18. ledna 2012 • 15:38

Biatlon změnil Nové Město: Místo Dvořáka zní Janáček

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Špičkový biatlon se už Vysočinou prořítil, ale zmodernizovaný areál v Novém Městě na Moravě už se připravuje na další vrchol. 11. – 12. února se tady uskuteční závody Světového poháru v běžeckém lyžování a Northug a spol. si kromě tradičních esíček poprvé vyzkouší i nové tratě připravované pro biatlon.



Biatlonový prvek dal areálu v Novém Městě na Moravě nového ducha. Modřiňák, malé houpačky, velké houpačky i esíčka na trase zůstávají, běžci na lyžích ale pojedou také na nové části tratí, které vymyslel biatlonový trenér Vlastimil Jakeš. Navíc pojedou běžci dvěma tunely v celkové délce 52 metrů.

„Klasická novoměstská trať je largo. Je to jako by se začínalo Dvořákem a potom přišel Janáček,“ přibližuje šéf organizačního výboru Ladislav Slonek. „Vlastík Jakeš stavěl biatlonovou brutální trať, krátké a prudké výstupy i sjezdy. Trať v Novém Městě se tím stíží. Je na nich velmi dlouhé stoupání podobného profilu jako v Oberstdorfu.“

Nové Město na Moravě se do programu Světového poháru dostalo po třech letech. V sobotu 11. února jsou na programu hromadné závody na 15 kilometrů žen a 30 kilometrů mužů klasickou technikou, o den později jsou na pořadu štafety.

Českého závodníka o lepší umístění připravily také chyby na střelniciFoto ČTK

Pro tradiční centrum běžeckého lyžování je to velký návrat do elitního kalendáře, v němž naposledy bylo ještě jako součást Tour de Ski. Populární seriál už se zřejmě na Vysočinu nevrátí. Je ale reálné, že se tady budou v rámci střídání s Libercem každé dva roky pořádat běžné závody Světového poháru.

„Tour zakotvila. My bychom byli rádi, pokud bychom za dva roky mohli opakovat tento termín,“ říká Slonek.

Nové Město má teď k dispozici jeden z nejmodernějších areálů v Evropě a spojení s biatlonem se ukazuje jako výhodné. Na Vysočině navíc chodí tradičně i hodně diváků. Minulý týden při závodech biatlonového Světového poháru jich  v hledišti bylo osmnáct tisíc.

„Nechtěl bych z toho dělat soutěž.  V Novém Městě na běžecké lyžování určitě přijde minimálně tolik lidí jako na biatlon. Věřím, že budou ve stejném počtu v novém dlouhém stoupání i v esíčkách,“ předpovídá Slonek.

Závody budou atraktivní i pro českou reprezentaci, pro kterou znamenají  spolu s Tour de Ski vrchol letošní sezony. Hlavními hvězdami budou Lukáš Bauer s Martinem Jakšem, do týmu se ale zapojí i bývalý mistr světa Martin Koukal, který se letos jinak soustředí na závody maratonského Světového poháru.

Český biatlonista Michal Šlesingr obsadil v závodě SP v Novém Městě na Moravě 17. místo ve sprintu
Český biatlonista Michal Šlesingr obsadil v závodě SP v Novém Městě na Moravě 17. místo ve sprintu


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud