2. března 2017 • 15:37

Norky ovládly štafetu a získaly 100. medaili na MS, Češky byly jedenácté

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Norky vyhrály počtvrté v řadě štafetu na mistrovství světa v klasickém lyžování a získaly pro svoji zemi jubilejní stou zlatou běžeckou medaili na světových šampionátech. Češky Kateřina Smutná, Kateřina Beroušková, Petra Nováková a Barbora Havlíčková doběhly v Lahti jedenácté.



Norské kvarteto ve složení Maiken Caspersen Fallaová, Heidi Wengová, Astrid Jacobsenová a Marit Björgenová triumfovalo s minutovým náskokem před Švédkami. Ty získaly stříbro díky finišmance Stině Nilssonové, druhé ženě pořadí sprintu ve Světovém poháru, která na třetí místo odsunula domácí Finky.

Dálková běžkyně Smutná, kterou v neděli čeká obhajoba triumfu ve Vasově běhu, zvládla první úsek dobře. S minutovým odstupem za Norkami vyslala Berouškovou na trať na šestém místě. Beroušková ztratila na čelo přes minutu a čtvrt a klesla na konec první desítky.

Nováková, která nastoupila po problémech s ramenem, na prvním bruslařském úseku o místo klesla. Šestnáctiletá Havlíčková při své premiéře na MS dovezla štafetu na jedenácté pozici. Celkem Češky ztratily na vítězky pět a čtvrt minuty.

Češky dokončily štafetu na začátku druhé desítky podobně jako na šampionátech v poslední době. Předloni ve Falunu tým nepostavily stejně jako v Oslu 2011. V roce 2013 Val di Fiemme dojely dvanácté a roce 2009 v Sapporu třinácté.

Po dvou klasických úsecích jely Norky v čele s Finkami a Švédky ještě byly na dohled. Na třetím úseku ale získala Jacobsenová skoro minutový náskok a Björgenová v sólo jízdě dovezla norskou štafetu k vítězství. Björgenová získala v Lahti po výhrách ve skiatlonu a na klasické desítce už svoji třetí zlatou medaili.

Ženy - štafeta 4x5 km:

1. Norsko (Fallaová, Wengová, Jacobsenová, Björgenová) 52:21,5, 2. Švédsko (Haagová, Kallaová, Anderssonová, Nilssonová) -1:01,6, 3. Finsko (Saarinenová, Niskanenová, Mononenová, Pärmäkoskiová) -1:02,1, 4. USA -1:33,8, 5. Rusko -2:28,6, 6. Německo -2:38,3, 7. Švýcarsko -2:52,1, 8. Polsko -3:22,0, 9. Itálie -3:42,0, 10. Kanada -4:16,2, 11. ČR (Smutná, Beroušková, Nováková, Havlíčková) -5:15,0.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud