Romana Barboříková
8. prosince 2015 • 05:00

Vonnová kraluje lyžařkám, slaví 70. triumf v SP. Vyhrála i kvůli sázce!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americká lyžařská superstar opět ukázala svou sílu. Během tří víkendových závodů v kanadském Lake Louise Lindsey Vonnová třikrát zvítězila a na svém kontě už má 70 výher ve Světovém poháru! Rozprášila tak pochyby těch, kteří jí po jejím dalším zranění příliš nevěřili. Díky výhrám teď vládne i celkovému hodnocení Světového poháru.



„Výhra 68! Nemůžu být šťastnější!! Miluju toto místo!“ „Má výhra dnes putuje k mé malé sestře! Všechno nejlepší k narozeninám, Karin!“ „Aahhh! Nemůžu tomu uvěřit! Hattrick!“

Tyto tři vzkazy napsala Lindsey Vonnová od pátku do neděle na svůj twitter.  Důvod k radosti měla supertalentovaná americká lyžařka ohromný. Při Světovém poháru v Lake Louise nedala svým soupeřkám ani v jednom závodě šanci a posbírala všechny trofeje - dvě ze sjezdů a třetí ze super-G. Pro server www.fis-ski.com se potom vyznala, že je ráda, že všem pochybovačům ukázala, kdo momentálně vládne ženskému lyžování.

„Je to velký úspěch. Byli tady někteří, kteří pochybovali o tom, zda můžu i třetí závod vyhrát, zejména proto, že Lara (Gutová) zde vyhrála posledních několik závodů super-G,“ řekla po nedělním závodu. Švýcarka Gutová v Lake Louise vyhrála poslední dva závody SP v superobřím slalomu, teď však skončila až sedmá se ztrátou 1,77 sekundy na vítěznou Američanku.

Pro Vonnovou to byl v Kanadě letošní druhý start v SP. Start oddalovala kvůli doléčování zraněného kotníku ze srpnového soustředění. Poprvé se ukázala na konci listopadu v Aspenu, kde jela pouze obří slalom, který ale nedokončila. Tentokrát se chtěla předvést. A k dobrým výkonům měla i další motivaci.

Vyhrála hlavně pro svůj tým

„Můj servisman se vsadil s nějakými lidmi, takže jsem trochu cítila tlak, že musím vyhrát. Navíc to byl poslední den, kdy se mnou cestovala má fyzioterapeutka Lindsay (Winningerová), takže i kvůli tomu jsem to tady chtěla zakončit úspěšně. Měla jsem tady dobrou šňůru a jsem za to opravdu moc ráda,“ prozradila jednatřicetiletá lyžařka.

Ačkoliv byla se svou jízdou a především s výsledky nadmíru spokojená, dokázala k sobě být i trochu kritická. „Byla to velmi slušná jízda, ale když si to později zanalyzujete, vždycky můžete říct, že jste ještě něco mohli udělat lépe,“ vysvětlila.

Poté, co letos v lednu překonala sympatická blondýnka 35 let staré maximum rakouské sjezdařky Annemarie Moserové-Pröllové (62 vítězství v závodech SP), triumfuje rodačka ze St. Paul v Minnesotě dál. Díky 70. vítězství své kariéry v SP usedla Vonnová na trůn v celkovém hodnocení seriálu (300 bodů), pouhé čtyři body na ni však ztrácí její krajanka Mikaela Shiffrinová, která v Lake Louise debutovala v rychlostních disciplínách. A vůbec ne špatně. Skončila patnáctá se ztrátou 2,29 sekundy na Vonnovou.

„Cítím se velmi dobře. Bylo několik míst, kde jsem jela nejspíš trochu víc zeširoka a tu a tam jsem možná dělala velké oblouky. Ale v dolní části, na rovinkách, jsem cítila, že mám dobrou rychlost. Slyšela jsem i tady, že jsem byla celkem dobrá v rovinkách. Právě to byl bod, kde asi mnozí čekali, že budu pomalá. Cítím se jistě na lyžích a musím přiznat, že to byla pro mě opravdu i zábava,“ zhodnotila Shiffrinová svůj první superobří slalom v kariéře.

Světový pohár se nyní vrací do Evropy, kde jsou na programu techničtější disciplíny ve švédském Are o tomto víkendu. Tam ve slalomu nastoupí také Šárka Strachová.

Víkend Lindsey Vonnové

Pátek 4. prosince

Sjezd: 1. VONNOVÁ (USA) 1:50,50, 2. Hütterová -0,58, 3. Siebenhoferová (obě Rak.) -1,07

Sobota 5. prosince

Sjezd: 1. VONNOVÁ (USA) 1:50,42, 2. F. Suterová (Švýc.) -1,05, 3. Hütterová (Rak.) -1,16

Neděle 6. prosince

Superobří slalom: 1. VONNOVÁ (USA) 1:19,79, 2. Tipplerová -1,32, 3. Hütterová (obě Rak.) -1,35

Celkové pořadí SP: 1. Lindsey Vonnová (USA)   300 bodů, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) 296, 3. Lara Gutová (Švýc.) 258.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud