Martin Hašek
10. května 2014 • 08:05

V Praze se běží maraton. Podívejte se na dopravní uzavírky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejsilnější startovní listinou v historii se při svém dvacetiletém výročí chlubí pražský maraton. Zítra (9.00, PP ČT sport) vyběhne ze Staroměstského náměstí i traťový rekordman Eliud Kiptanui z Keni. Hvězdou bude ale jeho krajan Moses Mosop, který už běžel rychleji, než je hodnota současného světového rekordu. Do města přijel s přezdívkou Velký motor.



Atletická statistika má většinou opravdu přesné údaje. Osmadvacetiletý Moses Mosop přesto není světovým rekordmanem, i když je jeho tři roky starý čas z maratonu v Bostonu 2:03:06 hodiny o sedmnáct sekund lepší aktuálního světového rekordu Wilsona Kipsanga.

Trať v Bostonu totiž nesplňuje kritéria mezinárodní atletické federace IAAF, vede z jednoho místa do druhého a výkon tak může ovlivňovat vítr v jednom směru, navíc jsou poslední kilometry z příliš velkého kopce. Mosop tehdy v cíli zůstal čtyři sekundy za krajanem Geoff rey Mutaiem, stále však může tvrdit, že na maratonské trati je druhým nejrychlejším mužem historie.

„Nevadilo mi, že ten čas neuznali. Byl to rychlejší čas světového rekordu a cítil jsem, že mám spoustu sil a budu mít šanci ten čas potvrdit, ne-li vylepšit,“ řekl Mosop včera v Praze.

Podívejte se, jak pražský maraton ovlivní dopravu v hlavním městěFoto iSport.cz

Mosop dokázal, že umí běhat rychle i na regulérních tratích. Na podzim roku 2011 zvítězil v Chicagu, o rok později si pak v Rotterdamu vylepšil osobní rekord na velmi kvalitních 2:05:03 hodiny. V Praze se představí po krátké zdravotní pauze, kvůli níž musel před necelým měsícem vzdát start v Bostonu.

„Poranil jsem si pravé koleČeské no a pak mě bolelo i levé lýtko. Přišel jsem o tři týdny tréninku. Věřím ale, že pořád můžu běžet dobrý čas, proto jsem tady,“ říká Mosop. „Boston byl na mě ještě příliš brzy, takže jsem si řekl, že zkusím Prahu. Noha ještě není stoprocentní, ale čeká se pěkné počasí, snad poběžím dobře. Pokud bude s kolenem všechno v pořádku, můžu se pokoušet o traťový rekord.“

V Praze zatím běžel nejrychleji Eliud Kiptanui, který v roce 2010 předvedl čas 2:05:39 hodiny. Tím dokázal, že i v ulicích českého hlavního města, kde vede závod po kostkách centra i výpadovce otevřené větru, se dá běžet výkon světové úrovně. Závod začíná i končí na Staroměstském náměstí, takže tentokrát se Mosop nemusí obávat, že by se mu čas nepočítal do tabulek. V Praze se díky němu ukáže velké maratonské jméno s vypovídající přezdívkou. Mosopovi se přezdívá Velký motor.

„Pochází z tréninkového kempu v Keni. Měli jsme dvě skupiny, zkušené běžce a mladé. Já jsem chtěl běhat se staršími a tam vznikla ta má přezdívka,“ vysvětluje Mosop.

Kromě Mosopa a Kiptanuie bude na startu ještě dalších pět běžců s osobními rekordy pod dvě hodiny a osm minut.

„Dvacáté narozeniny oslaví pražský mezinárodní maraton velice důstojně. Startovní pole velice silné, takové Praha ještě nikdy neměla,“ pochvaluje si manažerka závodu Jana Moberly.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud