28. července 2009 • 15:40

Skokani na lyžích otestují vzorec pro délku skoků

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skokani na lyžích a sdruženáři budou v letních závodech Grand Prix testovat nová pravidla. Vedení jejich sekce FIS chce vyzkoušet tzv. matematický "větrný" vzorec, který zohledňuje podmínky na můstku.



Na základě vzorce se bude přepočítávat vzdálenost dosažená skokanem na můstku. "Nic od toho neočekáváme, chceme slyšet názory a uvidíme. Možná se použije něco, možná to skončí v autu. Vím jen, že by to mohl být velký krok v bezpečnosti a spravedlnosti skoků, alespoň na papíře, protože štěstí hraje při skoku příliš velkou roli," uvedl v tiskové zprávě FIS Walter Hofer, šéf skoků na lyžích i severské kombinace, který patří k iniciátorům vzniku nového pravidla.

K testování novinky se přistupuje, protože v posledních sezonách se závody často přerušují. Důvodem jsou nejčastěji povětrnostní podmínky, kvůli kterým se zvyšuje nebo snižuje nájezd. Soutěžní kolo se kvůli tomu vždy opakuje a závod se neúměrně natahuje.

Nové pravidlo by tomu mělo předejít tím, že všichni budou skákat ze stejného nájezdu a na základě vzorce se skokanovi buď připočítají, nebo odečtou body od dosaženého výkonu. Vychází se z toho, že jeden metr nájezdu dělá okolo pět metrů délky skoku a v úvahu se bere síla a účinek větru v závislosti na délku možného skoku. Základem bude první skokan, od kterého se budou počítat další odchylky.

Z toho vyplývá, že třeba skokan, který na můstku HS-130 skočí 119,5 metru s větrem v zádech o síle 1,55 m/s, si ke své délce na základě výpočtu přidá 7,5 metru, takže dosáhne 127 metrů.

První reakce skokanů není příliš pozitivní. Úřadující král Světového poháru a mistr světa Gregor Schlierenzauer se obává, že se ze skoků stane taktická bitva trenérů. "Nechtějme počítačově usměrňovat venkovní sport a navíc si myslím, že pro diváky to bude těžko pochopitelné," řekl Rakušan. "Bude divné, když vyhraje ten, kdo skočí méně než jiný - s tím nesouhlasím," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud