25. listopadu 2011 • 19:43

Suverénka Sáblíková vyhrála i druhý závod na 3000 metrů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Druhý závod, druhý triumf. Rychlobruslařka Martina Sáblíková kraluje i v nové sezoně na ledových oválech, tentokrát ovládla závod na 3000 metrů v kazašské Astaně. V tamní nové hale, která Světový pohár hostila premiérově, zvítězila časem 4:03,28.



Olympijská vítězka tak navázala na svůj výkon z úvodního závodu v ruském Čeljabinsku. Druhou Claudii Pechsteinovou z Německa předčila o 31 setin vteřiny a stejné je i průběžné pořadí v hodnocení SP. Tam má Sáblíková náskok 50 bodů.

„Já jsem spokojenější než v Čeljabinsku, protože tam jsem sice vyhrála, ale necítila jsem se na ledě tak dobře. Technika nebyla jak měla být. Dnes jsem absolutně spokojená. Sice náskok na Pechy nebyl tak velký, ale závod se mi strašně líbil a mám z něho opravdu dobrý pocit,“ radovala se Sáblíková v telefonickém rozhovoru pro deník Sport.

Los ji poslal do poslední rozjížďky po bok Nizozemky Ireen Wüstové, takže Sáblíková věděla přesně, jaký čas je potřeba zajet. Laťku jí nastavila Pechsteinová, startující v předposlední dvojici, časem 4:03,59, s nímž se usadila v čele.

„Hlavně mi šlo o to porazit Ireen. Věděla jsem, že nasadí ohromné tempo, že od ní budu dostávat pořádnou rychtovačku a pak ji budu potřebovat sjet. To se naštěstí podařilo,“ hodnotila průběh Sáblíková.

Ještě zhruba 500 metrů před cílem přitom Wüstová nad Sáblíkovou vedla. Tempo nakonec lépe vystupňovala česká závodnice. „Čas beru, a to, jak měla Martina rozjeto, bylo v pořádku. Samozřejmě Ireen to rozjela trochu rychleji, podle toho se tedy odvíjela i naše taktika. Nemohli jsme si sice byli jisti ničím, vzhledem k nezvykle rychlému startu Martině ke konci síly docházely a poslední kolo bylo nejpomalejší, ale účel svědčí prostředky. Cílem bylo vyhrát nad soupeřkou v páru a vyhrát celkově, to se podařilo a my jsme spokojeni. Je vidět, že soupeřky kolem Martiny se střídají, ale ona je pořád na prvním místě. Je to souboj Martiny se světem,“ mnul si ruce trenér Petr Novák.

Pechsteinová se navzdory těsné porážce radovala, jako kdyby vyhrála. „Jen 31 setin za Sáblíkovou, tomu bych nevěřila. Ani s tak vynikajícím časem jsem nepočítala,“ řekla agentuře DPA. V SP měla blízko 27. vítězství v kariéře. „Je to velké povzbuzení na cestě k olympijským hrám,“ uvedla německá legenda, která kvůli trestu přišla o OH ve Vancouveru.

Světový pohár pokračuje o víkendu v Astaně závody na dalších tratích. Sáblíková se v sobotu představí na 1500 metrů. „Kratší tratě zkoušíme ladit směrem k lednovému mistrovství Evropy, to má ještě čas. Na dlouhých tratích to zatím jde dobře,“ zhodnotila dosavadní výkony nejlepší česká sportovkyně.

V závodu na 500 metrů skončila na 9. místě Karolína Erbanová, což je její nejlepší výsledek na této trati v kariéře. Devatenáctiletá reprezentantka se časem 38,55 sekundy přiblížila na 33 setin k vlastnímu českému rekordu z únorového závodu v Calgary. Kdyby ho vyrovnala, zaznamenala by stejný výkon jako bronzová Thijsje Oenemaová z Nizozemska.

Erbanová zajela o 37 setin rychlejší čas než před týdnem v Čeljabinsku, kde startovala ještě v divizi B. Při letošní premiéře mezi elitou porazila ve své rozjížďce o 12 setin Američanku Heather Richardsonovou a vylepšila své dosavadní maximum na pětistovce o pět míst.

Světový pohár v rychlobruslení v Astaně:

Muži:
500 m: 1. Mo Te-pom (Korea) 34,89, 2. Fredricks (USA) 34,94, 3. Groothuis (Niz.) 35,01.

Pořadí SP (po 3 z 12 závodů): 1. Mo Te-pom 205 b., 2. Oikawa 190, 3. Kato (oba Jap.) 177.

Ženy:
500 m: 1. I Sang-Hwa (Korea) 37,78, 2. Wolfová (Něm.) 38,04, 3. Oenemaová (Niz.) 38,22, ...9. Erbanová (ČR) 38,55.

Pořadí SP (po 3 z 12 závodů): 1. I Sang-Hwa 230, 2. Oenemaová 210, 3. Ťing Jü (Čína) 200, ...13. Erbanová 68.

3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:03,28, 2. Pechsteinová (Něm.) 4:03,59, 3. Valkenburgová (Niz.) 4:05,36

Pořadí SP (po 2 ze 6 závodů): 1. Sáblíková 200, 2. Pechsteinová 150, 3. Wüstová (Niz.) 140.

Sáblíková se objímá s Claudií Pechsteinovou
Sáblíková se objímá s Claudií Pechsteinovou

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud