7. listopadu 2008 • 10:42

Do šampionátu v Liberci zbývá sto dní

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí bude zbývat sto dní do začátku největší sportovní akce v historii České republiky - mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Akce, kterou provázejí od loňského července problémy.



Akce, v jejímž čele byl od první myšlenky v roce 1994 Roman Kumpošt a jehož loni v létě kontroverzně vystřídala po zásahu vlády bývalá lyžařka Kateřina Neumannová. Akce, jež bude stát skoro dvě miliardy korun.

Neumannová už začíná vzhlížet k obloze čtěte zde ›››

Podle aktuálních zpráv se zdá, že organizátoři všechno stihnou. Areál ve Vesci pro běžecké lyžování je připraven, zázemí kolem můstku na Ještědu v Liberci se dostavuje. Největším problémem však může být nedostatek sněhu, který pořadatele trápil při letošních Světových pohárech.

"Všechno běží, na přípravách se finišuje, ale hlavně se teď začínáme pomalu modlit k obloze," přiznala v rozhovoru pro ČTK Neumannová.

Před čtrnácti lety stál Kumpošt u zrodu myšlenky, že by se v Liberci mohl šampionát konat. O čtyři roky později v první kandidatuře na rok 2003 neuspěl, stejně jako v dalších dvou pokusech. Mezinárodní federace FIS nakonec šampionát přidělila do České republiky až napočtvrté.

Kumpošt ale příležitost svou práci dotáhnout nedostal, další dotace od státu podmínila tehdejší ministryně školství Dana Kuchtová výměnou právě za Neumannovou.

Kumpošt byl obviněn ze závažných pochybení při nakládání se státními dotacemi, ale audit po výměně prezidenta žádné závažné chyby nezjistil. Přesto se bývalý prezident organizačního výboru mistrovství světa nedočkal vysvětlení, proč byl odvolán.

Na MŠMT dokonce podal žalobu na ochranu před nezákonným zásahem a pokynem správního orgánu a žalobu na ochranu osobnosti. Případy zatím nejsou vyřešeny.

Olympijská vítězka a mistryně světa Neumannová se během chvíle ocitla na pranýři. Byla obviněna, že je jen loutkou v rukách svého manažera Josefa Jindry, který se nakonec stal letos v létě jejím oficiálním poradcem. Na jaře čelila asi největší kritice, když její organizační výbor nechal přivézt sníh z chráněných oblastí v Jizerských horách, aby stihl uspořádat testovací závody SP v nízko položeném Vesci na kraji Liberce.

Právě tento areál, který společně s výstavbou dalších budov a staveb nutných k uspořádání šampionátu přišel státní kasu na více než miliardu korun, byl zdrojem mnoha sporů. Jeho nadmořská výška kolem 450 metrů nad mořem totiž nezaručuje přírodní sníh a nynější provozovatel - společnost Snowhill - jedná s libereckým magistrátem o nových podmínkách smlouvy.

Spekuluje se dokonce, že by část areálu mohla být v budoucnu rozprodána.
Organizátoři ale ještě musejí řešit jeden závažný problém. Firma Merz, která za dob Kumpošta měla dodat pro šampionát informační systém, ale smlouvu s ní Neumannová zrušila, Liberec 2009 zažalovala. A soud podle informací deníku Sport poslal platební rozkaz na úhradu dluhu ve výši více než 10 milionů korun.

"Samozřejmě se odvoláme," prohlásil mluvčí Liberce Zdeněk Soudný. Organizační výbor naopak žádá po firmě Merz asi osmimilionovou zálohu na vývoj systému.

Každopádně poslední návštěva zástupců FIS dopadla pro Liberec dobře, spokojenost vyjádřil po prohlídce před několika týdny také prezident FIS Gian Franco Kasper a měl jen několik drobných připomínek. Očekává se, že na šampionát, který začne 18. února slavnostním zahájením a potrvá do 1. března 2009, přijede rekordní počet 55 zemí.

Články odjinud


Články odjinud