9. ledna 2010 • 12:37

Erbanová senzačně ovládla úvodní disciplínu víceboje

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rychlobruslařka Karolína Erbanová senzačně ovládla úvodní disciplínu na mistrovství Evropy ve víceboji. Hlavní česká naděje Martina Sáblíková dnes zahájila šampionát v norském Hamaru sedmým místem na trati 500 metrů a je ve hře o medaili v konečném hodnocení.



Sedmnáctiletá Erbanová časem 39,54 sekundy potvrdila prognózu trenéra Petra Nováka, jenž den před startem tvrdil, že bude bojovat o umístění na stupních vítězů.

"Je to něco fantastického. Vůbec mi to nedochází. V něco podobného jsem vůbec nedoufala," řekla nadšená Erbanová novinářům. Měsíc před startem olympijských her rodačka z Vrchlabí potvrdila zlepšení z této sezony, kdy si v zámoří zajela osobní rekord 38,90 sekundy.

"S tímto výkonem bych v Americe zajela 38,5, což by byl vynikající čas," uvedla. Loni skončila na ME v úvodní pětistovce čtrnáctá.Sáblíková zajela čas 40,45, který je sice horší než před rokem při triumfu na světovém šampionátu v Hamaru, ale lepší než při minulém mistrovství Evropy.

Na něm získala nejlepší česká sportovkyně roku 2009 bronzovou medaili.Její hlavní očekávané soupeřky v boji o celkové prvenství Ireen Wüstová z Nizozemska a Němka Daniela Anschützová-Thomsová jsou na čtvrtém respektive desátém místě.

"Čas není tak špatný. Pokazila jsem nájezd do malé zatáčky, takže jsem si myslela, že to bude horší," řekla Sáblíková, která na celkové prvenství zatím nechce myslet. "Na medaili ano, na zlato ještě ne. K tomu je ještě dlouhá cesta," podotkla dvaadvacetiletá rychlobruslařka.

Sáblíková nečekaně ztrácí nejvíce na Erbanovou, která ale nemá v celkovém hodnocení šanci bojovat o přední pozice. Dlouhé tratě totiž nejsou její silnou stránkou.

"Je samozřejmě dobře, že Karolína byla první. Přeju jí to a bylo to něco úžasného. Myslela jsem si, že by mohla být na bedně, ale že vyhraje, to ne," přiznala Sáblíková.Start na 3000 metrů ji čeká přibližně ve 14:40, Erbanová pojede zhruba o hodinu dříve před úpravou ledu.Svůj první start už má za sebou i Martin Sáblík, jenž byl na pětistovce časem 37,63 osmnáctý.

Muži:500 m:

1. Niedzwiedzki (Pol.) 36,07, 2. Anesi (It.) 36,52, 3. Friberg (Švéd.) 36,56, ...
18. Sáblík (ČR) 37,63.


Ženy:500 m:

1. Erbanová (ČR) 39,54,
2. Šichovová (Rus.) 39,56,
4. Bökková (Nor.) 39,76, ...7. Sáblíková (ČR) 40,45.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud