5. ledna 2009 • 15:21

Jak Bauer neposlouchal

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejdřív naivní krok, pak riskantní krok. První část znamená hodnocení Miroslava Petráska, druhá názor lékaře Martina Koldovského. Nejbližší spolupracovníci Lukáše Bauera zažili kvůli astmatu české hvězdy perný víkend. Stejně jako sám běžec na lyžích.



Byl zvyklý loni kralovat a je tvrdohlavý. Jednoho neposlechl, s dalším se moc nebavil. Bauer sváděl po sobotním krachu v klasické dvacítce s hromadným startem vnitřní boj.

Loňský suverén byl po dýchacích potížích klasifi kován až na 26. místě s více než minutovou ztrátou. V závodě se pokusil ujet pelotonu, místo toho se strhal a vinou astmatického záchvatu pohřbil své naděje na elitní pětku.

„Myslím si, že kdyby se nesnažil ujet, ale byl pořád v balíku, držel by se nejlepších a dopadl by líp,“ nešetřil svého svěřence Petrásek, který před závěrečnou etapou s Bauerem nemluvil. „Nebyl jsem toho schopen. Lukáš měl svoji hlavu. Sám na sebe po loňském kralování vytváří tlak, zkusil to a chtěl, ale nevyšlo to. V té formě, v jaké nyní je, to bylo naivní.“

Zdravotní stav 31letého borce z Božího Daru byl na postel, a ne na závodění v teplotách hluboko pod bodem mrazu. I proto se ho snažil Koldovský přesvědčit, aby poslední etapu Tour neabsolvoval a nastoupil na týdenní rekonvalescenci.

„Hrozilo, že by se z lehčího zánětu průdušek stal těžší a museli bychom nasadit antibiotika, v tom případě by nezávodil v Otepä,“ uvedl lékař, jenž zná Bauera už od juniorů.

Dnešní vyšetření ve střešovické nemocnici ukáže, zda se risk nejlepšího českého běžce obešel bez větších následků. Výsledky mohou mít vliv i na to, na jaké závody pro únorové mistrovství světa v Liberci se Bauer stihne připravit.

„Jasné jsou individuální klasika, štafeta a skiatlon. Cílem je medaile, nemůžeme je snižovat. Spíš jen vše v klidu začít hodnotit i v tom smyslu, že i třetí místo bude letos výborné,“ dodal Petrásek, který s běžkaři vynechá SP v Kanadě a Rusku. Příprava na šampionát musí vrcholit v těchto termínech. „Pak bychom chtěli jet klasiku v Otepä, pokud zdraví dovolí. Určitě by bylo špatné, kdybychom už do šampionátu nezávodili.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud