Martin Hašek
8. února 2012 • 16:16

Nový šéf ČSTV Miroslav Jansta: Z rozpočtu budeme žádat 4 miliardy

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chudé časy českého sportu pokračují. Sazka padla, svazy dále ožebračila prosincová novela loterijního zákona a fotbalovým klubům se krátí příjmy ze sázkových kanceláří. Ve všeobecné krizi ale nový šéf ČSTV Miroslav Jansta vyjednává s politiky o záplatě, která by sportu do budoucna zajistila 4 miliardy korun ročně ze státního rozpočtu.



V předvánočních politických hrách skončil český sport jako poražený spolu s lobby velkých sázkových kanceláří, teď se chystá cesta z temna.

„V neděli jsme měli jednání s ministrem financí. Dohodli jsme se na tom, že do dubna my sportovci zpracujeme legislativní návrh,“ oznámil předseda ČSTV Miroslav Jansta.

„Naplánovali bychom postupné navyšování příspěvku ze státního rozpočtu v dalších letech na čtyři miliardy, včetně výnosů z hazardu.“

Sport v současnosti dostává ze státního rozpočtu přibližně tři miliardy korun ročně. Až do loňska ovšem mohl počítat také s více než dvěma miliardami za podíl z výnosů hazardu. Parlament ale před Vánoci přiřkl tyto prostředky obcím a sport tak připravil jen pro letošní rok o přibližně 2,5 miliardy.

Například dostihový sázkový provoz počítá, že letos ztratí přibližně deset milionů korun.

„Debata ve sněmovně nebyla příliš kvalifi kovaná. Pro nás z toho vyplývají jednou takové odvody,“ povzdechl si Petr Drahoš, ředitel společnosti TMM, která pořádá dostihy ve Velké Chuchli.

„Že se příjmy z loterií stanou příjmem rozpočtu, komplikuje vydávání peněz.“
Ministr financí Miroslav Kalousek sportovcům jako malou náplast slíbil pro letošní rok aspoň 800 milionů korun navíc.

„Novela, která garantovala sportu jednu třetinu příjmu, byla z pohledu ministerstva financí nespravovatelná. Nevybralo by se vůbec nic,“ říká Jan Řehola ze státního dozoru nad loteriemi při ministerstvu financí.

„My jsme připraveni jednat o tom, jak má být sport financován. Nabízíme spolupráci. Souhlasím, že do sportu by mělo jít mnohem víc peněz, než v současné chvíli jde.“

Ve čtvrtek se poprvé sejde nový výkonný výbor ČSTV pod Janstovým vedením a začne se zabývat legislativním návrhem, který by měl v dubnu předložit ministerstvu financí.

Sport další peníze potřebuje. Novela loterijního zákona pro něj znamenala citelný zásah, který se výrazně dotkl například profesionálních klubů ve fotbalové Gambrinus lize, kde působí několik sázkových kanceláří jako významní sponzoři.

V minulosti mohly sázkové společnosti posílat klubům účelově vázané příspěvky. Teď jdou peníze přímo do státního rozpočtu.

„Tím, že sázkovým kancelářím bylo zakázáno používat peníze na dobro, profesionální fotbal přišel o dvě stě milionů korun, co se týče financování mládeže,“ tvrdí místopředseda Fotbalové asociace Jindřich Rajchl.

Fotbalové kluby byly navíc zvyklé pokrývat velkou část rozpočtů z příspěvků sázkových kanceláří za reklamu.

„Současný stav je takový, že minimálně tři, čtyři týmy z Gambrinus ligy doslova hospodaří na hranici bankrotu. Ztráta sázkových partnerů je citelně zasáhne,“ říká Rajchl.

„Změna zdanění českých sázkových společností v tuto chvíli znemožňuje vkládání prostředků na veřejně prospěšné účely dle vůle sázkových společností, které přirozeně podporovaly sport a zejména sport mládeže.“

Nová situace měla dopad i na úřadujícího mistra Viktorii Plzeň, s nímž neprodloužil sponzoringovou smlouvu Tipsport.

Rajchl tvrdí, že další prostředky by českému sportu mohlo přinést otevření českého trhu s online sázením zahraničním kancelářím a jejich regulace státem.

Mezi tyto společnosti patří například firmy Betfair a Bwin, kterou Rajchl zastupuje jako právní poradce. Zahraniční online sázkové společnosti však zatím odmítají splnit podmínky ministerstva financí pro registraci v Česku.

„Společnost, kterou zastupuji, investuje převážně do trhu, který je regulovaný, a kde má společnost jisté právní postavení. Případná regulace by výrazným způsobem prospěla financování českého sportu a otevřela by dveře pro investice sázkových kanceláří,“ tvrdí Rajchl.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud