30. ledna 2018 • 16:28

Mladý šampion sdruženářů Pažout: Měl jsem strach, že mě dojedou

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Staroslavná česká disciplína slaví těsně před startem olympijských her velký úspěch. Devatenáctiletý Ondřej Pažout se stal ve švýcarském Gomsu juniorským mistrem světa v závodě se skokem na středním můstku. Navázal tak na úspěchy Tomáše Portyka (2016), Radomíra Skopka (1988) a Milana Kučery (1991). Jan Vytrval skončil pátý.



Na tuhle zimu tenhle harrachovský kluk jen tak nezapomene. Před pár dny se dozvěděl o své nominaci na olympijské hry do Pchjongčchangu a teď je juniorským mistrem světa. Na středním můstku předvedl nejdelší skok 103 metrů a na běžkách pak svůj náskok uhájil.

„Jsem strašně šťastný. Vůbec si neuvědomuju, čeho jsem dosáhnul, asi mi to dojde později. Je to něco speciálního,“ radoval se Pažout v cíli.

Po skoku byl na druhém místě za Pažoutem další reprezentant Jan Vytrval, který do běžecké části vyrážel s jedenáctisekundovou ztrátou. Na trati pak Vytrvala dostihla stíhací skupinka. Pažout v polovině desetikilometrové trati měl už náskok skoro 35 sekund, v závěru se ale téměř rozplynul. Nakonec ale Pažout uhájil vítězství o 2,3 sekundy před Norem Einarem Luraasem Oftebro.

„Pořád jsem měl náskok, ale nevěděl jsem, jak jsou na tom ti vzadu. V posledním kole jsem měl velký strach, že mě dojedou,“ líčil Pažout. „Před posledním stoupáním jsem se ale ohlédnul a věřil jsem, že vyhraju.“

Sdruženář Ondřej Pažout slaví triumf na juniorském mistrovství světa
Sdruženář Ondřej Pažout slaví triumf na juniorském mistrovství světa

Mladík s přezdívkou Pažit vyrostl z harrachovské lyžařské líhně. Před dvěma lety přivezl bronzovou medaili z olympijských her mládeže v Lillehammeru, na loňském mistroství světa juniorů přispěl k bronzu českého týmu.

„Od malička se věnoval skoku i běhu. Ve třinácti a čtrnácti se to zlomilo a bylo znát, že by mohl být dobrý. Pak už to šlo cestou nahoru. Začal pokukovat výš a výš. Stojí za tím tvrdá práce,“ chválí Pažouta lyžařský funkcionář Jan Baier.

Na pátém místě dojel další talentovaný mladík Jan Vytrval.

„Honza byl lepší ve skokanských trénincích, závodní skok ale padl Ondrovi,“ líčí Baier. „Oba si pamatuju jako malé kluky. Severská kombinace má teď dobrou partu, v níž jde zkušenost s mládím dohromady.“

Na juniorském mistrovství světa ještě oba závodníky čeká soutěž na velkém můstku a závod družstev. Po víkendu pak Pažout odletí na olympiádu, kde se, mimo jiné, sejde i s  Tomášem Portykem , který vyhrál juniorský šampionát před dvěma lety.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud