman Koudelka po svém vydařeném druhém skoku, ještě za jízdy začal bouřlivě radovat, z českých buněk zaznělo: „Neraduj se a brzdi!“
Koudelku zavalila euforie poté, co v druhém závodním kole skočil 197 metrů. Několik minut předtím ale na věži trnul, když sledoval záběry z Hájkovy nehody.

„Musím říct, že se mi udělalo docela zle. Jsem na tyhle situace docela choulostivý,“ řekl Koudelka. „Já nekoukal až do konce, nevím, jak tam nakonec dorazil. Viděl jsem jen, jak letěl hlavou. Proto jsem doskočil a hned se ptal, jak na tom je a snad dobrý…“

Hájkův pád měl Koudelka v hlavě i těsně po svém úspěšném pokusu.
„Proto jsem taky začal brzdit hned za pádovkou a říkal jsem si, že radši začnu brzdit dřív, abych si tam nechal rezervu až do konce,“ řekl Koudelka.

„U toho Tondy to byla smůla… Je to strašná škoda, ale já doufám, že bude zdravý a nic mu nebude. Co víme, tak je snad jen potlučený, takže já doufám, že se k nám o víkendu ještě připojí.“

Co se děje se skokany při letech? Je to spíš respekt, než strach
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud