Martin Hašek
10. května 2016 • 15:06

Samková řídila jednou rukou, bude bubnovat dračím lodím

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snowboardkrosařka Eva Samková se po dubnové operaci vyskakovacího levého ramene vrací do provozu. Stihla už projížďku na kole nebo jedenáctikilometrový běh. O víkendu podpoří závody dračích lodí a v paddleboardingu na Vltavě.



Od operace už uplynul víc než měsíc a Eva Samková se postupně vrací ke svým oblíbeným aktivitám. O víkendu v areálu Žlutých lázní podpoří dvě akce, Pražský festival dračích lodí a také sobotní Prague SUP Race & Night Sprint, což je paddleboardový závod otevřený veřejnosti.

„Na padlleboardu si s ramenem nevěřím, budu mávat černobílou vlajkou v cíli. Ale bubnování na lodi zvládnu,“ usmívá se Samková.

Festival dračích lodí se na Vltavě koná už podevatenácté a k vidění budou lodě o 10 i 20 pádlujících.

„Budou startovat sportovní posádky, ale všechno je koncipované jako akce pro lidi,“ vysvětluje Petr Klíma, člen pořadatelského týmu.

V rámci festivalu se v sobotu pojedou i paddleboardové závody, desetikilometrový odpoledne a za umělého osvětlení pak noční sprint.

„Já se sice zúčastním, ale zřejmě nepostoupím do hlavního závodu,“ usmívá se Samkové manažer Tomáš Kraus, který se na akci organizačně podílí.

Pro Samkovou to zatím bylo bolavé jaro. Hned po konci sezony absolvovala operaci ramena u ortopeda Roberta Freie. „Na operaci kolene jsem byla před čtyřmi lety a člověk zapomene, jak to po operaci bolí. Bavila jsem se Kristýnou Kolocovou, která byla na stejné operaci před půl rokem a říkala. To je hrozný, jak to bolí, co?“ líčí Samková.

„Největší problém byl, že neumím spát na zádech, to mě štvalo nejvíc. Ze začátku jsem ani nemohla dojít k autu. Nevím, jestli jsem mohla řídit, ale řídila jsem. Mám automat. Nevím, co by řekli, kdyby mě zastavili… Asi by nebyli nadšení…“

Koncem léta chce být v plném tréninku

Od 6. dubna, kdy šla na operaci, už se ale stalo mnohé. Kromě učení na zkoušky na FTVS už Samková zvládla i výlet na svém novém kole.

„Potřebovala jsem ho vyzkoušet, ale zjistila jsem, že se s jednou rukou nerozjedu. Museli mě držet, já jsem na to kolo nasedla a pak mě teprve pustili,“ líčí Samková. „Jela jsem jenom deset kiláků kolem řeky. Brzdila jsem jen pravou, když jsem přejížděla přes lávku, kde byly děti, bylo to takové dramatické. Ale nakonec jsem zastavila…“

Teď už se blíží lepší časy. Už o víkendu Samková zvládla jedenáctikilometrový běh v rámci Wings for Life v Bratislavě. Příští týden se zbaví ortézy a koncem léta už chce být v plném tréninku na příští sezonu.

„Rameno je podle mě už úplně v pořádku. Těch jedenáct kilometrů jsem běžela s ortézou, ale vůbec mě nebolelo,“ pochvaluje si Samková. „Ani po včerejší rehabilitaci mě to nebolí. Hýbu s tím docela dobře. V rameni nebylo moc velký zásah.V červenci a srpnu už byl měla být plná zátěž. Na sníh to, myslím, vyjde v září. Já doufám, že to bude dobrý.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud