Martin Hašek
3. února 2024 • 10:20

Adamczyková opět na bedně! Chybička těsně před cílem, skončila druhá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snowboardkrosařka Eva Adamczyková dál tančí ve Světovém poháru ve stylu svého parádního představení ve StarDance. Po vítězství ve Svatém Mořici skončila v sobotním závodu v gruzínském Gudauri druhá, když ji až v předposlední klopence předjela Francouzka Cloe Trespeuchová.



Adamczyková stejně jako před týdnem vyhrála kvalifikaci, ve vyřazovacích jízdách musela ale tentokrát řešit problém hned ze začátku. Ve čtvrtfinále se musela propracovávat zezadu, ale nakonec se stihla dostat na postupové místo. Semifinále prošla bez potíží a ve velkém finále svedla velký souboj se svými dvěma velkými rivalkami.

Za zády nejdřív měla Italku Michelu Moioliovou, v závěru se ale za ni zavěsila Trespeuchová. Adamczyková ji sice držela na distanc, v předposlední klopence ale soupeřce vyšel odvážný manévr, Češku předjela a malý náskok udržela až do cíle.

„Ve startovní sekci jsem byla špatná, pak jsem do toho musela hodně šlapat. A pak jsem dokázala porazit i Evu, předjet ji, jsem moc šťastná,“ radovala se Trespeuchová.

Adamczykové ale nevydařený finiš nepokazil náladu. Po závodě hned sportovně vítězku objala a cenila si i druhého místa.

„Super, jsem nadšená. Na to, jak jsem ve čtvrtfinále byla vůbec ráda za postup, tak v semifinále se mi konečně povedl start. Ve velkém finále to bylo trochu horší, snažila jsem se to držet z prvního místa, ale udělala jsem trochu chybu, protože jsem nevěděla, že Chloe je za mnou, nechala jsem jí tam více místa, než bych měla. Ale jsem ráda za druhé místo,“ hodnotila Adamczyková.

Spokojený byl i reprezentační trenér Marek Jelínek, který svou závodnici chválil za to, že postupovala z těsných rozjížděk, kde bylo třeba na trati bojovat a závodnice se navzájem předjížděly.

„Jezdila velmi dobře a vydřela postup až do semifinále, kdy ji poprvé vyšel start a díky tomu odstoupila a udržela postupovou pozici,“ líčil Jelínek. „Ve finále nastoupila proti nejlepším a dlouho vedla. Takticky velmi dobře zabraňovala děvčatům, aby jí předjela, až do předposlední zatáčky, kde ji předjela Chloe. Evku podjela a těsně na cílovém skoku se dostala před ní. Musím říct, že to dnes od Evy byla skvělá taktická práce, skvělý úspěch.“

Jan Kubičík i Kryštof Choura startovali ve stejné rozjížďce, ale dojeli na nepostupových pozicích.

„Honza zvítězil na startu, udržel vedení celou první třetinu trati, pak byl dojet a předjet. Drobné chyby, které udělal mezi kluky, ho odsunuly dozadu a nepovedlo se mu vrátit. Kryštof udělal velkou chybu na startovní rovince a snažil se zezadu dojet před sebou jedoucí jezdce. Ale předjel pouze Honzu,“ řekl Jelínek.

Adamczyková přišla kvůli své účasti ve StarDance o úvodní dva závody sezony, po návratu ale už nasbírala 180 bodů za vítězství ve Svatém Mořici a druhé místo v Gudauri. Na vedoucí Trespeuchovou ztrácí 120 bodů. Další závod se v Gudauri jede v neděli. Startovat budou všichni čtyři čeští jezdci – Eva Adamczyková, Radek Houser, Jan Kubičík a Kryštof Choura. Pojede se formátem pre-heatů, tedy nikoliv na časy, ale rovnou systémem vyřazování.

„Uvidíme, asi se trochu změní podmínky, dnes se taky hodně měnily,“ uvedla Adamczyková.

SP ve snowboardcrossu v Gudauri (Gruzie):

Muži: 1. Grondin (Kan.), 2. Bolton (Austr.), 3. Hämmerle (Rak.), ...21. Choura, 27. Kubičík, 41. Houser (všichni ČR).
Průběžné pořadí SP (po 4 z 12 závodů): 1. Grondin 360, 2. Hämmerle 252, 3. Koblet (Švýc.) 190, ...10. Choura 86, 38. Kubičík 16, 42. Houser 12.

Ženy: 1. Trespeuchová (Fr.), 2. Adamczyková (ČR), 3. Hedigerová (Švýc.).
Průběžné pořadí SP (po 4 z 12 závodů): 1. Trespeuchová 300, 2. Moioliová (It.) 225, 3. Brockhoffová (Austr.) 195, ...5. Adamczyková 180.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud