Jiří Punčochář
19. února 2011 • 08:41

Šťastná Sáblíková: Překonala jsem sama sebe

Autor: Jiří Punčochář, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR - Rychlobruslařka Martina Sáblíková (23) splnila v Salt Lake City cíl, se kterým do dějiště olympijských her z roku 2002 přicestovala. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka využila rychlého oválu ve vysokohorském prostředí a vytvořila nový světový rekord na pětikilometrové trati. "Jsem za to strašně ráda. Posunula jsem se někam dál," prohlásila Sáblíková v rozhovoru přímo z dějiště závodu.



Své vlastní čtyři roky staré maximum překonala o téměř tři sekundy. Rychle tak může zapomenout na týden starý pád na mistrovství světa v Calgary, výrazně si navíc  vylepšila náladu po nepříjemně častých dopingových kontrolách.

Jak si takový úspěch užíváte?
"Já jsem tak strašně unavená, že jsem ráda, že ležím. Je skvělé překonat rekord někoho jiného, ale překonat sama sebe, to je úplně úžasné."

Zdálo se, že se díváte po časomíře až s odstupem. Už jste zřejmě věděla, že překonáváte rekord, že?
"Určitě jsem na to myslela během celé jízdy. Vím, jaká musím jezdit kola, abych rekord překonala. Věděla jsem, že na to jedu. Když jsem projela cílem, tak jsem už jen koukala, kolik ten nový světový rekord je."

Myslela jste na to hodně v posledním kole?
"Už vím moc dobře, že se může stát cokoliv. Třeba to, jak jsem spadla před týdnem v Calgary. V poslední rovince jsem ale už doufala, že se nic stát nemůže."

Jaké byly první dojmy? Úleva, euforie, exploze?
"Já ani nevím, co bych řekla. Byla jsem strašně ráda. Kdyby mě tolik nebolely nohy a nejela jsem tak rychle, tak bych něco udělala. Ale takhle... Vidíte lidi, jak tam tleskají, tabule bliká světovým rekordem. To je skvělé."

Dá se srovnat hodnota nového rekordu a zlatá medaile z olympijských her?
"Já bych to moc nesrovnávala. Olympiáda je olympiáda, tohle je něco jiného. Tohle je nejlepší čas na světě, kdežto olympiádu můžete vyhrát s časem daleko horším."


Překonala byste rekord už v Calgary nebýt pádu?
"Dá se říct že jo, podle časů to tak vypadalo. Navíc bych za týden asi nic navíc nenatrénovala. Forma byla dlouhodobá. Příprava, kterou Petr (Novák) naplánoval, byla skvělá. A projevovalo se to."

Jak dlouho jste se po pádu v Calgary dávala dohromady?
"Pro mě to bylo něco neuvěřitelného, protože se mi to nikdy před tím nestalo. Dlouho jsem se nemohla vzpamatovat, i když jsem z toho závodu měla bronzovou medaili, po tom pádu byla skvělá. Lepší než být čtvrtá, to by bylo divné. Bojovala jsem až do cíle. Nemohla jsem tomu uvěřit a i když jsem ten pád viděla od té doby několikrát, tak pořád nevím, co se tam stalo."

VELKÝ ROZHOVOR S MARTINOU SÁBLÍKOVOU NAJDETE V NEDĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.

Velká radost po novém světovém rekordu.
Velká radost po novém světovém rekordu.

Vstoupit do diskuse
15
Články odjinud


Články odjinud