22. prosince 2011 • 13:30

Plaketka a pneumatiky. Tak kdysi odměnili sportovní legendu Kodeše

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Petra Kvitová dostala k vítězství ve Sportovci roku i štědrou odměnu v podobě čtvrt milionu korun. To její předchůdce na wimbledonském trůnu Jan Kodeš se musel před 38 lety spokojit s jinačími oceněními.



„Odměna? Žádná finanční nebyla. Dostal jsem plaketku, na která je napsáno Sportovec roku 1973, mám ji doma schovanou. A možná nějakej obraz nebo vázu.

Vyhlášení se konalo v Púchově. Myslím, že mi pak z gumáren poslaly nějaké pneumatiky,“ vzpomínal Kodeš, který na letošním galavečeru převzal ocenění pro sportovní legendu.

Potěšilo ho, že po letech uznání spíš v zahraničí, se dočkal i v Česku. „Nevím, co se stane, až se probudím a řeknu si: Jsem legenda. Opravdu jsem poctěn cenou, moc si toho vážím.“

Kodeš byl až do letoška jediným tenisovým vítězem Sportovce roku. „Šest set trojkou jsem jel z Holešova do Púchova. Celou cestu sněžilo. Zpátky do Prahy jsem pak jel služební volhou, kterou řídil Mašita (motocyklový závodník), který uměl řídit. V pět hodin ráno jsme dorazili.“

Trenér Petr Novák se svými svěřenkyněmi, Martinou Sáblíkovou a Karolínou ErbanovouFoto Michal Beránek Sport


Letošní večer však tenisu patřil plně – Kvitová vyhrála hlavní anketu, fedcupový tým triumfoval mezi kolektivy, Kodeš byl uveden mezi legendy. „Je to satisfakce tenisu,“ říkal.

Sám měl blízko k vítězství v roce 1971. „Krasobruslař Ondrej Nepela byl první, já druhej o pár bodů. Bylo to strašně ovlivněné slovenskými novináři, tenkrát byla rivalita. V anketách mě dávali hrozně dozadu. Pak jsem vyhrál v roce 1973, je to jedno.“

Jeho následovníci končili v komunismu, který tenisu neholdoval, poraženi. V roce 1985 například byl letecký akrobat Petr Jirmus před Hanou Mandlíkovou.

„Nedokážu posoudit, zda by se to mohlo stát dnes. Jirmus byl mistr světa. Pravda je, že tenkrát byl mistr světa v anketě zaklínadlem. Nedá se říct, že tenis má jedno mistrovství světa. Máme čtyři grandslamové turnaje, které mají stejnou váhu,“ míní Kodeš.

Mrzí ho, že ač narozeni v Česku, Martina Navrátilová a Ivan Lendl jsou oceňováni jen jako občané USA. „Američani si je přivlastnili. Navrátilová v době, kdy emigrovala, už byla světová hráčka, i když její kariéra pak gradovala.

Vyhrála za nás Fed Cup, Lendl Davis Cup. Do mezinárodní síně slávy v Newportu byli Ivan a Martina přijatí jako Američani, což mě dodneška trochu mrzí.“

Jan Kodeš, česká tenisová legenda
Jan Kodeš, česká tenisová legenda

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud