14. března 2018 • 09:43

Jak se správně řekne Ledecká? Za hvězdou jezdí fanoušci z celého světa

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší, než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z AARE | Davy fanoušků do Aare dorazí až dnes, kdy se finále Světového poháru rozjede prestižními sjezdy. Už včera ale bylo znát, jaké jméno si Ester Ledecká udělala svým přelomovým představením na olympiádě. Přijeli za ní fanoušci z různých koutů světa a novináři si dávají záležet, aby její příjmení správně vyslovovali.



Skupinka švédských žurnalistů v tiskovém středisku v Aare poznala českou olympijskou bundu.

„Ahoj, kluci, vy jste z Čech? Poradíte nám, jak se správně vyslovuje příjmení Ester?“ optali se.

Tři slabiky, důraz na „c“. A hlavně pořádně protáhnout poslední samohlásku!

Ledeckááá ? Je to správně? Snad mi to půjde. Deset let jsem chodil se Slovinkou, tak něco umím. Ale ty zvuky jsou pro nás pořád zvláštní. Jako třeba pro vás říct správně Östersund,“ dodal švédský kolega s úsměvem.

Zahraničním žurnalistům udělala Ledecká včera radost, protože se v mixzóně v klidu na pár minut zastavila. Zvládla čtyři rozhovory. Až do chvíle, kdy ji lyžařský mentor Ondřej Bank pro jistotu odvedl pryč, aby nezmrzla. Cestou se ale ještě podepsala Češce Janě Chmelňákové s dcerou Nel, které se na ni přijely podívat ze 600 kilometrů vzdálené Uppsaly, kde žijí. „Olympiádu jsem sledovala jako všichni. Může být na sebe pyšná. Je to osobnost, jako všichni sportovci, kteří něco dokážou,“ líčila Chmelňáková, která po dojezdu Ledecké do cíle mávala českou vlajkou. Dnes při závodě ve sjezdu bude v cílovém prostoru minimálně ještě jedna česká zástava. Francouzský lyžařský nadšenec Lionel Agoutin ji včera při tréninku na liduprázdné tribuně lovil ze své tašky. Tahal různé vlaječky, vytasil se s narozeninovým transparentem pro Mikaelu Shiffrinovou, které bylo včera sladkých třiadvacet.

„Asi jsem tu českou vlajku nechal na pokoji, zítra ji určitě přinesu,“ sliboval Agoutin, chlapík z Paříže, který už pět let objíždí závody Světového poháru v alpském lyžování, baví se, vyrábí pro závodníky napříč národnostmi povzbudivé transparenty.

„Miluju lyžování, miluju Světový pohár. Snažíme se podporovat všechny,“ vysvětluje Agoutin, který založil webovky, jež sdružují komunitu lyžařských fanoušků. „Hlavně chci říct, že Ester moc gratuluju. Milujeme lyžování, milujeme překvapení. Ale Ester Ledecká na olympiádě, to nebylo překvapení. Koukali jsme doma ve Francii na televizi. A všem jsem říkal: Koukejte na Ester. Jde na to a uvidíte, že udělá něco velkého. A bylo to tak. Byly to skvělé emoce. Všichni teď vidí, že můžou snít o vítězství. Je to skvělá story.“

Agoutin se zná i s nedávnou českou reprezentantkou Klárou Křížovou a byl při tom, když Ondřej Bank před třemi lety tvrdě upadl v kombinačním sjezdu na mistrovství světa v Beaver Creeku.„Na něj si dobře pamatuju. Byl jsem v Beaver Creeku a viděl jsem to. Pamatuju si to ticho, když spadnul. Je to moc milý kluk,“ vyprávěl Agoutin.

Závod bude na zkrácené trati
Lyžařky včetně Ester Ledecké pojedou dnešní sjezd ve finále Světového poháru (ONLINE sledujte ZDE>>>)ve švédském Aare na výrazně zkrácené trati. Pořadatelům se nepovedlo sjezdovku v celém rozsahu patřičně upravit, navíc v horní části trati fouká vítr. Závod začne v poledne. Česká reprezentantka se na trať vydá mezi posledními se startovním číslem 22. Jako první odstartuje Rakušanka Anna Veithová, kterou Ledecká na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu při své senzační vítězné jízdě v superobřím slalomu odsunula o setinu sekundy na druhé místo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud